16 april 2014

Criminele zaken en een ontsnapping

Twijfel. Struinhengel of de korte afstandhengeltjes? Drie uurtjes de tijd. Rondrijden of twee plekjes afvissen? Struinen!

Eerste water zie ik al gauw drie schubjes rondzwemmen en zelfs af en toe een hap op de bodem nemen. Formaat is wel heel klein, dus ik ga door. Tweede water niets te zien. Derde water. Twee schubs van mooi formaat liggen apathisch in de zon. Een kwartiertje later houd ik het voor gezien en rijd ik door.
De lelies groeien hier hard. Al snel vind ik wat karpers. Geen grote en sommigen opvallend mager. Waarschijnlijk vissen van het vaste bestand, meer polderschubs en niet de grootwaterberen die er elk moment in zullen trekken. Dan valt mijn blik op een karper. 'The Mothership' of all karpers hier. Brede rug, nóg bredere buik en dik drie leliebladeren lang. Ik rijd door en zet mijn fiets op de dichtstbijzijnde brug op slot.

Zoals er aardig wat te zien waren
De eerste twintig meter haast ik me tot achter een struik. Vanaf daar sluip ik heel langzaam over knakkende rietstoppels naar de vis toe. Wat een rug! Veruit de grootste die ik hier in jaren heb gezien. Kop onder een lelieblad, de rest van het lichaam in 'open water'. Ik monteer een korst op de haak en smeer er een klodder pindakaas op. Met slechts een paar kleine rimpeltjes weet ik het stuk brood op het wateroppervlak te leggen. De bovenstroming voert hem wel langzaam dichterbij.

Precies zoals bedoeld drijft de korst tegen het lelieblad waaronder de vis met zijn kop ligt. Nu begint het wachten. Twee slanke schubs duiken op en vlijen zich tussen het groen, bij de grote vis in de buurt. Eentje draait heel langzaam steeds meer naar mijn korst. 'Blijf weg!' Het, in verhouding, mormel maakt gelukkig geen aanstalten om het stuk brood te pakken. Tijd verstrijkt, maar het lijkt alsof ik naar een stilleven kijk. Een gokje dan maar. Met een krachtige beweging met mijn hengel sla ik de haak uit de korst. De vissen bewegen, maar lijken niet te schrikken. De grote vis zwemt onder het blad uit, waardoor ik hem helemaal kan bewonderen. Het onderste deel van zijn of haar buik valt weg door de troebelheid van het water. De vis zwemt een paar meter door de opkomende lelies en gaat daar bij een open plekje liggen.

Een enkeling lijkt wel trek te hebben
Change of plans. Ik zet een knijploodje op 40 cm van de haak en monteer een vlok. Deze laat ik heel langzaam, pontificaal voor de vis zijn kop zakken. Die geeft geen krimp, gelukkig. Eigenlijk geen slimme move. Weer begint het wachten. Wie zal eerder toegeven? Ik voel me vrij kansloos met mijn beperkte mogelijkheden. Had ik nou maar brokken en foampjes meegenomen! Eikel!

Maar dan gebeurt het onderhand onverwachte. De vis komt traag in beweging, gaat met zijn kop naar beneden en zuigt de vlok resoluut naar binnen. Als vanzelf tikt mijn hengeltop omhoog. Boem! Een langdurig gevecht volgt, waarbij de vis zich meerdere malen in de lelies boort. Gelukkig weet ik de vis telkens weer los te krijgen. Vele minuten later net ik de vis. Yes! Wat een bul van een vis zeg! Mooi donker gekleurd, dik en hoog. Ik ontdoe de vis van de haak en wil de onthaakmat dichterbij halen als ik twee jongeren bij mijn fiets zie staan. Eentje kijkt om zich heen, de ander lijkt te prutsen ter hoogte van mijn fietsslot. Dat gaat niet dus even mooi niet gebeuren! Het is tenslotte niet een fiets die ik van de een of andere junk heb gekocht! Ik laat het net vallen en ren er naartoe, onderwijl van alles roepend. De 'opletter' krijgt me in het oog en ze smeren hem.

De fiets lijkt onbeschadigd. Zo ook beide sloten. Wat een lef! Overdag, vol in het zicht op een meter of dertig bij mij vandaan! Klootzakken! Ik loop met de fiets naar mijn spullen om me verder over de vis te ontfermen. Maar dan... Waar is mijn net? Waar is de vis?! Als snel zie ik een stukje schepnetsteel uit het water steken. De vis is gevlogen... Een losse schub is het enige teken waaruit blijkt dat er een vis in het net heeft gezeten. Een zwarte bladzijde in mijn vissersleven is bijgeschreven.

Een losse schub in het net is alles wat rest

22 opmerkingen:

 1. Pffff dat is kut man, wat een verschrikkelijke gasten, en kan me goed inleven in je situatie !
  De vis is meschien ontsnapt aan een mooie serie foto,s maar dat doet niet ter zaken ! Je hebt hem gewoon gevangen en dus zeg ik gefeliciteerd Boudewijn.

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt natuurlijk Sander, maar heb ook niet eens rustig de vis kunnen bekijken. Er mist gewoon iets. Maar heb in ieder geval m'n fiets nog!

   Verwijderen
 2. Zonde man die vis had ik wel willen zien. Je eerste foto is echt vet. Je ziet het water naar binnen stromen. Waren het de bekende mensen van opsporing gezocht?
  Grtz,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Triest dat mensen niet van andermans spullen kunnen afblijven, maar helaas werkt het in de maatschappij zo. Aan de schub op je hand te zien was het zeker een flinke jongen Boudewijn! Maar zoals Sander al zegt je heb hem wel gevangen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was zeker een flinke jongen John Als ik daarvan een foto had kunnen tonen waren er velen jaloers op me geweest ;)

   Verwijderen
 4. Jeetje wat een geluk en pech , en ik snap dat je deze heel graag op dd foto had gehad ! Snap ook de titel dat het vangen van een bak zo negatief kan worden gemaakt door niet even te kunnen genieten van je vis op de mat een plaatje of kort filmpje ! Een ding deze staat op je geheugen gegrifd !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker weer een heel bijzondere herinnering Anoniem!

   Verwijderen
 5. Dat ze bijna je fiets is natuurlijk waardeloos, maar toch weer prachtige foto's, een gaaf verslag en als belangrijkste; toch weer vis gevangen binnen korte tijd! Groet, Mark Paauw

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Flink balen zeg! Misschien vang je hem nog een keer? Mooie foto's ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet Tim, wie weet? Is alleen een heel groot watersysteem, dus acht de kans niet groot. <aar zeg nooit nooit he ;)

   Verwijderen
 7. Auw Boudewijn,
  Zoeken, vissen, aanpassen, niet de juiste spullen bij je, fietsen, rennen, schreeuwen, winnen, verliezen...
  Allereerst vind ik je foto's weer fantastisch! De spanning is goed te lezen en dan de gebeurtenis...klootzakken! Blijf van andermans spullen af!
  Leuk dat je de target hebt gevangen. Niet kunnen fotograferen en de vis verliezen doordat je je fiets moet redden is toch echt jammer.
  Better luck next time. Wel weer lekker met de fiets en de penhengel wezen struinen. Top.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was zeker lekker weer even struinend op pad Michael. Ik mis het toch, maar heel regelmatig dit doen is toch nog te vermoeiend. Zoals je denk ik wel weet probeer ik met de afstandvisserij een compromis te vinden door ook actief te vissen.

   Verwijderen
 8. Hey Boudewijn,

  Ik kan het verhaal precies voorstellen , ik had jaren geleden eindelijk die dikke schub (31 tot 33 pond)op me eigen watertje en belde vrouw en zoon voor de foto's en zei erbij zo'n grote vis moet Marlon me zoon echt even in het echt zien!
  Ik had de vis op de kant gelegd in een dikke laag vegetatie en liep naar me fiets 10 meter verder om mat en weger te halen en kwam terug en zag de vis zo uit het net rollen in de sloot en ook die was toen gevlogen.
  Ik moest er wel om lachten toen en dacht vriend jij hebt gewonnen deze keer , en heb hem tot heden nog steeds niet meer kunnen vangen.

  Zo is het leven in ons karperwereldje volgende keer beter en 220 op je fiets zetten.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat je beschrijft herkent denk ik ook iedere karpervisser wel Marcel. Of op een schuine kant, dat gaat ook lekker...

   Verwijderen
 9. Wat een verhaal zeg! Ik beleefde het helemaal mee en voelde je pijn. Dat ze aan je fiets komen is al tot daar aan toe en dat je dan ook een hele grote vis kwijt raakt maakt het allemaal nog pijnlijker. Slikken en weer doorgaan Boudewijn! Je hebt je fiets nog.
  Gr. Tom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag weer gefietst hoor Tom, was anders lastig geweest!

   Verwijderen
 10. De tering zeg, wat een verhaal. Sorry voor het taalgebruik maar men, wat intens balen dit zeg! Ik smacht naar een plaatje van dit moedership.

  Groetjes,
  Bastiaan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Boudewijn,

  Je was blijkbaar niet de enige die aan het struinen was! Gave foto's in dat heldere water. Leuk dat je af en toe weer gaat penvissen en er een verhaal van schrijft. Ik zou eerdaags nog een keer terug gaan naar die plek. Je weet het nooit!!

  Gr, Bjorn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik zeker ook doen Bjorn! Even wachten op de juiste omstandigheden voor daar.

   Verwijderen