27 april 2014

Struinen, de vangst van een grijsaard


Struinen! Onderhand kan ik het lichamelijk wat beter aan en aangezien het uiteindelijk toch de visserij is waar mijn hart ligt, doe ik het weer wat vaker. Nu de zon vandaag schijnt en de ondiepere sloten opwarmen, zullen de vissen die geheid opzoeken of anders ten minste de bovenste waterlagen. De laatste meters lijn worden vervangen en een haakmaatje 6 wordt aangeknoopt. De voertas is gevuld met hondenbrokken en een halfje bruinbrood. Sneetjes dit keer en geen ongesneden.

Ik maak kilometers en vind verspreid wat karpers. Veelal kleinere exemplaren tussen paaiende brasems, soms een wat grotere. Ik vang er twee van, een mooie twintiger en een wat kleinere. Uiteindelijk kom ik bij een sloot aan waar zich een flink plakkaat drijfvuil heeft verzameld. Ik zet mijn spullen in het hoge gras neer en zoek een goede observatieplek tussen de vegetatie.

Het drijfvuil deint iets verderop. Paaiende brasem of een karper? Ik stop mijn broekspijpen in mijn sokken en loop door de opkomende Berenklauwen naar het water toe. Ik verspreid wat brokken en kleine korstjes in het vuil. The waiting game begins. Dan rechts van me, dik tien minuten later, in het midden van de sloot, drijfvuil dat wat ronddraait. Ook een schokkend takje dat uit het water steekt. Er zwemt er eentje rond.

Een kring in het vuil trekt mijn aandacht. Er hapt een vis tegen de onderkant van het vuil aan. Heel geniepig verdwijnt een korstje geruisloos onder water. Zachtjes leg ik mijn korstje in, op een tiental centimeter naast een andere. Een meerkoet doet verderop een uitval naar twee eenden. Het water golft en komt weer tot rust.

Uit het niets verdwijnt mijn korst onder water. Ik zie nog net een glimp van een karperkop voor het vuil zich sluit. Lijn begint te 'lopen'. Ik hef de hengel. Het water lijkt te ontploffen. Twee meter verder hangen struiken over het water. Ik weet dat er genoeg takken onder liggen om me in problemen te brengen. De slip staat al zeer zwaar afgesteld, maar toch moet ik met mijn vinger bijremmen. Hierdoor komt hij omhoog en slaat het water tot schuim als hij aanzet voor een spurt naar links. Geven en nemen op het scherpst van de snede, het bekende spel van de struinvisser met beperkte ruimte. Ik schuif mijn net uit. Als ik hem kan scheppen moet ik ervoor gaan!

Eindelijk, de vis flankt, een eerste teken van overgave. Ik steek het net onder water. De vis heeft andere plannen. De zoveelste krachtsexplosie richting de struiken aan de overkant; de zesde ronde. Een vrouw met bakfiets stopt op het fietspad achter me. Onwillig schudt de vis zijn kop als ik hem door het vuil dichterbij trek. Niet lang, maar wel dik en vooral breed op de rug! Ik duw het net richting vis. Vuil in de mazen bemoeilijkt het. Nóg een uitval, maar weer ietsjes minder overtuigend. Rustig maar jongetje, kom maar... Ik hef het net. De vis blijft rustig, de overgave is een feit. Yes!

'Zo, da's een grote' hoor ik achter me. Ik draai mijn hoofd en kijk recht in de ogen van de 'bakfietsvrouw'. Die heb ik nooit dichterbij horen komen. Met moeite til ik het net met inhoud naar het onthaakmatje. Daar verwijder ik handen vol blad, takjes, bloesemblad en meer. De vis, een spiegel, is opvallend grijs en donker van kleur. Nu de vrouw toch interesse toont, leg ik meteen de vraag wat foto's te maken bij haar neer. Haar zoontje in de bakfiets vraagt om aandacht, maar die krijgt te verstaan dat mama even met belangrijke dingen bezig is. Ze vraagt om instructies en maakt daarna wat foto's. Twee van de zeven blijken achteraf gelukt.

Eén van de twee die gelukt zijn


26 opmerkingen:

 1. Wat een aparte kleur die vis! Mijn vrouw zou zeggen "hij kleurt mooi bij je overhemd!" Mooi man, dat je weer wat meer uit de voeten kunt! Geniet er van. Bedankt voor je verhaal. Hoe simpel kan het zijn. Ik had laatst ook een groot stuk van het water helemaal bedekt met drijfvuil. Ik kreeg m'n pen er met geen mogelijkheid doorheen. Noodgedwongen gooide in de handdoek in de ring. Vanaf nu gaat er een potje brokjes standaard mee in de tas! Groet, Mark Paauw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou ik maar doen Mark! Was een openingetje maken met je hengeltop geen optie? Of niet aan gedacht?

   Verwijderen
 2. Superspannend verhaal Boudewijn. Ik zat er even helemaal in! Mooie vis als resultaat zeg en is de vis op de 1e foto een rijen? Ziet er uit als een grote ;-)
  Gr. Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Stefan,
   de vis op openingsfoto had een perfect rijtje over haar lijf, maar er zaten ook nog wat schubben omheen. Had haar (zo te zien vol met kuit) wel heel graag gevangen, maar ze keek nergens naar om. Zat al met de paai in de kop.

   Verwijderen
 3. Haar zoontje in de bakfiets vraagt om aandacht, maar die krijgt te verstaan dat mama even met belangrijke dingen bezig is. Ze vraagt om instructies en maakt daarna wat foto's. Zo hoort het! ha ha!
  Mooie fotos en heerlijk geschreven weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je weer Tom. De reactie van haar vond ik dus ook erg leuk, vandaar dat ik hem ook even in m'n verslagje noem. Ze toonde veel interesse in de vis en hoe en wat qua aanpak. Ging ook gewoon door haar knieën om een 'juiste karperfoto' te kunnen maken. En haar kind maar aandacht vragen :)

   Verwijderen
 4. Spannend en herkenbaar. Ik had hier achter het beeldscherm ook de zweetdruppeltjes op het voorhoofd. Prachtige spiegel Bou!! Goed, ik ga naar buiten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Old school zweetbandje op het hoofd volgende keer maar Dres? Ik zag al dat he tje wat had opgeleverd dat 'naar buiten' ;)

   Verwijderen
 5. Prachtig, doeltreffend verslag Boudewijn! Effectief vissen; daar kan ik nog wat van leren.

  Er klinkt veel emotie door in je verslag... Dikke, dikke felicitaties!!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Dale, was ook zo gaaf deze struinsessie. Simpel, doeltreffend, maar he tresultaat ook weer niet zo vanzelfsprekend.

   Verwijderen
 6. Mooi geschreven. Was de vrouw blond of bruin Boudewijn? Even om het plaatje in mijn hoofd duidelijk te maken ha ha! Ga je nog terug voor de rijen? Die is toch ook wel de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een brunette Steven.;) Ik ga zeker nog terug voor de rijen, maar gezien de grootte van het watersysteem verwacht ik niet de vis snel weer te zien.

   Verwijderen
 7. Fijn dat het lichamelijk zo goed met je gaat dat je weer meer kunt struinen! Lekker verhaal en een prachtige karakteristieke vis.

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan helaas nog niet losgaan met struinen, maar af en toe, en rekening houdend met de dag ervoor en de dagen erna, kan ik zo nu en dan wel een dagje inplannen.

   Verwijderen
 8. Het lijkt bij jou altijd zo lekker simpel. Ik heb 3 dagen met brokken gevist maar heb helaas niets weten te vangen. Hopelijk vang ik dit weekend net zoon grote spiegel als jij.
  Groeten,

  Martijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zegt het al Martijn, het LIJKT zo simpel. Neem bijv. eerder op de dag, dat ging niet zo simpel hoor. Het is ook een combi van geluk, het juiste moment en de juiste plaats en dan komt er nog wat kunde bij kijken. Gewoon blijven gaan. Visuren maken is ervaring opdoen, dan ga je vanzelf meer vangen.

   Verwijderen
 9. Wow. Goed gevist. En (zoals altijd) mooi beschreven. Ik vind oppervlaktestruinen het allermooiste: de kick van oogcontact en de aanbeet zien. Maar hoe houd jij je de meerkoeten, eenden en andere watervogels van het lijf? SL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Steven,
   Die vogels blijven een probleem. Eerst ergens anders met wat opvallenders voeren wil wel eens helpen. Vooral niet te geconcentreerd. Verder valt er gewoon weinig aan te doen. Je eraan ergeren is verspilde energie, probeer hun aanwezigheid te accepteren e anders niet vissen op dat water. Of in het donker, al krijgen ze dan na verloop van tijd ook door, maar dan heb je de buit hopelijk al binnen en is het probleem voor hen die na jou komen ;)

   Verwijderen
 10. Weer heerlijk meegevist Boudewijn. Drie vissen gevangen en een hele mooie spiegel. Mooi trouwens hoe die vis afsteekt tegen je overhemd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Sjoerd. Het uitkomen van de vis is dit keer meegenomen voor de foto.

   Verwijderen
 11. Je weet ze toch altijd na enige inspanning weer te vinden, en wat voor soort zeg!
  En de gevangen vis lijkt wel op een wat oudere van het bestand of vergis ik mij ?
  Goed gedaan

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Sander, waarschijnlijk is het een vis van een uitzetting uit 2004 of 2005.

   Verwijderen
 12. Echt een toffe vis en een dito foto! Zit een hoop zwaar spek op de graat zo te zien... Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Rolf, had een bredere rug dan de foto doet vermoeden! Volgende keer mee?

   Verwijderen
 13. Wow, wat een overwinning Boudewijn. Mooi!
  Vrouw in bakfiets met kind. Mooie vrouw? Dat vertel je er dan niet bij...jammer hoor ;)
  Wat een mazzel trouwens dat nog 2 foto's zijn gelukt. Mijn ervaring is toch vaak minder goed met passanten foto's. Ze ging ook nog eens door de knieën voor je zie ik aan de foto.

  Heerlijk dat je weer kan struinen en dan nog zo'n vis vangen. Gefeliciteerd!

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wilde wel iets aan de verbeelding overlaten Michael ;) Kan iedereen er de vrouw bij bedenken die hij wil!

   Verwijderen