27 september 2011

Filmen met Piet op de Sloterplas

De afgelopen dagen heb ik met Piet Vogel een groepje karpers uit de Sloterplas gefilmd. Ondanks de langsdrijvende waterplanten en algen konden we het gedrag van mooie twintig- en dertigponders filmen. Drie vissen prijkten al gauw op ons verlanglijstje: Een lange schub die we dik in de veertig pond schatten, een breedgebouwde schub van rond de vijfendertig pond en een projectspiegeltje.

Helaas trok het mooie weer bizar veel karpervissers naar het water rond zijn woning, waarschijnlijk geïnspireerd door zijn Urban karpervissen-filmpjes. Al eerder, maar ook nu, bleek overduidelijk dat de aanwezigheid van vissers het gedrag van de vissen negatief beinvloedt. Ze worden schichtig, azen veel voorzichtiger, vertonen kopiëergedrag en verdwijnen uiteindelijk naar andere oorden. Het groepje dat overbleef werd dan ook steeds kleiner. We besloten te gaan vissen om nog een kans te maken op één van de drie vissen die op ons verlanglijstje stonden. We visten met twee hengels. Piet zou de eerste vis pakken, ik de tweede. Het resultaat: Een schub van 34 pond voor Piet, ik de projectspiegel. Het filmpje komt eraan.
De onderwatercamera tegen de beschoeiing aan

Mooie 20-en 30 ponders azen op het zandplaatje

Het projectspiegeltje

7 opmerkingen:

 1. Hoi Boudewijn,

  Ik heb de filmpjes van Piet Vogel ook gezien en wilde er, nadat ik iets te vaak geblankt heb, eigenlijk ook gaan vissen. Maar ja, is toch nog een behoorlijk eind rijden vanuit Drenthe, haha. Nee, geintje natuurlijk. Ik zoek liever zelf mijn stekjes uit en af en toe gaat het dan eventjes niet zoals je gehoopt had dat het zou gaan.
  Overigens leuk dat je met Piet Vogel hebt gefilmd. Ben erg benieuwd naar het filmpje :)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Boudewijn,
  Ben benieuwd naar de film. Heb ook Piets filmpjes bekeken. Leuke filmpjes heeft hij gemaakt. Persoonlijk houd ik meer van het soort filmpjes die jij maakt. Jammer van die andere vissers, maar dat is te verwachte als Piet zijn stek zo duidelijk prijsgeeft. Ze azen mooi die vissen!
  Gr. Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben benieuwd naar het filmpje.
  Groeten,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zit ik daar gewoon al 3 weken (2x per dag!!) te voeren, kom jij gewoon effe afromen! Lekker bezig vriend, wat zullen we nu beleven…

  Jonguh, ik vis daar gewoon niet alleen met slappe lijnen maar ook met slappe hengels, zelfs m’n banksticks zijn van siliconen. Wel frappant dat de vangsten zo slecht zijn en jullie 3+ runs (het ging nog even door) kregen. Bestaan wonderbollen dan toch? Of zouden die vissen misschien toch yearround komen buurten, tis uiteindelijk maar een kippenendje. Zonnetje drop en gaan.

  Aux serieux, het is mooi om te zien, echt heel mooi maar heb je hier al eens over nagedacht. Dat Piet zijn eigen stek om zeep helpt is tot daar aan toe, maar misschien vissen daar nog wel een paar mensjes (al jaren?) Ik vind het lastig, ben zelf altijd heel discreet om gegaan met stekken terwijl delen juiste het mooiste wat er is. Projecteer ik dit verhaal op een paar van mijn –fall-in-love- plekjes dan zou ik echt niet blij zijn met dit soort acties. Kortom, het is allemaal een beetje dubbel. Misschien was het beter geweest om dit in het zwembad te doen, daar mag niet gevist worden (hahahaha), dan kan dus ook niemand zeuren.

  Geen drama’s hoor, die hele plas vind ik zó 1999 (terwijl je er echt heerlijk kan blanken!).

  Voor degenen die geen zin hebben om zelf na te denken…. Er zijn meer sloten van dit kaliber aan de S’plas, daar zit nu niemand :)

  Resumerend: Ik vind die filmpje ‘an sich’ een aanwinst. Eigenlijk hoort het zo gewoon te moeten kunnen. Maar het kan niet! Dat blijkt. Als je wekelijks geen dertiger vangt heb je immers een klein piemeltje en dus komen de gelukszoekers van heinde en verre. Eigenlijk moeten we hen dus gewoon gaan slaan! Ga door dan Piet!

  Ciao,

  Rolf

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie beelden.
  Voor de rest petje af voor Rolf die zo treffend de visserij van tegenwoordig omschrijft. Mensen willen niet meer zelf denken en hebben geen respect voor andere vissers. (vanmiddag weer meegemaakt)

  NickINGSTAGR

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap Rolf wel, maar aan de andere kant: het is nou niet zo dat de Sloterplas nog een groot geheim is na zijn boek en WCC voorrondes. Degenen die meteen naar die stek toe gaan zijn in mijn ogen meer vangers (alhoewel...) dan vissers.
  In zijn filmpjes lijkt het vangen van een paar karpers heel simpel, maar velen weten wel beter.
  Mvg Peter

  BeantwoordenVerwijderen