7 juni 2011

Back on track

Al ruim een week lang stond de afspraak met Wouter gepland; een gezellig dagje vissen met een goede kans op vis. Met die insteek viel Lac du vette af. Gelukkig bleef er nog genoeg water over. Na kort overleg viel de keuze op een brede poldersloot waar ik in het verleden veel heb gevist. Het is een prachtsloot met veel plompenvelden en overhangende struiken, berkjes en knotwilgen. De bodem is voornamelijk zacht, met een enkele hardere plek. Omdat de sloot via een langgerekt slotenstelsel verbonden is met groter water, kunnen we hier vissen verwachten tot in de 40 pond. Altijd leuk.

We doen rustig aan en rond 11.00 uur liggen de hengels in. Het regent de hele morgen al. Wouter heeft een hengel vijftien meter verderop tussen wat bomen geplaatst en daar zijn rig kort onder de kant laten zakken. Tijdens het uitzoeken van zijn stekken zag hij daar een karper azen, dus die keuze was snel gemaakt. De andere rig plaatst hij aan de overkant, voor wat overhangende struiken. Ik plaats een rig tussen wat verspreid staande leliebladeren rechts van mij, tien meter uit de kant. De andere komt te liggen op een stuk hardere bodem dat ik nog van vroeger weet te vinden, aan de overkant, onder wat takken van een boom.
Als we wat eten springt er een mooie schub uit het water op nog geen tien meter uit de kant, recht voor onze neus.

Het is eindelijk droog als ik een zakker krijg op de linker hengel, die aan de overkant van de sloot. Helaas schiet de vis al snel los. Uit het verleden weet ik dat ze hier in kleine groepjes zwemmen, dus is de kans groot dat ik snel weer een aanbeet zal krijgen.
21 pond
Nog geen half uur later dezelfde hengel: een run, een brede boeggolf naar rechts aan de overkant onder de overhangende takken. Ik verlaag de druk, in de hoop dat de vis besluit de andere kant op te gaan. Het werkt. Langzaam maar zeker zwemt de vis meer naar rechts en met minimale druk houd ik contact. Pas als de vis om het aan de rechterkant gelegen lelieveld heen is gezwommen verhoog ik de druk. Nog wat vluchtpogingen en Wouter kan hem scheppen. Mooie spiegel 21 pond.

De volgende actie is op Wouter’s rechter stok: piepen, een karper springt onder de overhangende struiken uit het water en valt terug, de run volgt. Wouter pakt de hengel op en de vis scheurt naar links. Een paar felle uithalen en ik kan de vis voor hem scheppen. De schub weegt 14 pond.
Na opnieuw inwerpen verlegt hij zijn linker stok. Na 4 uur geen actie was het tijd om deze te checken. Omdat de actie van de overkant komt, besluit hij deze ook daarnaartoe te verleggen, maar een stuk meer naar links. Ook ik verleg mijn rechter hengel naar de overkant.
Een mooie afsluiting

Nog geen tien minuten na inwerpen loopt mijn rechter hengel af. De vis zwemt naar me toe en boort zich in een lelieveldje iets rechts van mij. Even loopt de boel vast, maar onder lichte dwang en met doordachte begeleiding komt de vis eruit. Het is wederom een spiegel, dit keer van 17 pond.

3 opmerkingen:

 1. Wat je noemt back on track! Mooie vissen en gefeliciteerd.
  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Boudewijn,
  Je hebt de smaak te pakken.Mooie spiegels en lijken me oudjes. Als het je leuk lijkt kunnen we een keertje samen op pad. Laat maar weten als je dat ziet zitten.
  Mvg,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen