3 februari 2015

Kort in een dipje


Onrustig zit ik achter mijn laptop en druk de toetsen in rap tempo in. Woorden vormen samen een zin, die afgesloten wordt door een punt. Ik kijk naar buiten waar de zon schijnt. De mussen gaan tekeer alsof het voorjaar is. Enkele decimeters van mijn laptop staan twee soakpotjes van Korda. Handig vergietje - noem het een rekje - erin zodat de dip, soak of flavour kan intrekken terwijl het overschot onder in het potje wordt opgevangen. Even schudden en een nieuw laagje kan zich in en om de boilie vormen. En het werkt. In de ene liggen White Crab's in een 'Fishy Aminol' soak, de ander is gevuld met Monstercrab & Aminol pop-ups, die in het potje van een extra attractor worden voorzien, welke een andere werking heeft dan de Monstercrab & Aminol flavour.


Nu ben ik geen aasgoeroe en ga ik af op wat ik in de praktijk ervaar. Wel neem ik dingen aan van mensen die serieus met vissen bezig zijn en waarvan ik ervaringen en beweringen het overdenken waard vind. Die neem ik mee en probeer ik uit, niet één keer maar meerdere malen. Valt me iets op, dan pas ik het in mijn eigen visserij in. Dat doe ik al vijfendertig jaar. Een gevolg daarvan is onder meer dat er nu dus twee gevulde soakpotjes staan. De inhoud klaar om in gebruik genomen te worden. Ik ga!


Plaats van handelen is 'De Staak'. Een smalle paal die heel wat jaren geleden in het water is geslagen om een relatief jonge, overhellende boom wat ondersteuning te geven. Een jaar of acht geleden is de betreffende boom gebroken en is het bovenste deel in het water gevallen. Sindsdien is dat deel bijna elk jaar een winterholding voor karpers gebleken. Vorig jaar was dit plots niet het geval, maar dit jaar heb ik al twee keer een karper in de nabijheid van de tak uit het water zien komen.

Aalscholvers zorgen dat er altijd wel iets te beleven valt op de plek. Bij het water aangekomen blijkt er toch meer ijsvorming te zijn dan verwacht. Gelukkig ligt het deel dat ik wil bevissen nog open. Ik druk de steuntjes in de grond en selecteer twee onderlijntjes. Elk van hen wordt voorzien van een gesoakt aasje. De pop-up, gemonteerd als chod rig, gaat naar open water, waar ik de vissen uit het water heb zien komen en de rig met grondboilie komt tegen de tak te liggen. Van de laatste hengel gaat de slip helemaal dicht, de lijn houd ik met een toploodje op de bodem en kan daardoor ook de lijn vrij strak trekken zodat de vis zo weinig mogelijk ruimte krijgt om zich in de takken te zwemmen. Ik voer vier boilies bij. De twee aalscholvers kijken nerveus om zich heen als deze in het water komen.

'Tok', de hanger knalt tegen de blank aan en valt van de lijn, 'piep!' zegt mijn beetmelder. Ik heb de hengel in mijn handen en duw de top onder water. Misschien tien minuten na ingooien. De vis komt zoals bedoelt omhoog en slaat zijn staart door het wateroppervlak. De aalscholvers vliegen op. Vrij eenvoudig weet ik de vis van de takken te leiden en hem in het net te loodsen. Een dikkertje en supermooi van kleur!

Een paar foto's en de rig vliegt weer richting tak. Als ik de genomen foto's bekijk, land de eerste aalscholver weer. Op het moment zijn ze best mooi eigenlijk zo in hun paarkleed.
Een groep duikeendjes heeft het op mijn chod voorzien. Na een half uurtje oppakken en weer laten vallen ben ik het zat. Ik draai binnen en ruim op.

Een tweede plek, ander water. In korte tijd een vis vangen, dat is mijn doel. Ook op de vorige plek bleek maar weer dat een aanbeet in de meeste gevallen snel zal volgen, ligt er een gewillige vis. Een extra aantrekkelijk aasje helpt hierbij, kleurrijk of niet.

Visjes springen op, een brede ruit in de kabbel op het wateroppervlak. Dat moet ik onthouden. Snoek! Ik geef de plek een uur in totaal. Is het niets, ben ik weg. En na drie kwartier ben ik weg. Gevoel speelt mee, dat was niet goed. Dan ga ik ook niet 'verplicht' het laatste kwartier uit zitten.

Kort gevist, maar wel gegaan. En een mooie vis gevangen! Op weg naar huis voer ik een handje onder een brug en nog eentje onder een in het water liggen tak. Misschien iets voor overmorgen.23 opmerkingen:

 1. Heb je geen hele foto van de vis? Ben wel benieuwd wat je nu gevangen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Tom, die heb ik wel, maar ik heb ervoor gekozen deze niet te plaatsen omdat de achtergrond te herkenbaar in beeld is. En aangezien dat tegenwoordig 'vragen om problemen' is, dit keer op deze manier, helaas is het nodig...

   Verwijderen
 2. Mooie foto's en toch weer een vis! Je hebt heel kort gevist dus?
  Grtz

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Jeffrey, lang is niet altijd nodig toch en daarbij, je moet ook langer kunnen of willen. Dit keer kon in niet langer.

   Verwijderen
 3. Prachtige foto's van die aalscholvers Boudewijn. Leuk dat je wat van je gedachtengang laat zien en dat je gewoon gaat al is het kort.
  Groet,
  Roderick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Roderick. Ja, nieuwe lens, dus meteen wat proberen. Ben nog geen pro, maar het gaat steeds beter.

   Verwijderen
 4. jij in een dip? jij gaat gewoon lekker door,vangt en hebt ook nog oog voor al dat moois! alhoewel die aalschover minder mooi is als ze een heel water leegvreten..


  gr dennis scherjon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boilies in een dip Dennis. Ik ook soms klein visdipje hoor, dat ook, maar gelukkig valt dat mee. Aalscholvers roven de boel flink leeg ja, het wordt naar mijn mening zker tijd om eens actie te ondernemen. De 'natuur zijn gang laten gaan' gaat toch al niet echt op in Nederland, onwerkbaar door de vele belangen.

   Verwijderen
  2. ik geloof ook niet dat jij in een dip zit Boudewijn,wist allen niet dat jij ook wel eens soakte..,tja die aalschovers... ze moeten in ieder geval van de beschermde diersoortenlijst..

   Verwijderen
  3. Jij bent niet de enige die sneaky is ;)

   Verwijderen
  4. je moet altijd een paar troefkaarten overhouden Boudewijn....

   Verwijderen
 5. Pre-hystorische beesten die aalscholver die we tegenwoordig echt overal tegen komen. Naast vissen vreten ze gewoon ook alle pullen van alle watervogels, behalve gansen en zwanen, op. Alles is beheerd in Nederland en dat zal ook moeten gaan gelden voor deze beesten. Nou ja, even goed mooie plaatjes en lekker gevist met een 'nieuw' dippie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doet altijd pijn als ze in grote getalen door het water gaan. Als je bedenkt wat ze per dag eten vraag ik me wel eens af hoe ik nog een voorn ofzo kan vangen.

   Verwijderen
 6. Prettige gedachte om tijdens een dipje terug te kunnen vallen op 'De Staak'. Mooie schub en blijf het knap vinden hoe je in deze tijd ze er ogenschijnlijk makkelijk uit blijft peuteren. Misschien zit ik nu wel even in zo'n dipje:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verwoord je precies goed Andres, ´ogenschijnlijk´. Soms gaat het heel makkelijk, meestal niet.

   Verwijderen
 7. Wat voor rig gebruik je in de winter? Soepel onderlijnmateriaal en hoe lang? Ik heb nu al 7 keer niets gevangen ben ben de moed een beetje verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Tim,
   Ik gebruik ´s winters bijna altijd een heel korte rig, tussen de 8 en 12 cm. Welke rig is niet zo even te zeggen omdat elke situatie en/of water om een andere vraagt in mijn ogen. Kortom, de enige algemeenheid is de genoemde lengte met daarbij een shot on the hook in de gevallen dat ik met bodemaas vis en niet met chod rig of pop up. In de meeste gevallen kies ik voor gecoat onderlijnmateriaal, wat ik deels afstrip. Ik maak een hair, monteer een haak en krimpkous of line aligner, houd dan een cm. of twee soepel deel over en dan het gecoate deel. Tussen haakbocht en weerhaak plaats ik een shot on the hook en op zo´n 4 cm van de krimpkous/line aligner zet ik een blob kneedbaar lood of loodhageltje. Deze laatste zorgt er nog eens extra voor dat de haak sneller naar de onderlip wordt getrokken. Samen met de shot on the hook een zeer snel prikken de onderlijn. Vanwege het snel prikken dus ook een korte onderlijn, anders pakt de haak te ver achter in de bek vlees.

   Verwijderen
 8. Wist je me toch even op het verkeerde been te zetten Boudewijn… met die titel :)
  Gelukkig maar, want je hebt weer lekker gevist!

  Gr Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Koen. Ja, achteraf was een andere titel logischer geweest :) Zag later as de dubbele betekenis...

   Verwijderen
 9. Vis lijkt me geen kleintje zeg, je doet het maar wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klein, groot, vis is vis! Maar het was inderdaad geen kleintje :)

   Verwijderen
 10. Lekker gevist Boudewijn. Het is ook wel logisch wat je doet maar ik denk niet dat veel mensen Het doen. Gek dat de vissen er ineens niet meer lagen vorig jaar.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was een hele vreemde winter de vorige. Daardoor ben ik ook wel weer andere dingen te weten gekomen!

   Verwijderen