14 februari 2012

Boustalks met... Joris Weitjens

Iedereen kent Joris natuurlijk van zijn boek 'De Karper Voorbij' en van zijn columns in dé Karperwereld, maar wat misschien niet iedereen weet is dat hij ook de grondlegger is van de huidige Spiegelkarperprojecten.

Begonnen in Amsterdam, is in de loop der jaren het aantal Spiegelkarperprojecten door heel Nederland en zelfs België flink in aantal toegenomen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat karpervissers ook in de toekomst spiegelkarpers op de openbare wateren kunnen blijven vangen! Ook op wetenschappelijk gebied bewijzen de Spiegelkarperprojecten hun nut. Zo wordt er onder andere informatie verzameld over migratiepatronenen, of bijvoorbeeld sluizen hierop invloed hebben en hoe de groei van de karpers verloopt.

Joris en ik spraken af op de plek waar de eerste Projectspiegels werden uitgezet, het Beatrixpark in Amsterdam.


Heb je nog vragen, wil je helpen bij een project bij jou in de buurt of heb je een spiegel van openbaar water gevangen en wil je deze aanmelden? Kijk dan op de site van Centraal Overleg Spiegelkarperprojecten

24 opmerkingen:

 1. Ik kijk hem vanavond even, is wat te lang om nu te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is helemaal te gek man. Bedankt Boudewijn. Ik zal hem naar Holland doc sturen als ik jouw was. mzzl de Generaal

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om Joris zo gepassioneerd te horen praten. Vind hij het aleen niet zonde dat die spiegelkarpers ook naar de andere kant van Nederland kunnen zwemmen?

  Grtz,
  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ga vanavond kijken, maar als ik die reacties zo lees.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De roughcut was al mooi, dit is gewoon af. Top, dit wordt een serie wat ik je brom. Who's next? Kevin Nash, Koen Koops, Piet, Dave Lane? Goed bezig vriend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Martijn, Thnx, is een leuk document geworden zo nietwaar?

  @ Tim, Ik zal het Joris vragen, of misschien dat hij hier wil antwoorden?

  @ Rolf, er hebben al een aantal mensen interesse getoond, maar wie zal vanzelf wel duidelijk worden. Je moet niet alles weggeven toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thats a massive amount of fish to put into Beatrix Park Amsterdam.
  But then it is a big water, Those Carp will do well there and they will please a lot of anglers,
  All the best,
  ,,,Paddy,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te horen allemaal! Begin even lastig, maar ik werd er al snel ingezogen. Een duim omhoog.

  Groeten,

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alles is al gezegd.
  GEWELDIG !!! gemaakt en gesproken.

  MVG Sander Kunst

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou Boudewijn,
  ik heb het filmpje bekeken en me zeer goed vermaakt. Leuk dat het geen vraag-antwoord interview is geworden. Complimenten!

  Groeten,

  Anton

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo dit is een heel mooi interview geworden!
  Ik vind dat dit ook zeker op de grotere karperfora te bekijken moet zijn ,zo kunnen de vissers die niet bekend met dit soort projecten zien ,hoeveel moeite en en inzet deze spiegelkarperprojecten kosten en ook begrijpen hoe belangrijk ze zijn om de spiegelkarperpopulatie in Nederland op peil te houden.En mischien word er dan nog meer gemeld!Of trekt het ook weer potentiele sponsoren.


  gr dennis scherjon

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eten moest even wachten tot ik de film had gezien. Heel leuk gesprek en leerzaam. Nu eten.

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ha boudewijn, Wat een ontzettend leuk intervieuw! Wij zetten ook al jaren vis uit en ik heb ook met Joris een aantal keer gemaild daarover. Mooi ook zijn passie! Hij kon er volgens mij nog wel een uurtje over kletsen

  Top!!!

  gr ben

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Klopt Ben, leuke anekdotes en wetenswaardigheden genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Boudewijn,

  Prachtig om Joris zo te horen praten en wat is hij belangrijk voor de karpervisserij! Ik ken hem natuurlijk niet persoonlijk en misschien is het ook wel een makkelijke prater, toch denk ik ook dat de rustige manier van interviewen, met daarin niet te veel vragen, ervoor zorgt dat iemand gaat praten en niet alleen maar per vraag een kort antwoord geeft. Het resultaat van dit gesprek is dus ook zeker jouw verdienste Boudewijn. Mijn complimenten!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Derde keer dat ik het probeer. De rest is verdwenen in het digitale niets. Nu is Koen Verweij (toch niet de sympathieke schaatser) me voor.
  Ik vond het idee van een interview eigenlijk maar niks. Ik schrijf liever, maar Boudewijn weiger je niet gauw. Boudewijn staat voor kwaliteit, voor vakmanschap, al is het z'n eerste interview.
  Kunst is misschien dat je de geinterviewde op z'n gemak stelt en dat deed-ie bij mij perfect. Ik sla nogal gauw dood als er iets speciaals van me verwacht wordt. Maar ik hoefde helemaal geen circusact op te voeren. Hij liet me gewoon en als ik dan over projectspiegels mag praten, komt er meer dan ik voor mogelijk had gehouden.
  Vergis je ook niet in de montage (vooral knippen en een beetje plakken ): dat is 100% Boudewijn.

  De vraag van Tim: Is het niet klote dat ze zover weg (kunnen) zwemmen.
  Juist niet. Stel je voor dat ze allemaal in het Beapark waren gebleven!
  Het gros blijft (dat is wel weer prettig) binnen een straal van 15 tot 20 km van het uitzetpunt. Persoonlijk kick ik juist wel op die hele verre meldingen al is het ook wel leuk om eens een vis van het IJsselproject hier op bezoek te krijgen en dat is nog niet geconstateerd.

  Groet van Joris

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je - net als ik - al een poosje zijdelings betrokken bent bij de AHV SKPen, dan lijken de jaarlijkse uitzettingen zo vanzelfsprekend geworden. Maar dat is het natuurlijk niet. Zo'n film brengt je weer met beide benen op de grond. Hoeveel werk het is, met welke stakeholders telkens rekening gehouden moet worden, de risico's die ermee gepaard gaan en de veranderende wet- en regelgeving. En natuurlijk doet Joris het niet alleen, maar hij is wel de drijvende kracht en een inspirator voor velen. Laten we dat niet vergeten! Ruim 40 minuten geboeid zitten kijken en luisteren Boudewijn. Chapeau!
  Groetjes, Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Joris,
  Dank voor je reactie! Was een leuk gesprek!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Paul, Dank je. Ben je er bij de volgende uitzetting ook weer bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beste Joris Weitjens,

  Dank u voor uw antwoord. Misschien ga ik dit jaar ook maar eens op openbaar water vissen en daar proberen een spiegelkarper te vangen.

  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Boudewijn,
  Ik volg je blog nu denk ik ongeveer een half jaar en sinds ik je naam en die van je blog ken hoor ik regelmatig jouw naam en dat van je blog fluisteren dus je bent goed bezig. En nu kom je met Boustalks op de proppen en man, wat zal dit dan niet teweeg gaan brengen?! Keep up the good work!

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Boudewijn,

  een hele zit maar meer dan de moeite waard. Enorm leuk om eens meer te horen over de projectvissen, het idee erachter en alles wat erbij komt kijken. Leuk ook om Joris Weitjes er zo ontspannen over te horen praten en dan die beelden van al die visjes, prachtig. Mooist toch wel de fotocompilaties van vissen teruggevangen op verschillende momenten.
  Hier in "mijn" polders ook regelmatig uitzettingen, afgelopen jaar toevallig een aantal maar omdat het afgesloten wateren zijn niet de status als deze projecten hebben, uiteindelijk wel hetzelfde idee erachter. Ben al een paar keer uitgenodigd maar steeds op momenten dat ik niet kan, wie weet volgende keer, na het zien van de beelden lijkt het me nog leuker een uitzetting mee te maken

  Keep uo the good work!!

  Andries

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Echt goed gedaan! Zo zie je ook eens wie en wat er achter de projecten zit.

  BeantwoordenVerwijderen