3 mei 2015

Fishing Couchpotato


Sinds Koningsdag heb ik mezelf een vrijbrief gegeven om mijn lijf de rust te geven die het vraagt. Kleine pijntjes in spieren en gewrichten die blijven terugkeren en niet horen en nogal snel in slaap vallen in tijden van rust en ontspanning zijn tekenen dat ik iets teveel van mezelf heb gevraagd. Dus hang ik op de bank, afstandsbediening in de hand, een reep chocolade en wat fruit binnen handbereik. Ik kijk naar gouddelvers die met de ene tegenslag na de andere te kampen krijgen, ik volg kort het leven van een jonge olifant en vermaak me wat met de grootspraak van opkopers van opslagruimtes.

Een paar uur later en wat powernapjes verder vraag ik me af waar ik mee bezig ben. Luieren en vooral verstandig zijn, dat wel, maar ik zou kunnen. Zal ik..?
21.30 uur druk ik de eerste twee steuntjes in de grond. De andere twee komen twintig meter naar rechts, tussen wat opkomende rietstengels te staan. 21.45 liggen twee rigs op hun plaats. Ik heb gekozen voor een aasje waarmee ik hier eerder wat heb gestrooid. Niet veel, slechts wat bollen hier en daar. Ik ga ervan uit dat aasherkenning en de super instant werking van het aas hun werk doen.

Meerkoeten verdedigen furieus hun territorium. Hitsige eenden vliegen op en landen weer. Het irriteert me, ik wil vooral rust en dit brengt onrust. Misschien schrikt het de karpers ook wel af?
Er verstrijkt een uur. Twee piepen op links, de waker zakt langzaam. In twee stappen ben ik bij de hengel. De weerstand is te klein voor karper. Toch geeft een flinke brasem aardig weerstand. Die vang ik hier niet vaak. Nijlganzen met hun jongen komen aanlopen. Als ik mijn hoofdlamp op ze schijn vluchten ze direct het water in. Het volgende kwartier maken we er een spelletje van: lamp uit en ze lopen de kant op, lamp aan en ze lopen terug het water in. Na vier keer hebben ze het nog iet door, stomme beesten.


Dan, 23.35 uur, een aanbeet op rechts. Voelt groot aan. De vis blijft gaan. Eindelijk vlak voor de kant zie ik in het schijnsel van mijn hoofdlamp kort de lange, maar brede rug van de vis. Hij zet weer aan en gaat recht op het nest af dat meerkoeten in een pluk riet hebben gebouwd. Het lijkt erop dat het me niet gaat lukken de vis voor het nest te doen keren. Ik gebruik een andere, vaak werkende, truc en gooi mijn slip open, waardoor de weerstand wegvalt. Ook nu werkt het en de vis verandert van koers. Ik voer de druk weer op en herwin lijn. Dan volgt kort geven en nemen onder de hengeltop. De vis blijkt nóg groter dan ik in eerste instantie had ingeschat. Lekker! Even later ligt de vis eindelijk veilig in het net.

Ik maak alles in orde voor het maken van de foto's. Ik heb alleen niet meteen door dat mijn camera op 'filmstand' staat. Hieronder het korte filmpje. De fotosessie werd onderbroken door een keiharde aanbeet. Dit bleek een brasem te zijn?!

20 opmerkingen:

 1. Alle pijntjes waren even vergeten, maar nu spierpijn van het tillen van deze buffel. Trouwens handig dat gripzakje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voel mijn onderrug inderdaad wel Fer ;) Dat zakje gebruikte ik een keer uit nood en is er niet meer uit geweest!

   Verwijderen
 2. Weer een dikke vis en altijd lekker. Maar goed dat je bent gegaan dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sowieso is het goed om te gaan als je zin hebt en het uitkomt toch?

   Verwijderen
 3. Leuk filmpje. Ik krijg meestal truglopers bij brasem je had je slip zeker heel los staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel erg los niet Jeffrey, daarom verbaasde ik me er ook over dat er uiteindelijk een brasem aan hing. Misschien een van de eenden door mijn lijn gezwommen?

   Verwijderen
 4. Mooie vis hoor! Hoe bekend, die onrust als je thuis op de bank zit en bedenkt datnje ook even aan de waterkant kunt ziten. Ben wel benieuwd wat er in dat zakje zit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De inhoud van het zakje is van geheime samenstelling Harry! ;) Slootwater!

   Verwijderen
 5. Dat laatste een brasem? Dat moet een Tsjernobyl variant geweest zijn.. Mooie bak zo voor een avondje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Bastiaan, maar de vissen zijn op dat water ook onwijs sterk! EN die brasem?Dat blijft ergens een beetje vaag.

   Verwijderen
 6. Dat is even lekker zo zeg! Je mag je wel wat beter positioneren voor de lens ha ha!
  Lekker zo doorgaan man, je verdient het na alles!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was even zoeken inderdaad waar ik moest zitten, maar snapte ook niet helemaal wat er aan de hand was, want de camera reageerde anders dan ik gewend was. Kwam dus doordat hij op 'filmstand' stond ipv 'foto'

   Verwijderen
 7. Je bent wel trendsetter Boudewijn. Ik zie steeds meer op internet dat mensen korte sessies vissen. Mij lukt het ook steeds beter denk ik. Ik vang in ieder geval steeds frequenter.
  Groeten,
  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ,trendsetter, misschien wel omdat ik er wat meer over publiceer, maar ik ben natuurlijk niet de eerste of enige. Ik geef er mijn eigen invulling aan en deel die. Als anderen er iets uit oppikken en het met succes inzetten is dat alleen maar mooi toch? Leuk te horen dat het jou ook beter afgaat. Succes verder en blijf 'open minded' zou ik zeggen!

   Verwijderen
 8. Mooie lichtgekleurde vis en een zware schat ik zo. Die brasem ging er wel heel hard vandoor inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was zeker een zware, helemaal voor het betreffende watersysteem en het brasemmystery..?

   Verwijderen
 9. Effe gaan en dan toch weer een bak vangen vol met kuit denk ik. Was koud hé. Ik zie het aan je kleding. De avonden zijn echt nog fris. Dat met die ganzen haha. Ja echt dom. Volhouders dat wel.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stond er ook weer van te kijken Michael! Blijft maf, vooral omdat ik er zelden grote vissen zie. Dat is als ik er al wat zie. Zeker koud! Verkijk je je makkelijk op!

   Verwijderen
 10. Leuk om je zo bezig te zien in de nacht. Ook wel herkenbaar... er zitten tegenwoordig zoveel functies op die camera's ;)

  Prachtige vis ook!

  Groet, Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Ben weer fotografiekennis aan het herwinnen. Toch leuk om gemaakte herinneringen mooi vast te leggen.

   Verwijderen