8 augustus 2012

Nat karpergedoe

Er duikt geen koet. Een goed teken dus, zoals onderhand gebleken is. Snel zet ik de hengels in elkaar, monteer een dumbell aan de rigs en werp in. De eerste bui komt er aan dus haast ik me met het opzetten van de shelter. Hij staat net als de rechter hengel afloopt en de eerste regen valt. Een indrukwekkende, eerste run. De rest van de dril verloopt zonder problemen en ik land een langgerekte schub, helemaal gaaf en donkerbruin gekleurd. Ik verwacht over een kwartiertje bezoek, dus zak ik de vis voor even. Kunnen we mooi samen wat foto's nemen. De koeten komen langszwemmen. Het zijn er nog maar drie. Waar ik ook kijk, de vierde lijkt er niet meer te zijn. Snoek? Meerval? Gestikt in één van m'n dumbells?

De hemel braakt haar overtollig vocht over me uit. Het bezoek arriveert als de regen mindert, dus is het tijd om de vis te bewonderen. Maar wat blijkt?! De bewaarzak is leeg! Aan één kant is de rits open, terwijl ik toch vrij zeker ben dat deze afgesloten was. Een moment van verstandsverbijstering? Een Houdinivis? Eén van mijn mooiste vissen van dit water, bovengemiddeld groot ook, en dan dit!

Een hoosbui van een paar minuten
Drie uur stilte doet vragen rijzen. Doet de visdruk op de stek zich gelden, ondanks mijn pogingen deze laag te houden? Maar wat is nou twee tot drie keer per week een paar uurtjes? Zit er nu gewoon geen vis? Zijn de aastijden verlegd naar een ander tijdstip? Te veel gevoerd? Of misschien te weinig? Eigenlijk allemaal veel te vroeg om me dat nu af te vragen. Wat is nou drie uur niets vangen? Al mijn inspanningen betalen zich tot nu toe goed uit en ik verdien het ook. Zou de koek op zijn?

Het antwoord volgt op de middelste hengel. Even later ligt er een schub met immens popoog op de mat. Afstrijken leert dat de vis mijn voerplek eerder bezocht heeft. Wat nou ze liggen op je voerplek te wachten?! Vaak wel, maar hier laten ze zich niet van de wijs brengen, blijkt maar weer. De volgende regenbui dient zich aan. Ik zet de vis terug en voer snel nog even wat dumbells om eventueel aanwezige vissen bezig te houden.

Popoog
Als het ergste voorbij getrokken is, werp ik opnieuw in. Bij het neerleggen van de hengel loopt de rechter hengel af. Even zit de lijn achter een leliestengel, maar als de vis aan de oppervlakte verschijnt levert deze geen problemen meer op. Mokkend moet de vis meekomen. Behalve kopschudden gooit de vis niets in de strijd. Een hooggebouwde vis, zo te zien weer een twintiger. Ik leg het net klaar voor de landing. Binnen is binnen. Ik trek de vis naar het net. Dan schiet de haak los.

De zoveelste hoosbui passeert. Twee meerkoeten duiken vrijwel simultaan op mijn middelste plek, de derde kijkt toe. Eentje komt gehaast boven en stuift weg, gevolgd door de andere duiker. Gedrieen blazen ze de aftocht. Ik ga er eens goed voor zitten, want er staat wat te gebeuren.

Een mooi dikkertje die al eerder van mijn
voer gesnoept heeft
Enkele minuten later is daar de verwachte run. Het is een mooi dikkertje die ook al eerder van mijn voer gesnoept heeft. Ik heb nog een half uurtje. Nog eentje dan?

6 opmerkingen:

  1. Ze blijven goed op je voer zitten dat is duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bewaarzakken met ritsen zijn slecht! Ik ben zo ook al twee vissen kwijtgeraakt doordat de rits open was gegaan. Jammer man. Leuk verslag weer.

    Groeten,

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan dat grote oog door waterdruk komen? Ik heb gisteren ook een karper gevangen met twee grote ogen en die kwam van mijn stek waar het 10 meter diep is.

    Grtz,

    Jeffrey

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi resultaat hoor! Balen van die bewaarzak.

    Groeten,

    Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja mannen, het bewaarzakmysterie... 't is niet anders. De vis zwemt in ieder geval weer rond. En Jeffrey, dat grote oog door waterdruk? Iets anders? Ik weet het niet. Ik heb meer vissen met één of twee van zulke ogen gezien en gevangen, maar deze sloeg werkelijk alles...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wel handig dat je op de reacties van de koeten af kan gaan! Hier zijn ze in elk geval niet bang voor karpers, want ze duiken gewoon als je een aanbeet krijgt. Goedlopende stek!

    BeantwoordenVerwijderen