12 november 2011

The hunt for Lac du Vette mirrors; A sprecial breed of carpfishermen

We praten veel de laatste dagen. Geen relatietherapie, of toch wel een soort van, want we hebben het samen zwaar en zullen ons er samen doorheen moeten slaan. Rolf en ik zijn het namelijk niet gewoon om veelvuldig niets te vangen, dus dat doet twijfels rijzen en vragen oproepen.

Rolf’s vertrouwen heeft, toen hij gisteren in zijn eentje Jantje bezocht, een nieuw deukje opgelopen. De visdag lag niet in de planning, maar er moest en zou een vis gevangen worden. Ik kon niet, hij wel en nu huilt Jantje.

Vanmorgen, toen we om 08.30 uur op punt van vertrekken stonden, was de normaal altijd zelfverzekerde hengelaar in ons verdwenen. Jantje heeft ons ‘by the balls’. Toch gaan we, er moet een kentering plaatsvinden en die kan alleen door de vangst van enkele mooie karpers bewerkstelligd worden.

Rolf werpt elke drie kwartier opnieuw in, ik elk anderhalf uur. De tijd verstrijkt, er springt of draait geen vis, meeuwen belagen duikende koeten, krabben doen hun ding, wij beraadslagen.

Even de statistieken tot vandaag:
152 kg gevoerd (tijgernoten en boilies)
126 visuren
8 gevangen karpers
3 vissen verspeeld
3 stekken bevist

Sinds we ons project zijn gestart is het krabbenprobleem alleen maar toegenomen. Was er bij aanvang van ons project slechts krabbenoverlast in de donkere uren, is dit nu al vanaf ongeveer 16.00 uur het geval. Dat houdt dus in dat als we bijvoorbeeld om 12.00 uur voeren er tot 16.00 uur voer op onze plek ligt, slechts vier uurtjes dus! Als we vroeg, maar na de krabbenactiviteit om 09.00 uur, zouden voeren ligt er dus maximaal zes uur voer op onze stek, een kort tijdsbestek waarin de vissen ons voer zullen moeten tegenkomen. We hebben geprobeerd tegen de krabben op te voeren, maar het zijn er simpelweg teveel gebleken. Toch gaven die paar uurtjes dat het voer bleef liggen ons hoop dat er wat vissen zouden terugkeren. Wel, de vangsten wezen anders uit en als we er al eentje vingen, dan leverde de ontlasting geen bewijs dat er van onze bollen was gesnoept. Waren ze ons voer niet tegengekomen? Werden ze door de massa's krabben verdreven?

Wouter harkt ondertussen op een ander water de ene grote vis na de andere binnen
We besluiten Jantje een weekje vrijaf te geven en ons heil ergens anders te zoeken. Andere stek, ander water, ander soort visserij. De accu’s moeten weer worden opgeladen, de drilarm weer getraind. Maar opgeven? Nee, Rolf en ik zijn échte kerels, en dat is wat du Vette eist, wil het je geven waar je recht op hebt. We zijn geen doorsnee karpervissers, we zijn kneppelhard*, we zullen doorgaan.

* Uitdrukking van Rolf

11 opmerkingen:

 1. Bikkels hoor. Maar is het wijs om op dat water door te zetten of verdwijnen de krabben binnenkort? En waar gaan ze dan heen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Boudewijn,
  Waarom gaan jullie niet naar dat water waar Wouter zit te vissen? Geweldige schub trouwens van hem. Als het daar zo goed loopt en bij jullie niet. Je doet al het werk toch om vissen te vangen?
  Succes, Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @John en Tim, Het slimste zou misschien zijn om naar een ander water te verkassen, maar we hebben nu eenmaal onze keuze gemaakt en zoeken mogelijkheden om er karper te vangen. Dat is ook mede wat ons zo aantrekt, ondanks de slechte vangsten. De ervaring heeft geleerd dat de krabbenoverlast afneemt naarmate de winter vordert. We zullen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien beter om te stoppen op lac de vette.

  Een tijdje de hengels in de schuur kan heel prettig zijn.

  Jullie zijn echte kerels, maar echte kerels doen ook wel eens wat anders.

  In het voorjaar weer de draad oppakken.

  Vol doorgaan kan tot frustratie lijden.

  Veel wijsheid!

  Groet,

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wim,
  We doen ook andere dingen hoor, maar we vinden vissen nou eenmaal leuk om te doen en hebben er bewust voor gekozen om deze winter op karper door te vissen, soms afgewisseld met vissen op andere soorten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Boudewijn,
  Misschien toch 's nachts proberen? Misschien azen ze alleen dan. Als je het niet probeert weet je het niet toch? Ondanks de krabben. Denk wel verstandig van jullie om even een pauze in te lassen. Sterkte het komt vast wel goed.
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed beschreven Boudewijn, dekt goed de lading over hetgeen wij voelen en beleven.

  @Tim: Als ik ga vissen wil ik vissen op een spannende plek, een plek die mij uitdaagt. Laat lijden desnoods en af en toe een prachtig kleinoodje schenkt. Bij sommige wateren heb ik dat gewoon niet. Dat ligt geheel niet aan het water, meer aan mij. Het heeft allemaal met gevoel te maken. Niet meer, niet minder. Laat Wouter maar die dikke varkens harken, dat doet hij verdomd goed!

  @Wim: Je posting heb ik een keer of 6 gelezen. Het deed iets met me, wist eerst niet wat. Nu ben ik er achter! Het draait om het woordje ‘frustratie’ dat je gebruikt. Na enig kauwen weet ik waar de schoen wringt. Frustratie is iets wat over het algemeen als iets slechts wordt beschouwd. Maar weet je die frustratie om te buigen naar positieve energie dan kan het juist de brandstof zijn om keihard door te gaan. Uiteindelijk is daar de beloning, iedere keer, altijd weer. En, sterker nog, na een lange tijd van afzien en frustratie is de euforie na het vangen van een mooie vis des te groter. Vorige week stond ik gewoon te juichen bij de vangst van een 14-ponder! Hoe gaaf is dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Boudewijn en Rolf.
  Hetgeen dat jullie iets zoeken op een plek waar je schaars iets vindt siert jullie al in mijn belevening dan he.
  Ik weet zeker vroeg af laat is het jackpot en lijkt het niet verkeert te kunnen gaan !!!
  Gezien jullie ervaringen zullen jullie vroeg of laat de sleutel tot succes vinden, Dat is moeilijker dan je denkt vooral als je kijkt naar de variëteit van de stek keuzes die jullie bevissen.
  Ik geloof er heilig in dat eens het water lac du vette kinder spel voor jullie zal zijn en dan heb ik het over de gehele lac du vette en niet bv 2 stekjes ergens op dat water(zoals gesommige)
  maar enkele stekken kennen
  Iedegeval succes en ik blijf jullie volgen !!!

  MVG Sander Kunst

  13 november 2011 22:22

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Boudewijn,
  Eigenlijk valt het aantal geviste uren nog heel erg mee.
  126 uur gevist en 11 vissen erop gehad, dat zijn 11 vissen in ruim 5 dagen.
  Als ik het zo bekijk is dat aantal aanbeten helemaal zo slecht nog niet, toch? 1 aanbeet per 11,5 uur ongeveer. Daar teken ik voor hoor. Het voeren heeft volgens jullie niet geholpen, dus dat is weggegooid geld, maar dat kan je ook achterwege laten en instant gaan vissen, wat jullie dus eigenlijk al gedaan hebben naar ik uit je verhaal opmaak.
  Ben benieuwd wat jullie gaan doen.
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. He Bou! Bedankt dat je een foto geplaatst hebt als ik aan dat moment denk wil ik gelijk weer inladen en vertrekken naar het water. Vrijdag weer eerst nog maar even voeren.

  Het is doorbijten en inderdaad die krabben MEGA irritant maar wie het laatst lacht, lacht het hardst en dat zijn jullie dat weet ik zeker! Jij en Rolf zijn echte doorzetters en wat voor jullie belangrijk is dat er op mooi en moeilijk water vis gevangen wordt. Dat is al meerdere malen gebeurd en er zaten ook echt mooie tussen. Succes de komende sessies Rolf! Bou tot vanavond.

  BeantwoordenVerwijderen