20 november 2013

Vreemde voorvallen

Een avondje vissen met Wouter. Ondanks de lage watertemperatuur besluiten de we de avond voorafgaand nog wat te voeren. Logistiek gezien is dit eenvoudiger voor Wouter om te doen en hij neemt de taak voor zijn rekening. Ter compensatie verzorg ik het avondeten langs de waterkant.

Na een lange wandeling en wat werk kunnen we eindelijk onderuit zakken. De hengels liggen in, het eten pruttelt. We zijn laat. Filerijden gooide roet in onze plannen. Anyway, 19.50 uur, we liggen in en hebben tot 23.00 uur.

Net als ik het eten opschep, een run op mijn rechter hengel. Veel doet de vis niet en deze ligt dan ook snel op de mat. Daar loopt de vis leeg. Met ons voer. Ongelooflijk, wat heeft deze liggen schransen! Snel maken we een foto en zetten het beest terug.

We zijn net klaar met eten als weer een paar piepen van mijn rechter hengel klinken. Daar blijft het bij. Verderop activiteit bij één van Wouter's hengels. Er gebeurt nu van alles. Hij zet een sprintje in, maar voor hij zijn hengel heeft bereikt is de boel al stilgevallen. Wat is dit?! Beiden checken we onze rigs. Alles in orde. Moeten we de iets veranderen? We vissen al met ongeveer 8 cm lange onderlijnen, dus korter gaat nauwelijks. Langer dan? Ander loodsysteem? We mogen nog geen conclusies trekken. Misschien waren het wel lijnzwemmers?


We zitten en bespreken de komende winter. Karperen? Snoeken? Waar? Hoe? Hoe vaak? Wanneer?
Aanbeet op Wouter's linker hengel. Bij oppakken buigt die goed door tot... eraf! We vloeken en tieren wat. Soms is dat gewoon het beste. De onderlijn en montage worden aan een grondige inspectie onderworpen. Alles lijkt oké. Gewoon pech of toch een teken? Wouter besluit een iets langere onderlijn te monteren met een ander haakmodel. De oplossing?

Iets voor inpaktijd. Wouters Delkim produceert geluid. In het licht van het paarse ledje zien we de hanger omhoog komen. We zien zijn hengeltop bewegen in het licht van onze hoofdlampen. Wouter pakt de hengel op en heft deze. Niets..! Krabben? Losschieter? Brasem? Lijnzwemmer? Mijn vis was toch echt perfect gehaakt...

Ondanks de vele actie pakken we met een rotgevoel in. We worden hier gewoon gefukt! Voorlopig ontbreekt het ons aan tijd om hier te kunnen vissen. Ergens zonde, want er zit duidelijk vis op de stek. Soms is het niet anders en vragen worden niet altijd beantwoord. Gelukkig ook maar.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Boudewijn, mijn gevoel gaat naar lijnzwemmers. Het kan toch niet zo zijn dat als ze vol op het voer zitten ze misschien voorzichtig azen? En met voorzichtig azen bedoel ik het aas oppakken en gelijk weer uitspugen. Jammer dat je hier niet snel weer terug kan om te vissen. Dan krijg je misschien antwoord op je vragen. Succes de volgende keer.

  Gr. bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bjorn, het maffe was dat we beiden een hengel met toplood visten (of vrij vlakke bodem) en eentje met slappe lijn...

   Verwijderen
 2. Boudewijn,

  Je pakt met een rotgevoel in ?... Waarom toch....
  Ik zie een prachtige vis waar ik zelf heel blij mee zou zijn denk ik...
  Klasse gedaan man...!
  Geniet meer van zo'n vangst zou ik zeggen...

  Veel succes,

  Groet,

  Rombout
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in Rombout, maar het gevoel kwam ook meer voort uit het feit dat er wat ons betreft wat onverklaarbare dingen gebeurden en de op het laatst verspeelde vis. Dat we actie kregen bij de heersende omstandigheden en er ook een mooie vis op de kant kwam, was natuurlijk heel mooi. Aan het einde van de avond overheerste echter wel een negatief gevoel. Nu kijk ik er uiteraard anders tegenaan. :)

   Verwijderen
 3. Ondanks dat het alweer stukken lastiger is deze jaargetijden een karper aan de schubben te komen, hebben jullie toch weer wat actie weten af te dwingen, en als vette pre een mooie schub mogen vangen !
  Ik vind het top ! ben benieuwd naar jullie volgende avontuur.

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie vis Boudewijn. Het lijkt wel of de vissen dit jaar wat langer actief zijn. Dat zie je mooi terug in het feit dat jouw karper vol het voer uit zat te schijten van de avond er voor. Misschien dat dat gegeven jouw beslissing voor snoek of karper nog even beïnvloed. We zullen zien. Misschien toch eerst het aas veranderen voordat je een conclusie trekt over je onderlijn. Als ik het zo lees zou ik eerder twijfelen over het aas dan de onderlijn. Aan de andere kant...als de vis inderdaad nu nog genoeg actief aast...waarom zou je dan een kortere onderlijn gebruiken? Succes met de puzzel ;)

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michael, het aas veranderen is naar mijn mening niet nodig. Een losschieter kan gebeuren (gelukkig hebben Wouter en ik dat zeer zelden), maar de vage 'aanbeten' dan wel oplopers houden ons vooral bezig, juist omdat we elk op één hengel met slappe lijn visten en elke eentje met toplood op een nagenoeg vlakke bodem. Helaas ontbreekt het aan tijd om dat verder uit te pluizen. Aan de andere kant zorgt dit soort dingen dat je nooit uitgefilosofeerd raakt over vissen.

   Verwijderen
 5. Wel veel actie zeg. Dat hebben jullie goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Tim, 'juiste plek, juiste tijd' speelde ook mee denk ik, maar de lek hadden we niet voor niets gekozen ;)

   Verwijderen
 6. Messchien gingen de krabben met je aas aan de wandel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Balen van die rare aanbeten. Elke aanbeet is nu meer waard. Succes verder en ga je ook weer snoeken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snoeken ben ik al voorzichtig mee begonnen Jeffrey. Maar karper blijft ook nog wel een doel hoor!

   Verwijderen
 8. Wat Michael meld over het langer actief zijn van de karper duid er misschien op de we een lange koude winter krijgen. Een leuke theorie toch? Die lossers, geen kleine vis of is je lood daar te zwaar voor? Succes met de komende bibbersessies, de koude is al aardig voelbaar.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen