19 februari 2012

Lepeltje lepeltje

Ik weet niet of jullie dit ook hebben, maar ik heb echt van die dagen dat ik moet. Moet? Ja, moet! Ik moet dan gewoon naar het water, het liefst vissen, maar minimaal naar het water. Gewoon even geur snuiven, staren, kabbel beluisteren, hoofd leegmaken. De afgelopen week ben ik elke dag aan het water geweest. Ik keek net zolang naar het ijs totdat ik meende het te zien smelten. Toch was de ijsperiode ook mooi.
De wandelingen langs en over het ijs op du Vette bijvoorbeeld. Dagen achter elkaar hoopte ik karper onder het ijs te zien. Water en ijs waren glashelder en je keek zo vijf a zes meter diep op de bodem. En toen uiteindelijk steeds meer plekken ijsvrij begonnen te raken had ik nog altijd niets met vinnen gezien.
Drie meter water onder de koet, je zou het niet zeggen
Gisteren belandde ik met Wouter in een kleine dorpshengelsportzaak. Gewoon even snuffelen. Een grote, lichte lepel, zilverroodzwart gekleurd werd door mij aangeschaft. Wouter besteedde iets meer. We reden rond, we bevisten de kleine, ijsvrije plekjes en vingen niets.

Vandaag. Ik moet naar buiten. Fototoestel, hengel, onthaaktang, centimeter en als aas de gisteren gekochte lepel. Slechts op een klein vijvertje nog wat ijs. Eerst naar een vaart. Vijftien worpen niets, dan door. Tweede plek, eerste worp. Een laf aanbeetje. Snoek van in de zestig. Eerste op de lepel en de buit is binnen. Nog even naar het kanaal, is toch vlakbij.

Er staat al een andere visser. Ik stop op een meter of dertig van de man en werp in. Ik zie de lepel in het water flitsen. Volgende worp. De lepel waggelt door het water. Een lichte schim en de tweede snoek is een feit. Gaat lekker zo.

Een goede tachtig meter verderop. Eerste worp. Waggelend komt de lepel dichterbij. Dan schiet een snoek op nog geen vijf meter van mijn voeten van onder de kant op het ding. Een korte dril en nummer drie hangt aan mijn vingers in de kieuwboog. De lepel is in trek! Of de vis is los. Wat worpen naar rechts langs de kant. Wederom klapt er een snoek van onder de kant op. Zo gooi je hier meerdere malen zonder resultaat, zo pak je er een paar. Wederom een snoek, centimeter of vijfenzeventig. Even snel een foto en hij mag weer zwemmen.

Het begint te hagelen. Tijd om te gaan. Ik volg het kanaal richting huis. Twee bootjes aan een steiger lonken. Proberen? Vierde van de voorgenomen vijf worpen, net als ik de lepel iets laat zakken. Waarschijnlijk uit de vaargeul. De vis biedt voor zijn lengte van om en nabij de zeventig flink verzet.

Ik heb exact anderhalf uur gevist als ik de warmte van mijn huis weer instap.

Nummer vier op de lepel
Nog even en alles is weer vloeibaar
Hoe diep schat je het hier?

9 opmerkingen:

 1. Ha ha,ik denk dat ik het weet.
  Maar ik laat het schatten graag aan andere over.
  Gr Nico

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Effektief vissen zo zeg! Mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een koude plek op zijn zachtst gezegd haha
  ,,, Paddy,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Boudewijn,
  Dat moeten ken ik ook wel. Lastig als je een verjaardag hebt of iets anders terwijl je wilt vissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoor je niet vaak meer dat er met een lepel wordt gevist en onterecht maar weer zo blijkt. Well done!

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. luffeltje, luffeltje. Hmmmm! word tijd dat die ijsmeuk oprot, al heeft het wel wat opgeleverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jep, vandaag weer in de rondte geweest en geen vis gezien. Wel wat warmer deze week, dus wie weet..?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De snoek is aardig los de laatste dagen, afgelopen zaterdag een 101 en een 96 cm weten te strikken op een dooie voorn. Is niet zo gek ook, ze moeten na twee weken vasten nu echt wel effe vreten de boys.

  Ik begrijp dat 'moeten' heel erg goed. Ik heb dat ook, heel erg zelfs. We zitten elkaar ook lekker op te fukken via de mail en 06, dat helpt natuurlijk niet. Voor mij draait het nu echter om karper en de sporadische metersnoek. Wat niet wil zeggen dat ik smul van je lepelverhaal. Misschien kan ik het beter maar niet lezen, voor je het weet sta ik ook weer te casten :))

  Deze week samen een sessie of twee. Op LdV en als het loopt nog eentje daar. Anders gaan we gewoon een dikke vangen op het water waar ik het ooit, the hardway, heb moeten leren. Het bennen wel varkens daar, hoop niet dat je daar bang van bent...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Rolf, Als ik de kans krijg, en het varkentje zit er, dan was ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen