27 februari 2011

Polaroidbril; Polariserende glazen of niet?

Het aantal struinende vissers is de laatste jaren sterk toegenomen; er wordt in de media ook steeds meer aandacht besteed aan het mobiele vissen en daar doe ik zelf ook aan mee. Voor steeds meer mensen is duidelijk geworden dat je met pen- en oppervlaktevissen ook grote vissen kunt vangen. Dat lijkt tegenwoordig, helaas zou ik zeggen, ook het grootste doel binnen de visserij te zijn. Een goed en in mijn ogen onmisbaar hulpmiddel bij het actief vissen, is een bril met polariserende glazen. Let wel, ik zeg met opzet geen 'polaroidbril', omdat Polaroid een merknaam is en niet per se wat zegt over de glazen! Naast 'zicht' en 'geluk' komt er ook een portie 'kunde' kijken bij het vangen van een vis, maar meer zien helpt al een hoop.

Een bril met goede, polariserende glazen gaat je zeker meer vis, maar ook kennis opleveren. Door deze speciale glazen verbetert je doorzicht in het water. Veel vissers dragen tegenwoordig al een zonnebril, alleen met de verkeerde glazen. 'Ik wil een niet al te dure, want ze beschadigen nogal snel bij het vissen' wordt er dan gezegd. Of 'zo'n verschil maakt het toch niet?'
Kijk, van mij mogen ze, scheelt weer concurrentie, maar als je weet ik veel hoeveel geld uitgeeft aan visspullen en aas en je gaat dan bezuinigen op iets wat je meer vis op zal leveren dan een dure rod pod, dan ben je in mijn ogen verkeerd bezig. Een bril met polariserende glazen is in verhouding helemaal niet zo duur. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer €25,00! Elke serieuze hengelsportzaak heeft ze tegenwoordig in het assortiment opgenomen.

Om het verschil te tonen heb ik twee foto's gemaakt van dezelfde plek.
Deze foto's zijn gemaakt bij bewolkt weer. Het verschil is nog groter bij zonnig weer. Oordeel zelf:
Met  bril met polariserende glazen

Zonder bril
Er zijn verschillende kleuren glazen op te markt:

Amber gele glazen: Vergroot het contrast in het water en is daarom geschikt voor licht troebel water en dagen met iets minder licht zoals bewolkte dagen of de schemertijd.
Bruine glazen: Heeft een rustgevend effect op je ogen en is een zeer goed gemiddelde voor de hele dag.
Grijze: Dempend effect bij zeer fel zonlicht.

Let bij de aanschaf van een bril op hoe deze op je gezicht aansluit. Hij moet comfortabel zitten, maar nog belangrijker, hij mag geen vals licht binnen laten. Daarmee bedoel ik rechtstreeks licht wat van de zijkanten op je ogen of de binnenkant van je bril kan vallen. Dat neemt veel van je zicht weg en veroorzaakt hinderlijke wazen. Veel van de modieuzere brillen vallen dus af.

Mijn voorkeur gaat uit naar de bruine en amber gele glazen. Niet alleen bij het pen- en oppervlaktevissen, maar ook bij het afstandvissen niet ver uit de kant. Twee brillen dus, met elk hun eigen kleur polariserende glazen.

Nog een paar voorbeelden:
Een stofwolk, zonder de belletjes had je deze niet gezien, en al helemaal niet zonder bril

De schittering op het water weggenomen en er blijken karpers te liggen

Zonder bril met polariserende glazen was je hier zo voorbij gelopen

2 opmerkingen:

  1. Zo, da's inderdaad groot vershchil! Ga denk ik toch maar eentkje kopen. Wat is een goeie? Welke gebruik jij als ik vragen mag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik ook altijd een polaroidbril en het scheelt echt! Zeker goede tip!

      Verwijderen