27 december 2012

De GoPro Hero 3 vs Hero 2

De nieuwe generatie GoPro camera's is uit. Zoals de meesten wel zullen weten maak ik veel gebruik van de GoPro. In eerdere blogs heb ik hier al over geschreven en mijn films zijn hier te bekijken.

Ik heb voor deze 3e generatie GoPro camera's voor de Hero 3 Black Edion gekozen. Waarom? Na enkele gesprekken met mensen die hem al hebben gebruikt en veel reviews bekeken en gelezen te hebben ben ik tot de volgende conclusie gekomen:

De witbalans op de Hero 3 Black corrigeert sneller ten opzichte van de Silver, White en Hero 2 edition, waardoor overgangen van schaduw naar licht sneller verlopen. Bij de Black edition is een aanzienlijke verbetering in kleur en contrast te zien ten opzichte van de Hero 2 en de Silver edition. Verschil is ook al te bespeuren tussen deze laatste twee edities, maar dit is niet heel groot.
Ook de resolutie van de Black edition steekt ver boven die van de Silver edition en Hero 2 uit. De resolutie van de Hero 2 en Silver edition is nagenoeg gelijk.
Het is ook in slechte lichtomstandigheden waarin de Black edition zich weer van de Hero 2 en de Silver edition in beeldkwaliteit onderscheidt, al presteert de Silver edition al ietsjes beter dan de Hero 2. Nog steeds is bij de Black edition aardig wat ruis te bespeuren, maar vergeet niet dat we hier met een actioncamera te maken hebben.
De derde generatie GoPro's produceert beduidend beter geluid dan de Hero 1 en 2, maar of je hiervan veel gebruik zal maken en dus invloed heeft op je keuze, zal ieder voor zich moeten bepalen.

Eigenlijk is het verschil in beeldkwaliteit tussen de Silver edition en de Hero 2 te verwaarlozen. Je betaalt voor de Silver edition dus meer voor de betere microfoon, het kleinere formaat van de camera en de ingebouwde Wifi, die je overigens bij de Hero 2 los kan kopen. Daarom zou mijn persoonlijke keuze tussen de Hero 2 en de Black edition gaan.

Een ander argument om de Black edition te kopen zou de nog mooiere slomotion beelden die je ermee kunt maken kunnen zijn. De Black edition kan dit echter maar op één stand. Als filmende karpervisser zal je deze extreme slomotion denk ik niet heel veel gebruiken, dus zie deze verbetering meer als een leuk extraatje. Ga je hem echter naast het vissen ook regelmatig inzetten voor activiteiten, dan is het wel een zeer mooie feature!
De ingebouwde Wifi in alle Hero 3 edities is een groot pluspunt. Door middel van de GoPro app kan je je iPhone gebruiken als viewfinder (zodat je op je iPhone kunt zien wat je filmt) en om je instellingen van je GoPro te regelen, wat een stuk eenvoudiger en sneller is dan op de camera zelf. De Wifi zorgt wel voor ongveer 3 sec. vertraging! Note(!): De Wifi werkt niet onder water!

De gevolgen die het kleinere formaat van de 3e generatie GoPro's met zich meebrengen zijn wel iets om rekening mee te houden en waarschijnlijk van grote invloed op je uiteindelijke keuze.
Door het kleinere formaat van de Hero 3 moet gebruik gemaakt worden van een Micro SD class 10 geheugenkaart! Heb je geen class 10, maar een lagere Micro SD kaart gebruikt, dan geeft de camera wel aan dat er wordt opgenomen, maar zal je achteraf geen beelden hebben geregistreerd! Een puntje om echt goed op te letten dus.
Daarbij zijn de accu's van de Hero 3 kleiner is daarmee de accuduur met ongeveer een half uur afgenomen tot minder dan 2 uur per accu. Eigenlijk ben je dus al snel genoodzaakt om er een batterypack bij te kopen. Ook is voor ruimtebesparing de accubescherming tegen de kou, die in de Hero 2 wel aanwezig is, weggelaten. Dit zal er in koude omstandigheden voor zal zorgen dat de accuduur nóg korter zal worden!

Alle edities van de derde generatie GoPro camera's worden geleverd met een waterdichte behuizing met 'flat lens', dit in tegenstelling tot de Hero 1 en de Hero 2, waar je deze er los bij moest kopen. Alle andere accessoires van eerdere edities zijn te gebruiken bij de 3e editie

Persoonlijk zou ik als je al een GoPro Hero 2 hebt en wilt upgraden, dan alleen gaan voor de Hero 3 Black edition. Het verschil tussen de Hero 2 en de Silver edition is wat mij betreft het geld niet waard. Ook qua beeldkwaliteit steekt de Black edion boven de Silver edition uit. Een ander argument om voor de Black edition te kiezen is de bijgeleverde afstandsbediening, die je bij de Silver edition en de Hero 2 los moet aanschaffen. Toch werkt het bedienen van de GoPro Hero 3 het beste via de GoPro-app. Ook de mogelijkheid van het maken van veel betere actiefoto's met de Black edition spreekt voor deze camera.

Voorbeeldfilmpjes en vergelijkingen zijn er genoeg op YouTube te vinden.

21 opmerkingen:

 1. Hele nuttige review Boudewijn. Ik kwam er niet helemaal uit, maar nu ik dit gelezen heb ga ik voor de gopro Hero 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uitstekende informatie en review Boudewijn,

  Zelf ben ik ook een aantal dagen in het bezit van de Gopro Hero 3 black edition
  Op internet lees ik enorm veel verhalen over bugs..heel veel bugs zijn het gevolg van de verouderde firmware.Bij het in gebruik nemen van de camera moet meteen de nieuwe firmware update bij Gopro plaatsvinden.
  Waar ik zelf heel veel aan heb gehad zijn de "How"demo filpjes van
  Mitch Bergsma's videos op youtube,zelf heb ik ook het gopro LCD aanraakscherm aangeschaft,omdat ik graag wil zien wat je opneemt,voorlopig ben ik niet in het bezit van een iphone dus zal het met de meegeleverde afstandbediening moeten doen.Tijdens het testen van wat opnames kwam ik erachter dat de huiskamer beelden zeer slecht en schokkerig werden afgespeeld...oh nee he dacht ik..
  "Gelukkig"heeft dit niets met de gopro te maken,de hoge kwaliteit van de film vraagt een krachtige computer en die heb ik dus ook niet.
  Tot slot nog een vraagje:je schijft over slomotion beelden,maak je die vooraf op de camera of doe je dat in een editing programma?
  Vanmorgen tijdens het vissen de camera op 10 meter afstand gebruikt met de draadloos wifi verbinding,een aantal minuten gefilmd en wat foto"s gemaakt.
  Dat ging perfect!Ik denk dat het ook goed te gebruiken is tijdens het penvissen.

  Groeten Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Hans,
  Dank voor je aanvulling. Een krachtige computer is zeker een must, wil je de beelden gaan bewerken.
  Mijn camera staat nog in bestelling, maar ik was zelf erg nieuwsgierig of hij de moeite waard was om te kopen als ik hem vergeleek met de Hero 2. Daarnaast kreeg ik zoveel vragen over de Hero 3 dat ik besloot op onderzoek uit te gaan en bij wat mensen te informeren die professioneel met de camera werken.
  De slowmotion beelden kan je in je videobewerkingsprogramma doen. Omdat de Black edition nog meer frames/second kan filmen is het mogelijk een vloeiendere, nog tragere slomotion te creeeren dan bij de andere edities.
  Ik ben benieuwd wat je gaat fabriceren Hans. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik het zo lees blijf ik bij de Hero 2. Dank voor de duidelijke uitleg.

  Gr. Martijn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan je ook onderwater meekijken op je IPhone?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Anoniem,
  Ik ben niet gewoon te praten met iemand zonder gezicht of naam ;) maar om je een antwoord te geven: Nee, onder water werkt Wifi niet. De GoPro is dan ook een action cam en geen onderwatercamera.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Boudewijn,
  Dank je wel voor het informatieve stukje. Ik ben een behoorlijke leek op het gebied van filmen en ik heb al begrepen dat ik een nieuwe computer zal moeten aanschaffen als ik de beelden wil gaan bewerken. Als ik de GoPro alleen voor het vissen zou gebruiken en boven water filmen welke zou je me dan aanraden?
  Met vriendelijke groeten,
  Eduard

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Eduard,
  Het hangt er vanaf hoe je wilt filmen. Zijn het telkens korte shots, bijvoorbeeld als je een actie wilt vastleggen? Wil je aanbeten vastleggen? Hoeveel belang hecht je aan een zo goed en mooi mogelijk beeld? De Hero 2 produceert heel mooi beeld. De verbeteringen ten opzichte van de Hero 2 heb ik hierboven beschreven. Denk je de Wifi fucnctie vaak te gaan gebruiken, dan zou ik voor de Black edition gaan (en dus meteen de Silver en al helemaal de White overslaan) Als je een gem. criticus bent en gewoon je (actie)beelden nog eens wilt nakijken, dan is denk ik de Hero 2 ruim voldoende. Hier ga ik eigenlijk wel vanuit omdat je anders waarschijnlijk een camcorder met de door jou gewenste specificaties zou aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goeie en duidelijke uitleg Boudewijn. Ik zat er ook al een tijdje aan te denken om een Hero aan te schaffen. Nu de hero 3 uitkomt zal de hero 2 in prijs wel wat zakken en dan wordt het wel erg interessant. Zeker bij het penvissen zullen dat spannende beelden opleveren.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Boudewijn,
  Bedankt voor je antwoord. Ik wil voornamelijk de drils en de aanbeten filmen. De wifi zal ik ook wel eens gebruiken maar is niet doorslaggevend in mijn keuze.
  Eduard

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb 3 dagen een Gopro Hero3 black edition van 449 euro en niets dan narigheid. Het begon met een update die er niet op te krijgen is. Dan herkent de Gopro mijn Samsung Micro SD card 64Gb SDXC niet terwijl Gopro.com wel zegt dat die ondersteund wordt. Camera aansluiten op pc werkt ook niet, want hij wordt niet herkent. Uiteindelijk even gegoogled op de gopro en 1 grote bak ellende gelezen. Ik ben dus niet de enige. Oftewel, koop zo'n ding dus niet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Anoniem,
  Jammer dat je ervaringen niet goed zijn. Een naam maakt de communicatie overigens prettiger en anoniem iets negatiefs plaatsen vind ik ook niet echt tof. Ik heb overigens 0,0 te maken met GoPro of één van de levranciers ervan, behalve dat ik een GoPro gekocht heb. Nu probleemoplossend: Heb je ook contact opgenomen met de leverancier van jouw GoPro? Je hebt ook nog garantie lijkt me. Je problemen moeten vast op te lossen zijn, want er zijn ook genoeg mensen die tevreden zijn, waaronder ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou best iets positiefs willen plaatsen, echter het zijn heel objectief mijn ervaringen. Misschien dat een ander wel iets heeft aan mijn ervaringen. Ik had het liever ook anders gezien.
  Hoe ik mijn naam verander weet ik niet, dus dan maar Anoniem. Al die andere optie's heb ik nl niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Anomniem,
  Onder je tekst is het ook mogelijk een naam te vermelden natuurlijk. Maar goed, het belangrijkste voor is je camera. Positief hoeft je opmerking over de camera ook niet per sé te zijn. Je vermeldt helaas niet of je nog aanspraak hebt gemaakt op de garantie of misschien tot een oplossing met de leverancier bent gekomen? Hopelijk wordt er een oplossing gevonden zodat je, net als ik, veel plezier kunt beleven aan de camera.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb ook problemen gehad met de hero 3 black edition. Hiervoor de 1 en 2 gehad en geen problemen. De winkelier waar ik hem vandaan had heeft me een nieuwe gegeven en die doet het goed. Ik zou dus terug gaan naar waar je hem hebt gekocht.

  MVG. Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Boudewijn,

  Op het moment willen wij (dragraceteam step-a-side) onze eerste gopro aanschaffen voor aktie beelden buiten en eventueel in de auto.
  Buiten de auto krijgt deze te maken met snelheden boven de 250 km/h en ook het uitgooien van de parachute is geen grapje kwa G-krachten.
  In de auto is het een pokkeherrie, die zonder oordoppen zeker schadelijk is voor de oren.. Ook heb ik gehoord over camera's met een hard'disk of cd opname dat dit binnen de auto niet mogelijk is.
  Afgelopen jaren gebruikte we een samsung youtube cameraatje op sd die hier overigens geen problemen mee had.

  Welke raad je ons aan? We twijfelen vooral tussen de go pro hero 2 motorsports en de go pro hero 3. Het liefste 1tje met een afatandbediening!

  Groeten Gregor

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Gregor,
  Camera's met harddisc en cd/dvd zijn niet geschikt inderdaad voor ruig filmwerk. Het lijkt me dat je met een gerust hart de GoPro kunt gebruiken aangezien ze ook bij Skydiven, motorcross, speedskien, autoraces enz worden gebruikt. Het geluid is geen probleem als je de bijgeleverde divehousing gebruikt om te filmen, die neemt al een groot deel van het omgevingsgeluid weg. Ook de GoPro werkt op een SD kaart, waarbij schokken geen probleem vormen Ik zou in jouw geval voor de Hero 3 black gaan. Deze schakelt beter over van licht naar donker (ivm snelheid) en in de Hero 3 black zit al WiFi zodat je hem kunt bedienen met je smartphone, wat een stuk makkelijker is dan met de afstandsbediening. Bij de Hero 2 moet je het WiFi pakket er nog bij kopen en dan zit je al bijna op de prijs van de Hero 3 Black.
  Veel plezier met filmen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bedankt voor je reactie Boudewijn,

  Ondertussen hebben we de Hero 3 black motorsports besteld, alleen hadden we gehoopt dat de zuignap erbij zou zitten..
  Die en de memorycard moeten we dus nog bestellen voordat we hem kunnen "ontgroenen" op a.s. American Sunday op zandvoort waar we demo's geven en wat sprintjes gaan trekken.
  Op naar een seizoen met nog betere beelden dan ooit tevoren!

  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo .
  ik ben nieuw in het gopro gebeuren .
  Ik ben in het bezit van de go pro hd hero 1080 .
  Als ik mijn filmpjes op de computer weergeef begind naar ongeveer 10 sec het beeld niet meer vloeiend maar schokkend verder te gaan .
  Weet iemand hier de reden /oplossing van /.

  MVG Pieter ...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Pieter,
  Het meest waarschijnlijke lijkt me dat je computer niet genoeg geheugen beschikbaar heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Stefan: zeer tevreden over mn gopro hero3 black. In begin wat strubbelingen maar laatste software update doet een hoop goed! Ideale camera voor karperen,/ vissen, surfen en snowboarden! Top beeld!
  @anoniem pieter: je pc is zeer waarschijnlijk te traag voor HD afspelen/ editten. Probeer ook eens een andere player. Dat wil misschien ook eens helpen.

  BeantwoordenVerwijderen