8 september 2011

The hunt for Lac du Vette mirrors; Hello Beauty!

Zaterdag, zondag, dinsdag. Wat een luxe! Wederom zit ik aan de waterkant. 10.15 uur. Ik lig in. De derde hengel kostte me wat moeite en kreeg ik pas bij de derde poging op de juiste plek. De wind staat schuin op mijn stek, zoals je het als visser graag hebt, maar het beïnvloedt wel de precisie bij het inwerpen. Daarbij moet ik nog wennen aan de dikke lijn die ik nu op mijn spoelen heb. Johhny worstelt zich al een tijdje door de golven. Ik begin toch steeds meer bewondering voor het beestje te krijgen. Zou hij zijn strubbelingen ook echt als zodanig ervaren? Of weet hij misschien niet beter? Als ik de voorspellingen mag geloven staat er vandaag ZW-7 op het programma. Van regen is tot nu toe nog geen sprake, maar de wind neemt ik kracht toe en de lucht wordt steeds donkerder. Vandaag wordt het ruig; visweer voor echte mannen.

12.20 uur. Het regenfront is er. Er mee gepaard gaat toenemende windkracht. Hopelijk houd de burcht het, want ik heb bescherming onder de dikke, maar broos ogende, takken gezocht. Ik draai de rechter hengel binnen. Heb zo’n gevoel dat er wel eens een vis vlak onder het kantje kan komen met deze golfslag en bewolking. Er is een opening in het afstervende lelieveld. Daar komt de rig te liggen. Eerste worp meteen goed, lekker. Er gaan wat ananassnoepjes heen en ik zoek snel weer de beschutting van m’n shelter op. Een schubje verschijnt voor even tussen de golven. Oei, oei, kom maar op!

Rolf komt buurten. Bij zijn vorige bezoek spuugde hij in het water ‘Zo, effe een aanbeet forceren.’ En warempel een kwartier later liep de eerste hengel af en wéér een half uur later de tweede. Zo’n tien meter van de hoek van het slootje naast me komt een vis half uit het water. Op dezelfde hoogte als ik lig. We wachten, maar een aanbeet blijft uit. Bij vertrek spuugt Rolf weer in het water. ‘Zo, laat ze maar komen en ik hoor het wel.’


14.05 De regen slaat neer op het doek van de shelter en zorgt voor een alles overstemmend geroffel. Het rode lampje van de rechter Carpsounder licht op en blijft branden. Beet! Ik ren de vier stappen naar m’n hengel en pak hem op. Slip loslaten, eerst laten gaan. De lijn blijft achter het talud haken. Steeds meer van de voorslag verlaat mijn spoel, ik voel het schuren. De voorslagknoop loopt door de ogen. Tijd om meer druk te zetten. Ik win wat lijn en de knoop zit nu tussen het tweede en derde oog. Hij zit er nog aan. Een korte run. Weer het schuren. Ik draai lijn op tot de eerste meters van de voorslag weer op de spoel zitten. Dan lijkt de lijn los te springen. Snel draai ik meer lijn op als de vis naar rechts zwenkt. De rafels op de lijn wapperen in de wind. Een run het weid op. Regen en wind beuken op mijn lijf, maar ik voel het nauwelijks. Ik ga hem vangen! Ik weet het. Steeds meer gehavende lijn komt op de spoel te liggen. Voor het eerst een kolk aan de oppervlakte. Een schub en een grote ook. Weer moet ik meters prijsgeven. Gepiep naast me. Ik zit toch niet met mijn lijn in die lijn?! Dan de monotone toon van de middelste hengel. Shit! Ik laat de hengel, moet me concentreren op de vis die ik eraan heb. Deze weet van geen opgeven en blijft gaan. De lijn van de andere hengel is ondertussen helemaal slap gevallen. Eindelijk weet ik de vis te netten. Ik sluit het net en concentreer me op de andere hengel. Ook deze zit vast achter het talud, maar komt onverwacht snel los. De dril stelt niet heel veel voor en het blijkt een schub van een pond of 14 te zijn. Ik onthaak hem in het water en neem de grotere vis mee om te meten en wegen. De vis is 93 centimeter lang, bij het aflezen van de weegklok kraakt mijn rug. Yessss, wat een vis! Wat een beauty! Nieuw du Vette record voor mij!


Trillend loop ik de voorslag na. Ruim twintig meter knip ik af, die vertrouw ik niet meer, ookal krijg ik het niet doormidden getrokken. Sterk spul dat MaxXimum van Piet! De rig komt weer op dezelfde plek te liggen. De voorslag van de andere hengel kan er nog mee door. Als ik een nieuwe boilie op de hair zet een run op links. Ze komen duidelijk in groepjes. De lijn zit even vast achter de lelies, maar die vormen niet echt een probleem meer. Het talud vormt wel een probleem, maar ook dit keer werkt het weinig druk zetten en hengel hoog houden. De lijn komt los en de vis komt meteen vrij eenvoudig mee. Pas voor de kant gaat hij flink tekeer. Keer op keer duikt hij de lelies in, maar uiteindelijk kan ik het net om de vis heffen. Kleiner dan de grote, groter dan de kleine.

Johhny komt langspeddelen en keft. Ja, ja, je hebt je belofte ingelost. Ik werp hem twee halve boilies toe. Met een beetje goede wil bespeur ik trots in zijn houding als hij met een halfje de kant in zwemt.

16.00 Run op rechts. Dit keer heb ik direct contact met de vis. Het snelle, wendbare gedrag zegt genoeg. Een standaard formaat schub voor hier mag even later weer terug. Hij gaat lekker. De lucht wordt lichter, misschien kan ik wel droog inpakken. Zal dan toch alles een keertje mee zitten?

20 opmerkingen:

 1. Mieters !

  Ik hoop dat Rolf de volgende keer ook even komt spugen als ik weer met je langs de waterkant zit.....
  Dart speeksel schijnt bijzondere eigenschappen te hebben.

  Mooi verslag van een geslaagde sessie Boudner.

  Gr. Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Machtige schub zeg, boudewijn.
  Lekker bezig !!!
  vangze groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd Boudewijn! Verdiend na je doorzetten! Hoe zwaar was ie? Dat heb je niet vermeld.
  Groeten,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat een meeslepend verhaal een mooie beloning (en nog geen einde neem ik aan?)brengt. Is het teveel gevraagd om te onthullen waar Lac du Vette ligt? Waarschijnlijk wel en gelijk heb je. Maar misschien toch een tipje van de sluier?
  Mvg. Thomas D.

  ps Goed te zien dat het steeds beter met je gaat, was afgelopen najaar wel anders! Ik kijk uit naar je hartboek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jeffrey,
  Het was een zware vis, al toont de foto niet zo. Had een beetje oorlog met m'n camera helaas. Regen erbij, maar goed, hij staat erop. Met een lengte van 93 cm kan je je wel een beetje inbeelden hoe zwaar ongeveer toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Thomas,
  Hoe gaat ie man? Ben jij ondertussen alweer aan het vissen, of stribbelt je tikker nog steeds tegen? Boek komt dit jaar nog. Zal het hier op m'n blog ook vermelden. Mail me anders even op boudner@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige lange schub Boudewijn! Gefeliciteerd met je Lac du Vette record.

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Boudewijn,
  gefeliciteerd man!! Geweldige prestatie! Door de vorige ervaringen weet je ze nu wel flink de kant op te trekken! Ga zo door!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige vis Boudewijn! Op naar de 30! (ik gok dat deze het net niet haalt. Correct me if i'm wrong) ;)
  Maar naar wat ik heb gelezen zal dat geen eenvoudige klus worden. Succes.
  Gr. Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi verhaal en mooie schub! Heeft u de laatste tijd nog op de plompensloot gevist? Zal rond deze tijd zeker ook minder worden of niet?

  Groeten,
  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een super karper. Een echte droomvis. Super sterke torpedo. Van harte!

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow!93cm.

  Dat is een echte bak!
  Hij is je gegund Boudewijn.
  Oneleg brengt je geluk...

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wel wat zwaarder anoniem, maar zijn gewichten echt zo heel erg belangrijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahah,het is bijna een prijsvraag geworden....

  Ponden zijn NIET belangrijk TENZIJ het om een pr gaat op een bepaald water. Dan kriebelt het wel een beetje hoor!

  Ok,zo'n torpedo van 93 cm. Die heeft,volgens mij,wel wat tempo gegenereerd... Das mooier dan het gewicht. Ik denk 31 pond ;-)

  Groet,
  Dale(die eigenlijk nooit in ponden denkt maar meer in schoonheid!)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lijkt me een tiepische bosbaanvis. Zulke ving ook daar altijd. Ook tot een pondje of 22,23.

  Maar nu vis ik op betaalwateren, vang daar veeeeeeel zwaarder. Pb 57.8 pond.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige vis Boudewijn!
  En anoniem (waarom trouwens anoniem?!) 57.8 pond(.8 what the fuck??!!)dan moet jij wel heel goed kunnen vissen! Maar goed, daar gaat het hier niet om.
  Boudewijn, ik kijk uit naar je volgende verslag.
  Gr. Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 17. in een badkuip kan iedereen een grote vis vangen.Probeer het maar eens op een groot openbaar water!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Moet je vooral op een betaalwater gaan zitten....

  BeantwoordenVerwijderen