27 mei 2015

I like it, do you like it?


Onlangs ben ik teruggekomen van een prachtig Frankrijk avontuur op de rivier de Lot. Het heeft me een week bijkomen 'gekost', maar het was het absoluut waard! Nu nagenieten met de foto's en de filmbeelden. Hierover in een later stadium meer.

Aangesterkt en getriggerd door de goede vangsten van enkele vismaten, heb ik het vissen hier weer wat opgepakt. Om rustig te beginnen verdeel ik twee dagen een kilo boilies over een strook van zo'n 100 meter. Zo is het gebied waar aas ligt lekker groot en kan ik meerdere plekken bevissen. Afstandvissen dus. Het wordt een avondsessie. Om 21 uur ben ik aan het water, zo kan ik nog net in de schemering mijn rigs op de juiste plek leggen en is het donker als ik in afwachting van wat komen gaat op mijn onthaakmat ga zitten.

Vleermuizen hebben het luchtruim gekozen en fladderen overal om me heen. Een egel ritselt tussen wat bladeren onder een struik. Meerkoeten bevechten elkaar en maken eenden en waterhoentjes het leven zuur. Witjes spetteren en zwemmen regelmatig tegen mijn lijn aan, waardoor de piepers irritant de heerlijke stilte doorbreken. Een uur gaat voorbij en ongeduld wint terrein. Ik ben duidelijk verwend dit voorjaar.

Voelt zelfs wat zwaarder

Dan eindelijk zie ik een hengeltop bewegen en onder begeleidend gepiep de hanger langzaam stijgen. Ik verhef me uit de onthaakmat en pak de hengel op. Logge weerstand. De vis scheert naar links, richting rietkraag. Ik gooi mijn hengel verder om en steek de hengeltop onder water. Zo voer ik de druk nog eens extra op en zwemt de vis vaak meer naar boven. Zo ook nu. Een brede ruit ontstaat in het wateroppervlak als de vis tot stilstand komt, goed zichtbaar in het licht van een lantaarnpaal. De vis besluit recht op me af te zwemmen. Gretig maak ik gebruik van deze actie en draai meters lijn op. Slierten waterplanten verzwaren het geheel. Er volgt nog slechts  kort verzet onder de hengeltop. Dan kan ik de vis netten. Ziet er goed uit zeg! Als ik de vis uit het water til, voelt het zelfs zwaarder. Verrek, wéér een dertiger! Ik lijk geen echt kleine vissen te kunnen vangen dit voorjaar!

Snel maak ik wat foto's, waarna ik de vis terugzet. De onthaakmat is geen prettige zit- en ligplek meer en ik wil het niet al te laat maken, dus begin ik vast de losliggende spulletjes op te ruimen en de hengel op de kant in het foedraaltje te doen. Ik maak nog kans. Misschien tien minuten later is het zover. Een knalharde aanbeet sleurt mijn hengel van de voorsteun, maar de rod lock houd zijn grip. De vis zet meteen koers naar open water, wat een relatief probleemloze dril oplevert. Niet zo groot als de eerste, maar toch ook zeker slechte. I like it! Als alles klaar is voor vertrek voer ik wat Crushies en boiles door elkaar over dezelfde strook. Wie weet wat er nog meer uit komt nu het zo makkelijk gaat?

I like it!
 


14 opmerkingen:

 1. Wat een bak weer zeg! Ben benieuwd naar je Lotavotuur!
  Groeten,
  Roderick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doet hij wel weer even hoor. Mooie gave vis Boudewijn. Met welke boilies vis je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Tim, een boilie van Martin SB, in dit geval White Crab, eentje die nog niet in het assortiment zit en door het team in verschillende omstandigheden op diverse wateren wordt ingezet. We vissen nu met wat de definitieve versie zou moeten zijn.

   Verwijderen
 3. Boudewijn, genieten dat je ze met zulk "gemak" weet te vangen
  Groet ED.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ed, 'gemak' moet inderdaad tussen aanhalingstekens ;) Als alles klopt lijkt het altijd makkelijk, gelukkig is dit niet altijd het geval!

   Verwijderen
 4. Balen zeg, dat je dit voorjaar maar geen kleintjes weet te vangen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker niet erg Fer, maar wel opvallend. Komt vanzelf geheid verandering in.

   Verwijderen
 5. Lekker tot rust komen zo. Die onrust en geduldloosheid herken ik wel. Soms na een periode van snelle vangsten raak je er aan gewend. Gisteren had ik het zelfde. Een lijnzwemmer en een losser waren daarbij zuur helaas. Toch leveren de verliezen extra plezier in de vangsten. Bij jou geen lossers nu en het gaat zeker lekker zo. Mooi om het verslag te lezen. Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Michael, hoe gek sommigen het ook vinden, tegenslag heb je nodig om plezier beter te beleven.

   Verwijderen