25 april 2015

Ze liggen weer aan de oppervlakte!


Het is prettig warm, dus een mooie gelegenheid om wat aan de conditie te doen. In mijn geval gewoon, in normaal, relaxt tempo een stukje fietsen. Het nuttige wordt dus met het aangename gecombineerd. Tevens een mooie gelegenheid om de nieuwe telg van Fortis Eyewear te beoordelen. Na een tijdje twijfelen heb ik er toch maar eentje aangeschaft. De prijs weerhield me er ook een beetje van omdat 'vis-zonnebrillen' bij mij meestal niet al te lang heel blijven. Ongeveer anderhalf jaar is mijn record... Zoals altijd gaat ook mijn camera mee.


De Switch Wrap bril zou meekleuren met de lichtintensiteit. Geen andere glazen meer nodig dus als het weer van zonnig naar bewolkt of schemer over gaat. Ben benieuwd, het zal wel erg handig zijn! Het water bruist werkelijk van het leven. Spetterende witjes, jagende snoeken, grote scholen ruisvoorns. En dan eindelijk de grotere, donkere schimmen! Tijd om de fietstocht te onderbreken. Behoedzaam sluip ik naar het water en posteer me naast een boom, achter wat lage struiken. In eerste instantie tel ik er vijf, maar een paar minuten later zit ik op negen.


Er hapt er eentje op iets dat voor hem drijft en maakt daarbij smakkende geluiden. Anderen worden hierdoor getriggerd en beginnen nu ook in de rondte te happen. Iets wat ik in de beginjaren van mijn visserij als snel doorhad en ook vaak gebruikt heb bij het nachtvissen aan de oppervlakte.

Ik volg het water een stukje en vind nog een aantal vissen. Hoe goed ik ook kijk, ik zie niet waar ze op happen, zie nergens garnaaltjes, torretjes, kevertjes vlooien of insecten op of in het water. Door de struiken en bomen zie ik nu pas de twee afstandvissers verderop zitten. Ze moesten eens weten.


Een blauwige spiegel voegt zich bij de happende karpers. Heel mooi beschubt. Die wil ik wel! Er klinkt een hoge toon. Eén van de vissers spoedt zich naar een rod pod en heft de hengel. Zijn kompaan pakt een schepnet op. De vis is gelost of gemist want er is geen sprake van een dril, alleen binnendraaien. Het net wordt weer in het gras gegooid. Er volgt een gesprek wat ik niet kan horen. Bij de derde poging ligt de rig naar tevredenheid en gaat de hengel weer terug op de rod pod.

Zo blijf ik nog een dik uur staan kijken naar de vissen. De bril doet zijn werk overigens best goed en ik kan zowel in schaduw als in zon vrij goed het water in kijken Toch zie ik beduidend meer als ik via mijn camera met lens met daarop een polarisatiefilter kijk. Binnenkort toch ook maar eens mijn andere brillen meenemen en ze eens goed met elkaar vergelijken. Ik weet de vissen te vinden, misschien morgen even met hengel terug.
18 opmerkingen:

 1. Waarom ben je niet gaan vissen Boudewijn? Dat moet voor jou een eitje geweest zijn. Ik had het niet kunnen weerstaan haha
  Grz Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat ik dan een behoorlijk stuk terug had moeten fietsen en dan had ik geen tijd meer gehad om te vissen tegen de tijd dat ik terug zou zijn. Gewoon kijken vind ik ook al mooi.

   Verwijderen
 2. Ik heb mijn eerste oppervlakte kapers ook gevangen wat heb ik dat gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Tim. Blijft mooi he, deze manier van vissen?! Succes verder!

   Verwijderen
 3. De bril en de beleving van het vissen zijn echt nauw met elkaar verbonden. Wat je wel of niet ziet is echt afhankelijk van je bril. Het maakt geregeld echt het verschil tussen wel en niet vangen. Zie de vangsten van de begluurde stek wel tegemoet in een verslag. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Fer, zo'n bril trekt je veel meer in hun wereld. Ga er zeker naar ter terug ja, heb een paar mooie vissen gezien.

   Verwijderen
 4. Ben benieuwd naar de vergelijking met de andere brillen. Overigens heb ik hier nog niet de activiteit van karpers (aan de oppervlakte) gezien zoals jij die hebt waargenomen. Zeelten zijn in mijn regio wel volop actief en, zoals je weet, bij mij zeer welkom.

  Groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat het je weten Koen. Het is niet mijn bedoeling om een brillenreview te maken, maar als er iets opvallends te melden valt hoor je het.

   Verwijderen
  2. Hey Koen, er is een blog verschenen waar ik mijn bevindingen deel. 6 juli 2015

   Verwijderen
 5. De coating van mijn Fox bril laat aan de binnenkant los. Ik zie dus geen klote meer!! Niet echt handig...
  Heb jij deze bril via internet of winkel? Had die Fortis al gezien op de beurs, alleen geen tijd om deze te halen vandaar.
  Mooie pic's btw!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb hem bij Hengelsport Utrecht vandaan. Ook verkrijgbaar in de webshop. Maar elke Fortisdealer zal hem geheid hebben. Dat is als je per se deze bril zou willen. Kost rond de €45 als ik me goed herinner...

   Verwijderen
  2. Thanks voor de info Bou. Onmisbaar stukje gereedschap!

   Verwijderen
 6. Ben erg benieuwd naar je brillenvergelijking en wat een mooie foto's weer.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik in meer omstandigheden heb kunnen vergelijken laat ik wel wat weten

   Verwijderen
 7. Die laatste foto... Is dat een hele grote schub op de achtergrond?


  BeantwoordenVerwijderen