4 maart 2016

Met de neus in de boter?


Op de terugweg van een ziekenhuiscontrole stoppen we bij een tankstation. Terwijl mijn vader tankt, stap ik uit en loop naar een mooi ogend water. Omgeven door bomen en kreupelhout en mooie, twee tot drie meter brede rietkragen. Restanten van lelieveldjes zijn nog hier en daar te zien. Voor ik het weet heb ik de oever een dikke driehonderd meter gevolgd. Hoe diep zal het hier zijn? Ik pak een tak uit een houtwal en steek deze in het water. Een goede halve meter! Mijn telefoon trilt in mijn broekzak. Bericht van mijn vader: Waar ben je?

Ik loop terug, richting auto, waar mijn vader al bij het water op me staat te wachten. 'En, zit hier iets denk je?' Ondanks dat mijn vader zelf helemaal niets met vissen heeft, weet hij hoe ik in elkaar steek. De rietkraag in een hoek ziet er als een echte winterholding uit. Ik prik met de stok op de omgeknakte rietstengels en prik door het vaste deel heen. Er bevindt zich nog duidelijk minimaal dertig centimeter water onder de rieten. Als ze daar niet onder liggen...

De rietkraag met 'drijvend' plafond
En zo ben ik een week later terug. Nieuw water, nieuwe uitdaging. Op elk water zit wel karper, maar wat zwemt er hier? Eerst loop ik een stuk oever af, me door bramenstruiken en over houtwallen worstelend, intussen de diepte peilend. Die bedraagt voor de kant tussen de veertig en tachtig centimeter. Veel wordt er hier in ieder geval niet gevist, want nergens vind ik tekenen van vissers. Het water is te groot om helemaal te bekijken, dus besluit ik me te concentreren op het deel dat ik eerder had bekeken. De rietkraag met drijvend 'plafond' levert al twee plekjes op, een brede, lage duiker eentje en aan overhangende takken geen gebrek. Om efficiënt te vissen zet ik twee hengels in, elk voorzien van een 'dodelijk' scherp rigje en attractief aas.

Ondanks de naastgelegen weg zit je hier eigenlijk best lekker en door de benzinepomp heb ik een beetje een geluidsbarrière. Op de linker plek heb ik een chod rigje laten zakken. Rond het riet ligt geheid plantenafval en nu weet ik zeker dat mijn haakaas schoon er bovenop ligt. De rechter hengel ligt op een plekje tussen twee overhangende takken onder mijn eigen kant; een bodemaasje met een stukje fluo roze pop up voor het visuele aspect, gedoopt in wat Super Smog voor extra attractie door de verschillende waterlagen.


Een half uur later verleg ik beide hengels iets. Zit er vis die wil eten, dan moet het in die tijd gebeuren, dat heeft de ervaring door de jaren heen me wel geleerd. Mijn linker rig ligt nog altijd voor de rietkraag, nu een paar meter van de eerste plek. De rechter hengel ligt naast een in het water hangende tak.

Juist als ik even bij de rietkraag sta te kijken, meen ik mijn lijn iets te zien bewegen. Die loopt slap over de geknakte rietstengels het water in. Slechts een klein beetje, maar ik zag het. Gespannen speur ik de omgeving rond de plek waar mijn lijn het water in loopt af. Minuten lang niets meer. Heb ik het me dan toch verbeeld? Op het moment dat ik wil weglopen, begint de lijn duidelijk te bewegen en ontstaat er een boeggolf voor het riet. De lijn strekt zich en mijn pieper komt tot leven. Snel pak ik de hengel op en voel logger weerstand dan ik eigenlijk verwachtte. Maar wat verwachtte ik eigenlijk? Ik ben dus blij verrast. Karper! Veel doet de vis niet en hij ligt dan ook na een paar korte, rustige uithalen al snel in mijn net. Wat een beauty! Snel een paar foto's en hij mag terug.

De derde keer verkassen. De chod rig, nu met een witte pop up, komt onder wat overhangende takken te liggen, mijn grondaasje voor de ingang van de duiker. Eromheen verkruimelde boilies. Misschien vijf minuten, dan loopt de duikerhengel af. De vis vlucht bij zijn eerste versnelling de duiker in en dat blijkt ook meteen al zijn verzet geweest te zijn. Langzaam maar zeker weet ik de vis er kopschuddend uit te trekken, bijna rechtstreeks mijn net in. Wederom een mooie schub. Ik val wel met mijn neus in de boter zo zeg! Het gaat eigenlijk vrij gemakkelijk zo. De vissen liggen daar waar je zou verwachten. Het resterende uur dat ik heb, spendeer ik aan het onderzoeken van stekken. De buit is binnen en ik kom geheid terug als het wat warmer is. Of misschien wel eerder ook. Wat meer voorkennis kan dan nooit kwaad.


21 opmerkingen:

 1. Mooi water lijkt me zo met mooie vissen. Well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Water heeft zeker wel wat en is ook voor mij groot genoeg om me er niet snel te vervelen denk ik. Ben benieuwd wat er nog meer zwemt!

   Verwijderen
 2. Waarvan maak jij je chod rigs Boudewijn? Vang je daar goed op in de winter?
  Groetjes,
  Stein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stein, de chodrig zelf maak ik van Stiffy van PV Rigsolutions, de haak is een chod haak van hetzelfde merk. Maar eigenlijk elk merk heeft wel eigen chod rig materiaal en haken geschikt voor het maken van een chod.

   Verwijderen
  2. Oke en ik kan dat gewoon in de winkel kopen?

   Verwijderen
 3. Lekker gevarieerd vissen Boudewijn. Leuk dat je ook weer over de gedachtegan schrijft waarom je iets doet.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vis je opzettelijk met je hengels schuin omhoog? Ik probeer mijn lijn altijd zoveel mogelijk te camoefleren.
  Mazzel, Jori

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de stek van de eennalaatste foto bedoel je? Dat was omdat ik de hengel daar alleen kon neerzetten en dus de plek bevissen als ik de lijn over wat over het water hangende takken liet lopen. De Zachte FreeFall leader die ik gebruikte hant deels slap verticaal in het water, maar zal ze niet snel afschrikken als ze die raken.

   Verwijderen
 5. Boter of niet, iig heb je er een neus voor. Zeker van je moeder? Mooie dikke vis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo best kunnen Fer, die heeft vroeger gevist, al was het op baars en voorns. ;)

   Verwijderen
 6. Mooie sessie weer Bou!
  Grtz
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Jef, met een paar mooie verrassingen! Ik kijk al uit naar de volgende keer.

   Verwijderen
 7. Een nieuwe water zien, er kijken en er vangen. Topper!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon doen is vaak de truc Steven en weten en accepteren dat niets vangen ook tot de mogelijkheden behoort.

   Verwijderen
 8. Gewoon doen, maar jij doet dat dan wel heel vakkundig! Succes de volgende keer. Lijkt me een mooie stek!

  Groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met 'gewoon doen' bedoelde ik gewoon proberen ;) Ben ook benieuwd wat er verder nog zwemt. Het ligt alleen niet om de hoek, maar ik keer er zeker terug!

   Verwijderen
 9. En zo zijn er nog zoveel van die watertjes. Mooi om te lezen, hoe je dan op het 'onbekende' aanknopingspunten zoekt en succes hebt. Het zit in je bloed, het zit gewoon in je bloed jonguh!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. KLopt, er zijn nog heel veel wateren en watertjes waar niet of nauwelijks gevist wordt. Laat iedereen maar de gebaande paden volgen. Kijken, snuffelen, proberen en afwachten of de zendertjes op scherp gaan staan!

   Verwijderen