23 maart 2013

IJskoude karpers onder de hengeltop 1

En wéér sneeuwt het! Fietsers en wandelaars passeren achter me diep weggedoken in hun jassen als ik dit keer de struiken in stap. Ik ben nu een dik uur aan het speuren en heb ondertussen vele kilometers langs het water afgelegd, maar nog nergens enig teken van karper. Het is ook niet elke keer raak, maar als ik er dan eindelijk een paar vind, is de voldoening zo groot dat alle inspanningen zijn vergeten.


De bewolking bemoeilijkt het diep in het water kijken, maar door langer te focussen zie ik steeds meer details. Als minuten later dan ook nog de wind wegvalt, kan ik opeens in een straal van ongeveer tien meter om me heen op de bodem kijken. En nu pas zie ik ook een karperstaart uit een bos in het water liggende takken steken. Gaaf! De vis lijkt te willen keren, maar ondervindt hinder van de vele takken. Uiteindelijk lukt het door achteruit te zwemmen. Hij wordt gevolgd door een iets grotere schub. En nóg een schub... en een spiegel... en een mini schub. Sjezus...

De vissen verlaten de kant en zetten koers naar het midden. Snel voer ik twee handjes Crushies en pak mijn camera's erbij. Nog geen vijf minuten later keert het schooltje terug, nu in gezelschap van drie grotere vissen, waarvan twee met witte vlekken op hun lijf. Dit komt vaker voor als gevolg van de winter. Ze eten nog niet, maar blijven wel in de buurt hangen. Ook dit keer zijn ze opvallend actief, evenals op de plek van een paar dagen geleden het geval was.

Ik hoor gerommel achter me en kijk om. Daar liggen mijn twee hengels en een onthaakmat. Je weet immers nooit. Een hond. Niemand die de spullen mee wil pakken dus. Een snelle blik op het water leert dat de vissen vertrokken zijn. Twee stappen in de richting van het beest zijn genoeg om te beletten dat de hond zijn achterpoot optilt. Meteen maak ik mijn hengels in orde en voorzie ze elk van een Crushie. Bij eentje gaat er een kwartje pop up bovenop, kleurtje gay-pink. Ondertussen begint het weer te sneeuwen.

Wederom komt de school aanzwemmen
Wederom komt de school aanzwemmen. Een aantal van de vissen slaat aan het azen. Mijn haakaasjes liggen er klaar voor, de slappe lijn loopt ongeveer de laatste meter over de bodem. Kom maar op! Een schub krijgt vrijwel meteen mijn Crushie met gay pinkie erop in het oog en plaatst zijn lippen eromheen. Als hij zijn kop heft zie ik het lood in beweging komen. De vis schudt meermaals met zijn kop en besluit het dan op een zwemmen te zetten. De lijn strekt zich en de slip komt op gang. Wauw! En dat op twee meter voor mijn voeten! Bij het heffen van de hengel raakt de hengeltop verstrikt in de takken boven me. Gelukkig weet ik die vrij snel te bevrijden en heb ik weer direct contact. Het schooltje blijft rustig voor mijn voeten doorazen. Pas als ik het schepnet in het water steek om de vis te landen, zwemmen ze rustig weg. De vis glijdt over het koord. Yes!

Het is een mooie afsluiter. De wind neemt weer wat toe en zonder warmtepak, handschoenen en muts is het niet uit te houden. Voor ik vertrek voer ik nog een paar handjes Crushies over een lengte van vijftig meter onder de kant. Dat kan makkelijk, want ik heb best wat vissen gezien.

Yes!
19 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met je vangst. Dat kon ook haast niet uitblijven met die vis op je stek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij doet het weer! Mooie onderwaterbeelden ook weer. Ook gefilmt?

  Grtz,

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Cool man dat je ze zo ziet. Hoe veel woog ie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Elk besloten wereldje krijgt iets wurgends en doet af aan de volheid van het leven in plaats van dat het je voedt."

  Met vriendelijke groeten,

  P. Cottenier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kan ik niets tegenin brengen! Maar vooralsnog word ik nog voldoende gevoed. Hoe lang dit nog het geval is? Geen idee, maar dan trek ik me zeker terug.

   Verwijderen
 5. Hallo Boudewijn,

  Dat je steeds nog de tijd neemt om ze te filmen en fotograferen man! Ik wil ze meteen vangen als ik ze zie. Complimenten weer voor de beelden!

  P.B.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie schub Boudewijn, ouwe struikrover! Je heb ze weer gezien,gefotografeerd en gevangen. Je observatie en lange wandelingen langs het water werpen weer vruchten af. Tijd voor de karpervierdaagse :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bjorn, nou, een karpervierdaagse gaat me nog wat te ver hoor! Ik houd het wel bij mijn wandelingetjes en fietstochtjes.

   Verwijderen
 7. @ Stephan, zien en vangen gaat helaas niet altijd samen Stephan, maar dit keer wel.
  @ Jeffrey, ik heb ook gefilmd onder het vissen ;)
  @ Anoniem, ik vind het altijd prettiger om te communiceren met iemand die een naam achterlaat. Zou je dat de volgende keer willen doen svp? Als je me al langer volgt weet je dat ik geen gewichten noem bij de vissen. Het gaat me om het vissen en niet om de gewichten en grootte van de vissen.
  @ P.B., Tja, dat is voor iedereen weer anders. Ik vind het ook mooi om ze te bekijken, dat maakt voor mij deel uit van mijn visserij. Na verloop van tijd breekt natuurlijk wel tijd aan om er één of meer te vangen, zo is het ook wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De maestro himself @ work. Ik kijk altijd weer uit naar je avonturen Boudewijn. Knap dat je ze altijd op de gevoelige plaat kan vast leggen, en op zo,n kort afstand. Hulde!

  Gr. Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Willem, maar in principe kan iedereen het zolang je bereid bent er energie in te steken!

   Verwijderen
 9. Ook ik heb vandaag weer de hele middag aan het water doorgebracht. Ik heb prachtige dingen gezien, maar geen karpers (echt te troebel). Niet dat mijn middag daarom niet geslaagd is hoor ;) Maar goed, genoeg over mij... wat prachtig dat je weer karpers hebt kunnen spotten en helemaal gaaf om een karper te zien happen, schudden, vluchten en ook nog eens te vangen!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het blijft prachtig dat je karpers in alle onschuld kunt zien, azen en leven. Zoals de anderen al schreven, vind ik het ook altijd weer mooi om te zien hoe jij de vis weet te fotograferen. Je steekt er veel tijd in en dat is goed te zien. Tof!
  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop ook ooit een aanbeet te zien zoals jij beschrijft. Prachtig weer Boudewijn!

  Gr. Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bam! Kneppelkoud en dan gewoon een school azende kerps vinden. Tsjing tsjing! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Koen, wat je over je eiegen dag zegt is(ook) vissen
  @ Michael, het is ook een hobby van me geworden dus doe het graag.
  @ Tom, blijven vissen en observeren, vooral in eerste instantie dat eerste, dan gaat het vast lukken!
  @ Rolf, koud was het zeker, mijn botten waren pas een paar uur na thuiskomst weer warm geworden. De beelden zijn ook tof geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk dat je weer die onderwaterfoto's hebt gemaakt. Ben benieuwd naar de filmbeelden!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Boudewijn,

  Gaaf zeg om zo mee te maken! Leuk verslag en mooie foto's.

  Groeten,
  Eduard

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De beelden zijn wel heel vet geworden...de activiteit van de karpers is echt heel goed waar te nemen. Lekker gedaan man!

  BeantwoordenVerwijderen