1 mei 2014

Met de neus in de boter; voorjaarskarper onderwater


Soms ben je op het juiste moment op de juiste plek. In het gelukkige geval ben je dan aan het vissen, maar vaak ook niet. Het laatste is deze keer het geval. Ik maak een rondje langs diverse wateren, gewoon om even buiten te zijn. Zoals bijna altijd heb ik een camera mee. Dit keer slechts mijn GoPro om wat beelden van watervlooienwolken en ander onderwaterleven te kunnen maken. 'Ken het voedsel en gedrag van uw doelwit' weet je wel. Daarbij heb ik het plan opgevat om wat potentiële stekken onder water te filmen nu de helderheid voor even dankzij de watervlooien is toegenomen. Van het laatste komt het echter niet meer...

Gezien de windrichting en onderwaterstroming heb ik een idee waar ik de wolken watervlooien kan verwachten. Als ik op de eerste plek aangekomen ben en een blik in het water werp, schrik ik. Twee monsterlijk grote spiegels en vier kleinere schubs, maar nog altijd ruim in de twintig pond, happen in de wolk watervlooien. Ik deins terug om uit het zicht te blijven. Mijn handen trillen. Sjesus! Behoedzaam steek ik mijn hoofd over het muurtje om de vissen te kunnen zien. Langzaam zakken ze in dieper water en zwemmen rustig weg. Ik ben opgemerkt. Ik wacht nog een tijdje, maar ze keren niet meer terug.

Aangezien ik er mijn camera niet in het water kan krijgen, ga ik door naar een andere plek waar ik de vlooien meen te kunnen verwachten. Al op twintig meter van het water zie ik enkele karpers zwemmen. Hoe dichterbij ik kom, hoe meer ik er ontdek. Ik neem plaats achter een struik. Zeker vierentwintig tel ik er, maar het moeten er meer zijn. De meesten twintig en dertigponders, slechts een enkeling beduidend kleiner. Daar zit je dan, zonder hengel, maar met GoPro. Een grote spiegel waggelt voorbij, gevolgd door vier schubs, samen waarschijnlijk goed voor zo'n honderdzeventig pond vissenvlees... Ik sluip wat verder rond en vind meer vissen. Allemaal in de bovenste waterlaag. De stretcherhangers, driehonderd meter verderop, zouden eens moeten weten...

Drie meter voor me komt een grote, dikke dertiger, schub op zijn staart na uit het water en valt terug. Ik schrik me rot. Een tweede, wat kleinere volgt zijn voorbeeld, zij het iets minder spectaculair. De rest reageert met één of twee staartslagen om vervolgens verder te gaan met wat ze deden. Ik kom ogen tekort om alles in me op te nemen.
Sommige vissen eten van de aanwezige watervlooien. Die zwemmen met hun bek open rustig door de wolken krioelende beestje heen. Een schub met witte plekken hangt scheef tegen de kant. Vlooien stromen kansloos zijn bek in. Iets verderop liggen er vier naast elkaar tegen de kant op vlooien te happen. Een spiegel 'graast' tegen een paal. Waarom? zou je denken met al die watervlooien om je heen? Er zijn ook vissen die maar wat rond lijken te zwemmen.

Hierbij een kleine selectie van de filmbeelden die ik heb gemaakt, de rest komt misschien later nog eens. En natuurlijk kijk je in HD!


32 opmerkingen:

 1. Supervet filmpje! Ik kan me voorstellen dat je gek werd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Behoorlijk Tim! Maar de spanning en het leuke om ze gewoon zo te zien is ook al veel waard. Vissend mis je toch een hele hoop.

   Verwijderen
 2. Swimming with the carps! Prachtig zeg! Het filmpje maar ook die eerste foto!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Sjoerd. 'Helaas' is door de vele watervlooien de foto niet zo superscherp, maar ik doe het ermee natuurlijk.

   Verwijderen
 3. Heb ook zo'n gopro, maar dit ... Prachtig. En ik heb nog veel te leren. Ergens vraag ik me af of die hengel uit had gemaakt. Ten eerste zou je minder hebben gefilmd verwacht ik. Ten tweede heb ik het gevoel dat de kans klein is op een toehappende vis bij zoveel voedsel. Bij een andere vis zie ik exact het zelfde. Zodra de prasem aan het paaien is dan zien we geen enkele graskarper van ons aas snoepen. Ze zijn dan uit op kuit. Nogmaals prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schat dat je bij 90% van de vissen geen kans had gemaakt inderdaad, maar 10% kans is voor mij al een reden om een poging te wagen. Maar je hebt gelijk, nu kon ik rustig om me heen kijken in de wetenschap dat ik toch niet kon vissen.

   Verwijderen
 4. Je hebt ons weer niet teleurgesteld Boudewijn! Hele gave beelden en leuk verslagje weer. Vanavond nog een keer het filmpie bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed te horen. Veel plezier enne, de 2e keer is ie nóg mooier! ;)

   Verwijderen
 5. Ja heel erg mooi dit. Meestal is het water een soort erwtensoep en als je dan de kans hebt om zo helder te filmen... Mooi man.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die watervlooien zijn er ook opeens en dan gaat het hard met de helderheid. Moet je wel net tijd hebben om naar het water te gaan. Ze vangen is dan wel een stuk lastiger voor hen die het proberen.

   Verwijderen
 6. En toen werd ik wakker...Sjemig wat een beelden man! Wat me opvalt is dat ze stuk voor stuk enorme staarten hebben. Vertekend dit onderwater, of was het gewoon zoals het was?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb genoten hele mooie beelden zeg. Je wilt vast niet zeggen waar dit is?
  groetjs,
  Rens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Rens,
   Dat had je goed ingeschat Rens, dat ga ik niet aan de grote klok hangen, maar er is natuurlijk genoeg water in Nederland en andere landen!

   Verwijderen
  2. Jammer ha ha kon het altijd proberen natuurlijk maar mooie film hoor!
   Rens

   Verwijderen
 8. Hele gave beelden maar jammer dat je niet kon vissen.

  Groet,
  Stephan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was niet anders Stephan, maar heb ondanks dat ook wel weer erg genoten. Opruiend, maar ook rustgevend was het.

   Verwijderen
 9. wat een geweldige beelden weer.
  Zo zonder hengels toch een prachtig tijdverdrijf .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Alex, tijd vloog voorbij en had graag wat langer gebleven ook.

   Verwijderen
 10. super gaaf bou schitterend om te zien groet fons

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Superplaat en superbeelden Boudewijn. Daarin onderscheid je je toch echt van de rest wat mij betreft. Ik heb weer genoten en ben blij dat je besloten hebt met Boustails door te gaan.
  Groeten,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer genoten van je filmpje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Terin* jantje... wat een genot om naar dit onderwaterballet te kijken. Fine piece of art mate ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Tsak, had ook nog uren kunnen blijven kijken, ik moest alleen weg, helaas.

   Verwijderen
 14. Ook ik word gek na het bekijken van het filmpje, dus begrijp maar al te goed hoe jij het moet voelen onder het opnemen van !!!! Mooi gedaan Boudewijn.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stuiteren, maar ook heel ontspannend Sander, nu genieten van de beelden die ik heb gemaakt. Was ik gaan vissen, dan had ik een hoop gemist!

   Verwijderen
 15. schitterend gefilmd en steeds weer leuke stukjes om te lezen.
  ik heb er vandaag ook zien zwemmen vanuit een bootje in kraakhelder water.
  ik kan niet wachten tot morgen om te gaan penvissen op dat plekkie.
  blijf vooral schrijven,groetjes piet van beest

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Succes Piet en anders gewoon genieten van wat je ziet.

   Verwijderen
 16. Wauw! Wat een beelden Boudewijn! Echt tof!

  BeantwoordenVerwijderen