12 februari 2015

Playground of the fool


Terwijl ik over het water tuur, zie ik hoe drijfijs door de snijdend koude wind wordt voortgestuwd. Ook op takken en basaltblokken heeft zich ijs gevormd. De vissen kunnen zich zomaar kilometers verderop ophouden en veel zwemmen doen ze nu niet. Zomaar ergens gaan zitten en inwerpen is niet aan mij besteed, dus doe ik wat in mijn ogen het verstandigst is: zoeken!

Pet op, muts er overheen, de kraag hoog opgestoken. Ik kan ook voor kleiner water opteren, maar ik wil een grootwatervis en het liefst een buffel, een WINTERSE grootwaterbuffel. Het kan, ik heb de afgelopen jaren op de grootwatersystemen al vaker scholen karper gevonden waarbij er altijd wel een paar vissen genegen waren wat aas mee te pakken. Niet teveel voedseldeeltjes voeren is het devies, dat is wel iets wat ik geleerd heb. Grootte maakt daarbij niet eens zo heel veel uit, als de keuze maar beperkt is, dan pis je minder snel naast de pot.

Dagen zoek ik, geen hele dagen, maar telkens twee à vier uurtjes, gewoon tussen andere dingen door, ongeacht het weer. Ik maak kleine voerplekjes, de eerste dag zes, de dagen erna telkens twee erbij en alleen daar waar ik het voer nog net kan onderscheiden. Niet ver uit de kant en max. twee meter diep, kwestie van vertrouwen. Ik voer niet om er een voerplek te creëren, maar puur om te weten te komen of er karper is langs geweest die genegen is wat te eten. Vaak zie ik mijn voer nog liggen, een enkele keer is het verdwenen. Dan rijst de vraag 'koeten of karpers?' Ik ga ervan uit dat de nu trage karpers vrij lang blijven rondhangen en ik dus een kans maak ze ergens aan te treffen. Ik voer wat bij en observeer weer. Dezelfde dag, maar ook de volgende dat ik aan het water ben.

En dan, op een bewolkte dag met een flinke golfslag op het water, zie ik een paar schimmen rond één van van plekjes schuiven. Voor het eerst komen de hengels uit het foedraal. Super effectieve rigjes worden beaasd en strategisch bij de vissen te water gelaten.

Nog geen vijf minuten later is het raak. De kracht van de vis overdondert me, hier had ik niet op gerekend met deze watertemperatuur. Toch overwin ik. Trillend til ik met moeite mijn buit op de kant. Wat een buffel! Wat een gave vis! Dikke buik, brede rug. Snel maak ik een paar foto's, houd de vis goed nat tegen bevriezen.
Als hij niet veel later uit mijn handen glijdt en langzaam weg zwemt, weet ik dat het goed is. En mooi.25 opmerkingen:

 1. Wat een super vis Boudewijn! Hoeveel voerde je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stefan, tijdens het vissen 3 verkruimelde boilies, de andere keren een stuk of 10, heel weinig dus.

   Verwijderen
 2. Brute vis! Bikkel hoor super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Jeffrey, was wel even doorzetten, maar het was het waard zoals je zult begrijpen.

   Verwijderen
 3. Je hebt weer wat nuttige info net ons gedeeld. Ik vraag me alleen af hoe je nu weet of het karper of meerkoet is geweest die je voerplek heeft leeggegeten? Of weet je dat gewoon niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik helaas niet zeker, vandaar dat ik meerdere keren blijf terugkomen in de hoop de veroorzakers te zien. Daarbij kan je toch wel heel voorzichtige conclusies trekken daar sommige plekken slechts 50 meter uit elkaar liggen en meerkoeten en duikeendjes zullen blijven zoeken. Hadden ze één van de plekken leeggegeten, waren er vast nog meer verdwenen. Tot je visuele bevestiging hebt gekregen weet je het echter nooit zeker.

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd! Je hebt nu je winterse grootwaterbuffel wel gevangen denk ik zo? Heb meteen nog eens je filmpjes bekeken waar naar je verwees. Blijft mooi om te zien!
  Groeten,
  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groter zal ik ze hier in de winter niet snel vangen inderdaad. In de zomer ook niet trouwens ;)

   Verwijderen
 5. Klasse Boudewijn deze telt voor 3 man

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marcel, zeker, om je jaar zo al te beginnen, op zulk water met zo'n vis, prachtig!

   Verwijderen
 6. Geweldig Boudewijn! Wat een vis! Wat een ervaring!

  Gr Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Koen, heel blij mee en ik geniet er nog steeds van!

   Verwijderen
 7. Hoi, Mooi en leerzaam verslag. Jaloers op je dat je zoveel tijd kunt vrijmaken voor je hobby. Ik ga het ook eens op deze manieren proberen. Werkt dit overigens ook in de zomermaanden, deze taktiek. Ik ga dit voorjaar het karpervissen een stuk serieuzer benaderen en ben door jouw blog geïnspireerd geraakt.
  P.s. wat voer je voor voer? Moeten dat harde particles zijn of harde boilies? Ik neem aan dat deeg/brood minder aannemelijk is. gr. johan van zwam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan, Het lijkt denk ik dat ik meer tijd kan vrij maken dan daadwerkelijk het geval is hoor, maar ik heb geen kinderen bijv. en dat scheelt al een hoop tijd natuurlijk. Observeren is bijv. ook te combineren met een stuk wandelen ofzo, Beetje timemanagement. Als voer kan je eigenlijk alles gebruiken, in de zomer en in de winter. 's Winters prefereer ik echter wel opvallend en attractief aas. Boilies verkruimel ik en breek ik in brokken, gebruik ik geen hele boilies. Maar partikels (zou dan wel zachte uit blik nemen) of brood kan ook. Brood vis ik in dat geval met geweekt brood waarvan ik de lucht er zoveel mogelijk uitknijp zonder deegballen te maken, het moet wolken zeg maar. Kattenvoer uit blik is ook een goede bijvoorbeeld. Ik pas een zeer gelijkende aanpak ook 's zomers toe, vooral als ik niet veel tijd heb of niet genoeg energie heb om langer te vissen. Check bijv. 2-uren project op mijn blog en http://boustails.blogspot.nl/2014/01/kort-en-effectief-vissen.html#more
   en
   http://boustails.blogspot.nl/2014/12/op-jacht-naar-hoog-rendement.html#more

   Verwijderen
 8. Boudewijn, weer een leerzaam verslag en wat een vis zeg! Ik weet zeker dat met mij een hoop andere vissers je dankbaar zijn voor je openheid in je stukjes. Er valt zoveel te lezen en zien hier op Boustails. Dank daarvoor!
  Groeten,
  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Patrick, leuk om te horen en als mensen iets met mijn gedeelde ervaringen kunnen, of het gewoon leuk vinden om te zien of lezen, dan is dat voor mij genoeg. Jij dank voor je geregelde reacties, dat maakt het bijhouden van Boustails absoluut leuker namelijk.

   Verwijderen
 9. Beste Boudewijn,

  Wat een mooie vis zeg!! Chapeau hoor.

  Ik lees regelmatig in je schrijfsels dat je kort vist. Wat versta je onder kort?

  Drie uur, vijf uur of meer?

  Ik ben heel benieuwd naar jouw korte aanpak!

  Groet,

  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frank,
   Dank voor je reactie en leuk dat je reageert. Onder kort versta ik 2-4 uur. In 95% van de gevallen is dat de tijd die ik vis. MIjn aanpak is denk ik wel tussen de regels door te lezen, zo ook in dit verslag. Wat uitgebreider staat het hier beschreven: http://boustails.blogspot.nl/2014/12/op-jacht-naar-hoog-rendement.html
   en hier:
   http://boustails.blogspot.nl/2014/01/kort-en-effectief-vissen.html

   Verwijderen
  2. Excuus, ik bedoelde Frans natuurlijk!

   Verwijderen
 10. Respect. Dwz dat je gewoon tijd blijft investeren zonder te vissen. Maar vervolgens sla je wel een vette slag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Timemanagement Fer ;) Op weg naar afspraken, conditietraining enz combineren met voorbereiding scheelt al een hoop, maar daar ben jij ook bedreven in lees ik zo nu en dan.

   Verwijderen
 11. Hoi Boudewijn. Zie nu dat mijn eerdere reactie niet gelukt is te plaatsen. Was toen aan het stuntelen met de tablet. Echt een dikke buffel idd en weer optimaal effectief gevist.

  Groetdn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Michael, echt een vis uit velen, mijn jaar is wel heel goed begonnen.

   Verwijderen
 12. Bijzonder, en verdiend. Een plan, de inzet en de beloning! Super

  BeantwoordenVerwijderen