1 april 2014

Stormkarpers!

Er raast een storm over Nederland. Op weg naar het water moet Wouter de auto continu bijsturen om hem op de weg te houden. Drie kwartier later draaien we de parkeerplaats op. Boomtakken klapperen luid tegen elkaar aan, de grond is bezaaid met afgeknapt en gespleten hout. We laden alles op de kar en lopen naar de eerste plek. Best link nog zo onder de bomen! Onze aanpak voor de komende tijd hebben we al eerder deze week vastgesteld. Instant vissen, max 1,5 uur per plek, waarvan minimaal een uur netto vistijd; de tijd dus dat onze rigs in het water liggen. De resterende dertig minuten dienen voor opruimen / neerzetten spullen en verkassen naar de volgende plek.

Snel en makkelijk verkassen
De laatste keer dat ik het Takkenwater beviste was negen jaar geleden, tevens mijn voorlaatste pensessie die ik nog kon vissen voor mijn hart écht te slecht werd. Mooie tijden heb ik hier beleefd. Genoeg geniepige plekjes om te bevissen en een mooi, gevarieerd bestand. Het water trekt me vooral aan vanwege de mooie, oude, zwaarbeschubde spiegels en stoere schubs. Er zwemmen er niet veel meer. De échte oudjes, meteen ook het hoogst op mijn verlanglijstje, zijn naar schatting een jaar of veertig. Wouter, geënthousiasmeerd door mijn verhalen en het zien van oude foto's zag een visserij op dit water ook wel zitten. Het te bevissen water was dus snel gekozen.

We zijn goed georganiseerd en effectief bepakt. Dat zorgt ervoor dat we bij aankomst op de gekozen stekken snel kunnen vissen. Ik monteer een Monstercrab Crushie op de hair en laat de rig op zijn plek zakken, drie meter van een struik die in het water groeit. Ver uit de kant vissen is hier niet nodig. Het lood komt duidelijk op het hardere plaatje neer. Dat is niet veranderd dus; de bodem is hier voornamelijk zacht. De hengel wijst schuin naar de struik, steuntjes zijn verankerd, molenslip dicht, hengel in rodlock. Een 15 grams toploodje zorgt ervoor dat ik de lijn helemaal kan opspannen en de vis geen ruimte krijgt om op snelheid te komen als deze gehaakt is. Een paar brokjes voer erbij en en afwachten maar.

Het net was goed gevuld
Ik check de werking van mijn andere onderlijn op mijn hand als één piep klinkt. De hengel op de steunen schudt. Nu doorbreekt een karperstaart het wateroppervlak. Heftig! Twee stappen en ik heb de hengel vast. De vis kiest voor de weg van de minste weerstand en dat is door de positionering van hengel en de dichte slip van de struik af. Ik loop een paar stappen mee en Wouter staat al naast me met het net. Twee minuten later schudden we handen. Het net is goed gevuld. Vooral de lengte maakt indruk. De vis blijkt net geen meter lang.

Geef mij maar schots en scheef
We vissen door. De thermometer die een tijdje in het water heeft gelegen geeft zeven graden en een beetje aan. Ergens zijn we opgelucht als we naar de volgende stek 'mogen'. Afbrekende takjes noopten ons tot twee keer toe wat op te schuiven en een boom leek het ook niet lang meer vol te houden.

Vier en een half uur later strijken we neer op de laatste plek van de dag. Door tijdens het wachten op de tussenliggende stukken water wat te peilen en met een stok te prikken, hebben we wat interessante plekjes gevonden om onze rigs te deponeren. Zo leren we het water steeds beter kennen.

Een kwartier na inleggen zien we de lijn van Wouter's linker hengel zich strekken. De vis geeft ondanks de lage watertemperatuur flink gas. Hij mist alleen gewicht en omvang en legt het af tegen Wouter's materiaalcombinatie en kunde. Zo kunnen we allebei met een mooie vis richting huis trekken.

Wouter kreeg op het laatste moment toch nog zijn beloning22 opmerkingen:

 1. Dit is al even geleden denk ik? Mooie vissen heren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tom, je hebt gelijk, de vissen stammen uit februari. Was het nog een stuk kouder ;)

   Verwijderen
 2. Mooie vissen mannen. Die van jou zal wel wat gewogen hebben denk ik Boudewijn? En je maat lekker in het zonnetje. Aan de andere foto's van dat water te zien ga je er ook oppervlaktevissen?
  Mzzl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt vanwege de foto's uit de oudere blogs Roderick? De kans is overigens wel aanwezig ja, maar het is ook afhankelijk van wat andere, externe factoren.

   Verwijderen
 3. Hallo Boudewijn,
  Goed te merken dat je weer regelmatig wat plaatst. Ik keek er toch altijd naar uit.
  Wat een mooie vissen hebben jullie gevangen en wat een mooi struin water is dat takkenwater zeg. Geniet ervan en vang ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met de vangsten. Hoeveel voeren jullie bij als ik vragen mag?
  Groeten,
  Nico

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Nico,
   De hoeveelheid hangt af van de watertemperatuur, de hoeveelheid vis, de activiteit, het aantal aanbeten, etende witvis en gevoel. Liever te weinig dan te veel in ieder geval. Omdat we instant vissen en elke kans raak moet zijn beginnen we meestal met een paar stukjes Crushie, één rig waarbij de stukjes met een zogenaamde 'booster' is besprenkeld en eentje zonder.

   Verwijderen
 5. Misschien juist door de 'winterse' storm dat ze die dag zo actief waren. Gewoon gaan is het motto, zelfs als er weeralarmen worden afgegeven. Mooie vissen guys!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Andres, gewoon gaan en je weet nooit wat er gebeurt. Er valt sowieso vaak wel iets te beleven aan het water.

   Verwijderen
 6. Nu ik het weer beleef door het lezen het stukje MOET ik hier weg! Weg van het werkende leven, weg van het materialisme. De natuur in, nachtjes pakken en in de ochtend weer stekhoppen tot in de middag... Net even een ijsje gehaald en bij de rivier opgegeten, zag wat mooie kopvoorns voorbij komen :) Kan niet wachten tot weekend..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ha rustig aan Wouter, blijf ademen. Werk is ook belangrijk. We zitten in een mooie flow, gewoon daarvan genieten en jezelf niet gek maken. Komt ook door het weer natuurlijk!

   Verwijderen
 7. Mooie wintervissen, maar dat kunnen we wel aan jullie overlaten. Ook de nieuwe layout van Boustails bevalt me. Wel wennen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was tijd voor iets anders en een rustiger omgeving vond ik, vandaar.

   Verwijderen
 8. Mooie wintervissen! Helaas moet ik me eerste nog vangen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een enorme takkebul! Dit zijn niet de minste schubs. Na 40 jaar de grandfathers van de plas, gaaf om dit soort jongens nog altijd te kunnen vangen. Doe je hart een sprongetje van.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Fer, meerdere sprongetjes en dit keer vond ik het niet erg ;)

   Verwijderen
 10. Mooie vangsten hoor. Hier wil het nog niet echt vlotten, maar ik begrijp dat jullie niet meer dan een uur per stek vissen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Peter, geen actie binnen dat uur, dan wegwezen. Krijgen we beet, dan vissen we een half uurtje door. Natuurlijk loop je zo ook wel eens een vis mis, maar over het geheel vang je zo meer denk ik. Al blijft dat laatste een gevoel...

   Verwijderen
 11. Mooie foto's en aanpak. Dat "struinende" systeemvissen gaat jullie goed af. Mooi voorbeeld voor anderen!

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Michael. In sommige gevallen levert het net iets meer op dan penvissen en op de juiste wateren krijg je haast even veel mee als met penvissen.

   Verwijderen