7 januari 2016

Project BallBreakLake 5 - De Eenling Returns


De successessie met Wouter vroeg natuurlijk om een vervolg, dus was ik twee dagen later terug om de vangsten door te trekken. Maar viel dat even tegen. Nul! Desondanks plan ik nog een sessie. Ik hoop met een goed gevoel af te sluiten en dus zal er gevangen moeten worden.

Pas als er drie weken later een flinke storm over Nederland raast acht ik het tijd voor een nieuwe poging. Niet voorvoeren, gewoon vissen op wat er rondhangt.

De luchttemperatuur is al flink gedaald, maar aangezien de wind over het water op mijn stek blaast, profiteer ik nog even van de hogere watertemperatuur en is het nog best aangenaam toeven aan en in het water.  Met een golfslag van een halve meter tot een meter is het nog opletten geblazen.

De omstandigheden lijken perfect, maar er gebeurt werkelijk helemaal niets. Ze zitten hier gewoon niet, kan niet anders. Ruim vier uur lang blijft het stil, dan toch een aanbeet op de kanthengel. Ik schrik ervan. De vis scheert meteen van de kant af, naar het midden. Echt achtervolgen kan ik niet door de golven. Op een volgelopen waadpak zit ik niet te wachten. Na een paar felle runs de eerste glimp van een staart die het wateroppervlak doorbreekt. Dan neemt een grotere golf de vis mee omhoog en zie ik de flank van een spiegel en een kenmerkende staart. Huh?! Was dat..? Ik steek het net in het water, maar de golfslag bemoeilijkt het scheppen. Wat een gestuntel zo. Bij de derde poging golft de vis boven het net.

Een korte, maar rustige blik op de vis is genoeg om hem te herkennen. Een stuk minder fraai gekleurd, maar het is zonder twijfel de Eenling! De enige uit een school die boilies eet? Of zwemt hij echt in zijn eentje rond? Vragen zonder duidelijke antwoorden. Feit is dat net als de vorige keer de vis in zijn eentje lijkt te komen. Misschien vis ik in zijn leefgebied? Zou verklaren waarom ik de vis nu dubbel in deze watermassa. Ik zet nog een hoopvol uurtje door, maar actie blijft uit.

Er wachten meer uitdagingen en ik heb al een tijdje een project lopen waar de resultaten bizar goed zijn met prachtige vissen. Daar wil ik gas geven nu het er loopt.

16 opmerkingen:

 1. Je zou wel denken dat de eenling daar woont of je hebt heel veel mazzel gehad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat jij nog twijfels kent man ha ha Nog spannende plannen die je met ons gaat delen?
  Grtz
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik twijfel nooit! ;) Nee, tuurlijk twijfel ik soms, maar ik sta wel achter wat ik doe en dat scheelt weer een hoop twijfel!

   Verwijderen
 3. wow, wat zijn de odds idd op zo'n bak water? Ga er vanuit dat je komend jaar weer je 'geluk' gaat beproeven hier. Ben benieuwd wat dat gaat brengen. suc6 in 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben zeker van plan terug te keren Fer. Heb er heerlijk gevist, gevangen en door alles om me heen. Jij ook succes!

   Verwijderen
 4. Apart. Je zou toch zeggen met een voerplek, dat je meerdere vissen tot azen zet. Zien eten doet eten.
  Wel een mooie spieg. Op naar het vervolg. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hield hier niet echt een voerplek bij hoor Dres. Ene keer wel wat voer erin vooraf, de andere keer instant. Vind het wat te ver naar de stek om er elke dag te voeren. Dit jaar weer en wie weet wat het gaat brengen?!

   Verwijderen
 5. Ja zeg, een dubbel op zo'n korte tijd op zo'n massa water! Had het er vandaag nog met Michael over toen we telefonisch even bijkletsten. Wat doet een karper? Zwemt hij doelloos rond? Heeft hij een afgebakend gebied? Zijn sommige vissen honkvast en andere juist niet en wat wil het zeggen als een honkvaste vis ineens gaat zwemmen? We weten nog zoveel niet en (gelukkig) zullen we veel ook nooit te weten komen.
  Heel bijzonder een dubbel op een dergelijk water, van enige dressuur was in ieder geval absoluut geen sprake, zal ook weer een hoop mensen te denken geven ;-)

  gr Andries

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Andries,
   Het leuke uit de gegevens die spiegelkarperprojecten opleveren is dat je de vissen dus enigszins kan volgen. Wat ik uit mijn terugmeldingen weet en die van enkele andere, is dat sommige vissen heel treklustig zijn en anderen vrij honkvast. Of juist een paar jaar ergens rondhangen, vervolgens een grote uitstap maken om soms weer terug te keren. Waarom? Een vraag die nog niet beantwoord is en waarschijnlijk ook niet beantwoord zal worden. Wel leuke materie!

   Verwijderen
 6. Lekker uitgewaaid denk ik zo! De dubbel is ergens ook wel gaaf toch? En ik ben benieuwd naar je project! Ga je dat nog delen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker uitgewaaid Sjoerd! Het gevoel was een gemengde inderdaad. Gaaf om de vis terug te vangen, aan de andere kant was een onbekende juist ook weer gaaf geweest. Ik deel het nieuwe project in ieder geval niet realtime zoals je gemerkt hebt. Dat is helaas nodig gebleken. Ik ben er nog niet over uit wat ik ga doen. Er zijn in ieder geval wat mooie vissen in mijn net geëindigd!

   Verwijderen
 7. Lekker ruige omstandigheden, zo, golven van een halve tot een meter hoog..... Mooi resultaat ook, en bizar dat je hem dubbelt. Tja en waarom, zoals Andries zegt: we weten gelukkig niet alles.
  Frenk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grappig dit. Zou je toch echtbniet verwachten. Wat een weer trouwens met zulke hoge golven. Ook weer een beleving.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het weer was echt vissig en ik had er ook wat meer van verwacht. Aan de andere kant moest ik het ook van vijf uurtjes hebben en heb dus misschien wel net een schooltje gemist en als er geen reden voor ze is om te blijven hangen, tja...

   Verwijderen