19 december 2012

Film De Grootwater experience

Na een intensieve zoektocht  vond ik een stuk water waar zich meerdere karpers ophielden. Twee dagen lang maakte ik de tocht naar dit gedeelte van het water en bestudeerde ik het gedrag van de vissen. Toen ik eenmaal mijn aanpak had bepaald, moest ik nog een plek vinden om te kunnen zitten. Mijn enige optie was een relatief kleine opening tussen de bomen in het struikgewas. Links van de stek ligt een dikke boomtak in het water, recht voor me, op zo'n drie meter uit de kant, een langgerekt lelieveld evenwijdig aan de oever. Hier wordt nooit gevist. Al met al een uitdagende stek.

Een enkele keer heb ik tijdens een sessie een camera op één van de stekken geplaatst. Omdat dit vanwege de waterdiepte nogal wat voeten in aarde had en het water door de scheepvaart niet altijd helder genoeg was, heb ik dit niet altijd gedaan. Achteraf was het best de moeite waard geweest, omdat het in mijn ogen schitterende beelden heeft opgeleverd! Bij het maken van de film werd ik nogmaals op de diversiteit aan karperuiterlijkheden gewezen die zulke open systemen herbergen. En dan die runs! Van gierend tot stotterend!

Veel plezier met kijken. Doe dit in HD voor het scherpste beeld dat YT toelaat..

39 opmerkingen:

 1. Wauw! Wat een gave film Boudewijn. Die harde runs die je krijgt echt vet!

  Grtz, Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sta je nou te vloeken? :) Vette shizzle ouwe daar maak je weer een hoop mensen blij mee! En terecht. Groet, 'De Assistent'.... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om de runs "onboard" te zien. Puik stuk filmwerk Boudewijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dikke vette sh*t kerel. Helemaal niet mis. En die onderwater beelden zijn ook weer top.
  Heel duidelijk geval van: eerst vinden dan vangen. Zonder het eerste is het 2e kansloos.

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sjonge Boudewijn,

  Wat laat je ons weer genieten van,keiharde runs,diep doorslaande hengeltoppen,
  krakende slipschijven,meerkoeten die niet durven te duiken omdat er karper op de plek zit,mooie natuurbeelden op en in het water,een beauty van een ijsvogel,mooie schubs en project spiegels,en een linker hengel die maar niet van ophouden weet,alles gefilmd met de 2 Go pro Hero camera"s of heb ik iets gemist..dank je wel voor het delen!

  Groeten Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was het wachten waard en het wordt steeds beter! Klopt het dat we niet alle vissen hebben gezien?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ jeffrey, ze waren niet allemaal keihard hoor, sommigen waren niet meer dan een paar piepen. Maar het was en is hoe dan ook gaaf om te zien!
  @Rolf, zeker even grondig vloeken. Was een van de groteren die ik erop heb gekregen daar.
  @ Andres, Thnx man
  @ Michael, Zo is het en niets aan toe te voegen. Als er geen vis zwemt, kan je ze ook niet vangen.
  @ Hans, De runs waren heerlijk en zijn nog steeds gaaf om te zien, maar ik hoop dat ik komend jaar toch wat meer naar opstekende en weglopende pennetjes kan kijken. Coditie gaat nog steeds vooruit, dus wie weet :)
  Veel is met de twee GoPro camera's gefilmd omdat je daarme creatiever kan zijn, maar ik had ook vaak mijn normale camcorder bij me hoor.
  @ Johan, Het klopt dat niet alle door mij gevangen vissen in de film verwerkt zijn. Dan zou het alleen maar een opsomming van karpers worden en dat wilde ik niet. Ook heb ik er een aantal niet gefilmd. Omdat het chaos was door het aantal aanbeten, maar zeker ook omdat ik soms gewoon geen zin had om te filmen. In het filmen gaat toch een hoop tijd zitten die je anders aan genieten besteedt. Ik heb overigens ook genoeg geblankt daar hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb me prima vermaakt! Wat een werk moet dat zijn geweest Boudewijn. Gebeurde het vaker dat je ingooide en een andere hengel afging? Dat heb ik pas 1 keer gehad. Heel gaaf dat je dat ook hebt weten vast te leggen.

  Dank en groeten,

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Sjoerd. Heb wel een aantal maal een dubbelrun gehad en één keer een vis op de kant, eentje aan het drillen en toen de derde hengel gaan.
   Heb overigens ook een aantal keer niets gevangen hoor!

   Verwijderen
 9. Super Boudewijn Super !!!

  zeker weten de tofste karper film die ik in de afgelopen jaren heb gezien !!!
  Eens geen dikke 15 en 20 kilo vetgemeste franse karpers, gewoon vissen van eigen bodem en gewoon zoals het is hier in NL op het grote open water.
  ps. Zitten een paar super mooie visen tussen man.

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was een mooi jaar daar op die plek. Veel werk en veel reistijd, maar een prachtig avntuur!

   Verwijderen
 10. Je bent genomineerd voor de Oscar's en de Gouden Karper euhh Gouden Kalf. Hou je speech maar klaar. Fantastisch ik heb genoten, ik ga hem nog een keer kijken.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat me verrassen Bjorn! En ook nog een derde keer hé!?

   Verwijderen
 11. Complimenten Boudewijn. Dat moet een hoop werk zijn geweest. Prachtige natuurbeelden ook. Mooi om te zien hoe die ijsvogel uit zijn nest vliegt en zich staande houdt op die tak. Heb je een telelens gebruikt of zo? Ik vond vooral de afwisseling tussen de runs door heel mooi gedaan. Good Job!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi John, geen telelens gebruikt. In de struiken stilgezeten als een reiger ;) en gecamoufleerd als een blad en afgewacht.

   Verwijderen
 12. Geweldig. Hele mooie combinatie van karpervissen en filmen.

  Wat ik als niet karpervisser niet snap is dat er veel aasjes op de bodem liggen maar juist het haakaas als eerste wordt gepakt. Heb jij daar een verklaring voor.

  Vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klaasjan, ik zal me baseren op eigen waarnemingen en niet op theorien. Vaak lijkt het alsof het haakaas als eerste gepakt wordt, daadwerkelijk of gevoelsmatig.
   - Een afwijkende kleur (schijnbaar rood, oranje en roze werken het beste!) of vorm haakaas zal in veel gevallen als (één van de) eerste(n) opgenomen worden.
   - Het komt zelden voor dat een karper slechts één aasdeel in zijn bek neemt terwijl hij aast. Vaak zijn het 2 tot 4 happen, mede afhankelijk van de gretigheid en grootte van het aas. Bij happen aas voorafgaand aan het 'kauwen'/pletten/kraken-proces, zal de vis vaak een deel van het opgenomen aas weer uitspuwen. Bij een zelfhakingsysteem heeft de haak dan dus wel in de bek gezeten of hopelijk geprikt.
   - Daarbij kunnen karpers flink wat voer verstouwen, maar de tijd waarin het haakaas opgepakt wordt is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid voer, concurrentie (vogels en andere vissen) en gretigheid. Nu is de karper over het algemeen een scholenvis. Een 20-ponder eet bij gunstige watertemperauren met gemak 1 kilo voer weg.

   Verwijderen
 13. Wat een runs! Niet allemaal grote vissen maar er zitten er wel een paar hele mooie bij. Hele mooie film Boudewijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele mooie film Boudewijn. Geen aanbeten kunnen filme onderwater?
  Grt. Stephan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Genieten weer. Een stuk beter dan sommige dvds die ik gezien heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier kom ik wel de winter mee door. Heb door deze film je videokanaal ontdekt en wat een mooie beelden maak je zeg! Niet alleen vangen maar ook natuur. De Varkensbaai vind ik ook heel gaaf. De komende dag de rest bekijken.

  Groet van Karel

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hey Boudewijn,

  Ik sluit me bij al de voorgangers aan erg fraai om te zien en ik ben een penvisser maar kan wel stil genieten van die fluiters.


  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @ Tim, Dank je en gelukkig hoeven vissen niet altijd groot te zijn om de visser plezier te geven ;)
  @ Stephan, Geen aanbeten onder water weten vast te leggen. Komt mede omdat ik inwierp en en de rig niet netjes voor de camera terecht kwam en dat niet mijn prioriteit had.
  @ Stefan, dat is altijd mooi om te horen! :)
  @ Karel, veel plezier dan.
  @ Marcel, dan hoop ik je komend jaar een plezier te doen met een penvisfilm.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooie film man! Heb er van genoten! Inderdaad mooi dat je de natuur en de regenbuien filmt, die horen voor mij echt bij het karpervissen.

  Gr. Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Tja, wat kan ik nog zeggen? Wat mij betreft ook dvd waardig. Is dat iets wat je in de toekomst gaat doen Boudewijn?

  Met vriendelijke groet,

  Olaf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Olaf, altijd leuk om te krijgen. Een DVD? Misschien wel, als ik alle beelden heb die ik er dan voor zou willen filmen. Het lijkt me wel een leuk project, alleen gaat daar heel veel vistijd in zitten die je dan in het teken stelt van de film. Misschien wel, als de gewenste beelden zich vrij eenvoudig laten maken.

   Verwijderen
 21. Hoi Boudewijn,

  Dit is niet zomaar even een leuk filmpje… wat heb jij hier een hoop tijd in gestopt zeg! Maar goed, dan heb je ook wel iets speciaals gemaakt waar je vast en zeker apetrots op bent :)
  Ik heb enorm genoten van de film en wat ik ook erg goed vind is de (ik weet het, het klinkt een beetje zwaar) opvoedkundige rol van deze film. Het draait hier niet alleen om het showen van kilo’s en het daarmee laten zien hoe goed iemand wel niet is! Vissen is veel meer dan dat en dat heb je fantastisch in beeld gebracht. Ik geef je een heel, heel, héééél groot compliment. Ga zo door!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Koen. En vissen draait zeer zeker niet alleen om het vagen van grote vissen, al lijkt het daar wel heen gegaan te zijn. MAar er is tegenbeweging op gang gekomen hoor, dus hopelijk gaay met dan ook weer wat relatieveren.

   Verwijderen
 22. Heel mooi Boudewijn ingooien en tegelijk een run op rechts krijgen. Is dat op het water waar we elkaar tegen kwamen? Geen last van de beroepsvisser gehad?
  Ik heb daar dit jaar helaas niet veel kunnen vangen.

  Groeten,
  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jordy,
   Ja klopt. Wel met de beroepsvisser gesproken, maar was een prettig gesprek. Zijn fuiken stonden een flink stuk verderop, dus geen last gehad. :)

   Verwijderen
 23. Ik zag dat je ook vis had toen je maar een paar piepen had of je hengeltop bewoog. Hoe weet je dat je dan beet hebt en geen wind of brazem?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Boudewijn

   Ik ben toch wel erg benieuwd waar jij vist ?
   Abcoude of vinkeveen ???

   Groet Sander

   Verwijderen
  2. Sander, zoals je weet zeg ik dit niet om mezelf niet in de vingers te snijden, maar ook uit respect voor de andere vissers.

   Verwijderen
 24. Wat een runs zeg! Mooie naturbeelden ook. Is dit bij jou in de buurt?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @ Tom, hij was zeker fijn!
  @ Steven, Als het de wind niet is die piepjes veroorzaakt, dan zal je lood verplaatst zijn en dat gaat niet vanzelf. Je hebt dan dus een lijnzwemmer of je lood wordt verplaatst en in dat geval zit er iets aan je haak. Bij het oppakken merk je al snel of het een brasem, karper of iets anders is dat er aan je haak zit. Heb ook runs van brasem gehad.
  @ Kevin, in de buurt is natuurlijk ee ruim begrip. Ligt Den Bosch in de buurt van Den Haag? Voor sommigen wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hallo Boudewijn,
  Net zoals de blog van Hans Koeslag heb ik, als eerstejaars penvisser, jouw blog helemaal doorgespit. Ik denk dat het absoluut niet overdreven is als ik zeg dat ik er heel erg veel van opgestoken en geleerd heb. Daarnaast zijn jullie blogs heel erg mooi geschreven qua stijl en layout. Gisteren en vandaag heb ik jouw film ook twee keer bekeken en hij is mooooooooi joh, jij vangt dus niet alleen erg mooie karpers maar de manier waarop je hier weergeeft hoe je ze vangt met de beelden van je rodpot, het drillen en de onderwaterbeelden ............ super gewoon. Hopelijk blijf je ook volgend jaar tijd en plezier vinden om ons te blijven boeien met je mooie verslagen en films.
  Dank je wel voor de vele mooie, boeiende uren die ik heb mogen beleven bij het doorspitten van jouw blog.
  Ik wens jou en jouw dierbaren daarom een hele fijne kerst en een heel gelukkig en gezond 2013.
  Heel veel groeten,
  William Maas (de penvisser die karpers van het formaat guppies vangt)....

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Onder het genot van het "thuis werken" even een klein uurtje vermaak. Grandioze film. De inspanningen, investeringen en ontladingen spatten ervan af. Weer een dikke inspiratie-boost van gekregen. Arigato!!!

  BeantwoordenVerwijderen