20 augustus 2015

Penvissen in poldersloten


De afgelopen twee dagen heb ik wat tijd in enkele polders doorgebracht. En natuurlijk spot ik karpers. Dat is niet moeilijk in het ondiepe water en de heersende temperaturen. Soms honderden meters geen vis te zien en dan weer een groepje typische polderschubs. Hier en daar laat ik me zakken in het gras of hang ik op een bruggetje. Een perfecte omgeving om mijn gedachten te verzetten of het een en ander op een rijtje te krijgen. Dan merk ik een v-vorm aan de oppervlakte op. Een rugvin en een opvallend dikke rug breekt door het wateroppervlak. Karper. Naarmate de vis dichterbij komt, wordt toch wel duidelijk dat deze veruit de grootste is die ik hier tot nu toe heb gezien. De vis blijkt dik, maar kort, heel anders gebouwd dan de andere vissen. De aanblik triggert me mijn penhengel weer op te pakken. Morgen de polder in!

Ik kies voor een simpele, maar bewezen mix van mais, doperwten en kapucijners, alles uit blik. Extra gezouten en gezoet dus. Bijna vanzelfsprekend concentreer ik me op de delen waar ik gisteren vis heb waargenomen. Vijf plekken krijgen elk twee handen voer. Wat meer dan anders, maar er zit soms een paar honderd meter tussen de plekken in en dat kost tijd.

Het blijkt maar weer eens hoeveel een
kleine verandering uit kan maken
Tegen de tijd dat ik na mijn voerronde bij de eerste plek terug ben,  is er al een dik half uur verstreken. Er ligt een gigantisch bellenplakkaat. Snel zet ik een maiskorrel en twee doperwten op het haakmaatje 10 en laat de boel in het water zakken. Er schuift een flinke brasem voorbij. Nieuwe belletjes zo'n dertig centimeter van mijn pen. Twee staarten wapperen, de vinnen te puntig en de bellen te fijn om van karper te zijn. Het bubbelen gaat door, maar een aanbeet blijft uit. Vreemd. Vuil op de haak? Ik haal op. Alles in orde. Vijf minuten later voer ik een handje bij en ga door naar de volgende plek. Het leek er ook op dat er enkel brasem op het voer zat.

Na de eerste ronde is er nog geen teken van karper geweest, van brasem des te meer, maar vangen ho maar. Ik plaats mijn onderste loodje iets dichter op de haak, nu zo'n centimeter of zeven, en vervang de maiskorrel op mijn haak door een doperwt; drie erwten dus. Het blijkt maar weer eens hoeveel een kleine verandering kan uitmaken. De ene brasem na de andere vergrijpt zich aan mijn erwten. Maar waar zijn de karpers? Verder getrokken? Op de vierde plek zie ik een blaadje en een takje ronddraaien. Ik laat mijn haakaas zakken en wacht af. Drie bellen verschijnen. Dit is anders dan het brasemgeweld. Een gelige schim schuift rond de plek en eindigt onder mijn voeten om daar diagonaal te gaan staan. Een staart wappert. Karper! Eindelijk. Beetje bij beetje nadert de vis mijn haakaas. Sediment dwarrelt rond. De vis recht zich en zwemt een rondje. Paar korrels bijvoeren? Nee, alles laten zoals het is, rust behouden. De vis duikt. Tik op de pen. Dan, zonder verdere waarschuwing, stuift de vis weg. Mijn lijn strekt zich, het contact is al gemaakt. Even wordt het stuk sloot op stelten gezet. Mijn verbazing is groot als er de flank van een spiegel aan de oppervlakte verschijnt.
Een gelige schim schuift rond mijn voerplek
Ik besluit het voor gezien te houden en te vertrekken naar een ander poldersysteem, alhoewel dit niet echt meer als polder bestempeld kan worden omdat er onderhand wat bebouwing heeft plaats gehad en de oevers van de sloten er met de begroeiing van struiken en boompjes verwilderd zijn. Het slotenstelsel bestaat echter nog steeds uit de poldersloten. Hier maak ik zeven plekjes, niet al te ver uit de kant. Er staat een aardige trek in het water en ik besluit mijn onderste loodje weer een stukje verder van de haak af te zetten. Ook hier houd ik vast aan de doperwten als haakaas.

Een opsteker uit het boekje luidt de eerste aanbeet in. De vis spurt naar een in het water gewaaide tak rechts van me toe, maar ik weet hem ruim op tijd te blokken. Karper, dat is wel duidelijk. Een vluchtpoging naar links resulteert in twee boeggolven van vluchtende vissen. Hij geeft op. Verrek, wéér een spiegel! Beetje raar bekkie, maar wat een mazzel zeg, twee spiegels! Die zijn immers zeldzaam op dit soort wateren.
Alweer een spiegel
Ik vang nog wat brasems. Die beesten zijn erg actief, agressief haast. Komt ook door mijn gekozen voertje natuurlijk, maar ik houd ervan mijn pen in actie te zien. Ook bemoedigend omdat ik het altijd een goede indicatie vind. Een stofwolk. Mijn pen staat op de ondiepste plek van de sloot, slechts twintig centimeter. Hoe dat zo gekomen is weet ik niet, maar het zij zo. Op de andere plekjes is het tot een goede tachtig centimeter diep. Witjes springen weg voor jagende baars. De pen staat nog altijd roerloos. Toch moet er wat zitten, die stofwolk ontstaat niet uit het niets. Minuten later, net als ik wil ophalen om door te gaan, lijkt het alsof mijn pen opzij geduwd wordt. Ik geef het toch nog even. En terecht, blijkt. Twee tikjes en langzaam zeilt de pen onder. Een schubje is de dader. Die mag snel weer terug, want in ik zie een mooie vis draaien bij de plek verderop.

Aan de opstijgende bellen te zien aast de vis al, dat is ervan uitgaande dat het de vis is die draaide natuurlijk. Voorzichtig zet ik mijn pen neer op een halve meter achter de plek van waar de belletjes omhoog komen. Tijdens het wroeten in de bodem zal de vis zo hopelijk het zakken van mijn haakaas minder opmerken. Het bruisen stopt. Heeft ie toch onraad bespeurd? Zwemt waarschijnlijk gewoon even kauwend rond. Hoe ik ook speur, tekenen van vis zie ik niet meer op mijn plek. Heeft ie toch onraad bespeurd? Opeens verplaatst mijn pen zich iets naar rechts, komt wat omhoog en duikt dan onder.  Yes! Veel heeft de dril niet omhanden en misschien twee minuten na de aanbeet ligt de vis op de kant. Alweer een uitzondering, een hoge schub dit keer.

Een hoge schub dit keer, wéér een uitzondering
Het blijft toch gaaf hoe betrokken je bent bij alles als je met de pen vist. Verslavend is het, zeker als je vertrouwen hebt in wat je doet en zo nu en dan vangt. Ik ben leeg en de buit is binnen. Ik vis de laatste twee plekjes snel af. Uit het niets schuift op de laatste plek mijn pen schuin onder. Het gaat veel te snel. Lijnzwemmer, geen aanbeet, dat is wel duidelijk. De lijn strekt. Contact. Even toont een grote vis zijn flank en zet dan aan. De haak lost. Weg. Een breed bellenplakkaat is wat rest. Ik maal er niet eens zo erg om. Het was een flinke aan de flank te zien. Ik vind troost in het feit dat ik in mijn ogen geen fout heb gemaakt, lijnzwemmers horen er nu eenmaal bij. Op naar de volgende pendag!

Al wat rest zijn bellen

Naschrift: Helaas bleek ik de instellingen van mijn camera niet gecontroleerd te hebben, waardoor niet alle foto's gelukt zijn zoals ik ze voor ogen had.

37 opmerkingen:

  1. Heerlijk verhaal weer maar zo slecht zijn je foto's ook weer niet toch?
    Gr. Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat voornamelijk om de tweede spiegel en de hoge schub. Waren echt hele mooie vissen. Je ziet ze natuurlijk wel, maar ik vind het toch zonde.

      Verwijderen
  2. Aparte spiegels zo langgerekt, Boudewijn...
    Echte Autochtone vissen,..bijzonder...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik verbaasde me dus ook om de spiegels. Wel mooie langgerekte :)

      Verwijderen
  3. Jaaaa Boudewijn...penvissen!!! Leuk stukje schrijf je toch weer!! Het blijft bloedstollend hè dat turen naar je dobber��
    Man, man, man ik ben er zowat verslaafd aan geraakt haha...heerlijke visserij!! Prachtig om je zo te zien genieten!!

    Groetjes,
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Martin. Ben weer even terug gegaan naar wat vissen zo mooi maakt voor me. De beleving was weer tijdelijk 100%. Als ik toch eens helemaal fit was geweest had ik het wel geweten...

      Verwijderen
  4. Heerlijke dag vissen zo zeg en mooi beschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie langgerekte vissen Boudewijn. Typisch voor de polder. Misschien is die hoge schub uitgezet?
    Nog een vraagje: Waarom koos je voor doperwten en niet maiskorrels of kapucijner?
    Groeten,
    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan best wel eens zo zijn dat die hoge schub is uitgezet, is niet een typische vis voor dat systeem. Ik heb hele goede ervaringen met doperwten uit blik. Zijn minder opzichtig dan maiskorrels, wat ook bij duikende watervogels wat helpt, die pakken eerst de beter zichtbare maiskorrels. De mais gebruik ik eigenlijk vooral voor het visuele, de erwten en kapucijners doe de rest. Uiteindelijk moet je een keuze maken wat je aan je haak doet, had net zo goed iets anders kunnen nemen natuurlijk, maar aangezien er zo duidelijk en fanatiek gewroet werd, had ik het vermoeden dat ze zeker op de doperwten zaten, die de kleinste aasdeeltjes uitmaakten van het voertje, vandaar dat dat mijn eerste keuze was. Had na nóg een rondje zonder aanbeet of weinig actie zomaar een kapucijner of een totaal afwijkend haakaas kunnen zijn. Azen ze wel, maar je krijgt geen beet of weinig actie, dan vind ik dat je moet veranderen en proberen. Met of zonder aanpassing van mijn presentatie.

      Verwijderen
  6. Ja hoor, hij gaat een keer de polder in en vangt spiegels en een bijzar hoge schub. Dat de hoge schub zo weinig sport gaf verbaasd me, ziet er uit als een bul. Weinig zuurstof? Ha, pennen, mooi hé!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bizar niet Fer? Heb vaker in polders gevist hoor ;) Maar dan deze vissen vangen is redelijk uitzonderlijk ja. Water is natuurlijk warm, dus zou best kunnen dat er minder zuurstof in het water zat, al deden de andere vissen wel aardig hun best.

      Verwijderen
  7. Beste Boudenwijn,
    Welke lijn gebruikt u voor het penvissen? Ik gebruik nu Korda kruiser lijn, maar die breekt heel snel. Soms zelf al bij het aanslaan. Alvast bedankt voor uw antwoord.
    Met vriendelijke groeten,
    Jordi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jordi,
      De laatste jaren gebruik ik in de meeste gevallen Duranium van Rigsolutions, zeer slijtvast, bruinig van kleur, niet duur en ben er gewoon heel tevreden mee. Maar er zijn nog andere goede lijnen hoor, lees maar eens http://boustails.blogspot.nl/p/penvissen_4742.html
      Let wel, dit zijn mijn bevindingen en ik heb natuurlijk niet met al de andere lijnen van alle merken gevist. Misschien gebruik je de verkeerde knoop als je lijn daar breekt? Of heb je net een niet goed geproduceerde klos lijn gekocht? Kan elk merk een keer overkomen.

      Verwijderen
    2. Hoi Boudewijn,

      voor voeren is idd lang niet altijd nodig! Anticiperen op activiteit van vis is misschien nog wel vele malen belangrijker! Soms kun je voeren wat je wil, maar als ze er niet zitten...

      Verwijderen
  8. Hoi Boudewijn,

    lekker verslagje, pennen in de polder mooier kan toch niet?
    Leukste blijft dat je nooit weet wat er boven komt, waar je langgerekte schubjes verwacht ineens een hoge vis en twee mooie spiegels (zien er absoluut niet uit als uitzettertjes, dus natuurlijk bestand?).
    Wat was de reden dat er eerst alleen brasem was, meer brasem aanwezig dan karper waardoor het relatief langer zal duren voordat er een karper op een voerstek komt?

    gr
    Andries

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zal misschien meegespeeld hebben Andries. Die brasems aasden echt agressief, maar zag ook niet heel veel karperactiviteit waar ik de brasems ving. Na naar een ander deel verkast te zijn zag ik ook meer karperactiviteit en ving ik er ook meteen een paar. Deels blijft het gissen natuurlijk, gelukkig ook maar ;)

      Verwijderen
  9. Heerlijk om de vrijdagmiddagborrel in te luiden Boudewijn! Mooi weekend!
    Gr. Roderick

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Boudewijn,

    heerlijk verslag van je, kerel! Genieten!! Prachtige vissen. Ik kan niet anders dan je feliciteren. Tja, die 'fitheid'... Doordat je je geschiedenis kenbaar heb gemaakt, kan ik dat helemaal volgen. Het penvissen is slopend, energie opslurpend. Ik red het niet langer dan acht uur achter elkaar, maar dan ben ik ook he-le-maal gesloopt. Toch mooi dat je het penvissen af en toe oppakt. Maar ik snap dat je gedwongen wordt richting het vastlood vissen.

    Groet,

    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Dale. Gelukkig heb ik met het vastloodvissen (of semi-vastlood) ook wel een leuke, mobiele manier gevonden om de beleving met iets minder inspanning te evenaren. En het is zonder voor te voeren nog super effectief ook! In sommige gevallen effectiever dan struinen. Alleen mis je die aanbeten op de pen he..?!

      Verwijderen
  11. Hoi Boudewijn,

    Bij Björn in de polder ving ik, ongeveer een jaar geleden, ook een spiegel. Vonden we heel bijzonder, maar jij vangt er gewoon twee! En dan ook nog die hoge schub! Heerlijk verslag en prachtige pensessie!

    Groet,

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik stond er dus ook even van te kijken. Drie voor polderwater bijzondere vissen, een mooie dag!

      Verwijderen
  12. Penvissen!!! Blijft voor mij nog 1 van de mooiste manieren om op karper te vissen!!! De rust en gelijk de spanning en het 1 worden met de natuur!! Ik heb genoten van je verhaal en heb gelijk zin om te vissen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt helemaal Bjorn, daarom heeft het denk ik ook best wat aanhangers. Vooral van de niet-kilo-jagers maar 'belevers'.

      Verwijderen
  13. Leuk verslag weer Boudewijn en mooie vissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mooi penavontuur! Doet me veel plezier om te zien dat er op die 'schubbenwateren ook nog mooie wilde spiegels tussendoor lopen. Mooie verrassingen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Andres, ga het er zeker zo nu en dan proberen, kijken of er nog meer verrassingen zwemmen. De visserij bevalt me in ieder geval.

      Verwijderen
  15. Ik had laatst ook mijn eerste spiegel in de polder op een vlok een kleintje maar wel mijn mooiste.
    Ik heb pas u site ontdekt en leer veel van u tips en verhalen.
    Stein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Stein,
      Mooi man een spiegel uit de polder! Leuk te horen dat je wat dingen hebt opgepikt en die kan toepassen op je eigen visserij. Kijk rustig rond en je weet dat er nog meer blogs zijn waar je misschien wat kunt oppikken?

      Verwijderen
  16. Terwijl ik vrijdag als verwacht zat te blanken op dat moeilijke water liep jij lekker te vangen in de polder, man man man, wat kan jij vissen!

    Grt, Rob.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vis ook maar met mijn boerenverstand en ervaring hoor Rob. Jouw succes komt vast nog wel. Rustig aan, maar vang ze ;)

      Verwijderen
  17. Goed bezig Boudewijn. Leuk om die spinsels en overpeinzingen te lezen. Die doperwten voer ik wel eens. Vissen doe ik er eigenlijk nooit mee. Dikke vette staart op de schub. Jammer dat er geen knaldril uit kwam maar wel weer mooie vissen. Blijft leuk he penvissen :-)

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  18. heb bijna al mijn afstands-spul op marktplaats verkocht en mij volledig gaan richten op de oude liefde, het pennen.
    Nog geen moment spijt gehad en mis de bivy al helemaal niet.
    wel 1 keer vreemd gegaan dit najaar op de Ebro in spanje een paar hele mooie karpers gevangen tot 20 kilo en een 15 kilo volschub. Dat was echt een beauty.
    toffe blog. volgde je zowieso al op youtube en je artikelen in de magazines.
    gr Allard Visser (geen familie Ruud hahaha)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen Allard en leuk dat je reageert. Eens een penvisser, altijd een penvisser he?!

      Verwijderen