30 december 2014

Kanaalkarpers!


Al even geleden:
Ik heb mijn zinnen gezet op kanaalkarpers en heb een stek op het oog waar ik het afgelopen jaar ook al een paar keer heb gevist. Ik ben toen vrij snel gestopt omdat er iemand anders was begonnen met voeren en vissen, maar de komende periode wil ik er weer wat meer werk van maken om er zo nu en dan een avondje te pakken. Soms zal ik voorvoeren, soms instant vissen. Op het kanaal kan het namelijk zomaar zo zijn dat er een paar dagen geen karper langs komt!

De eerste drie avondjes verlopen succesvol met in totaal vier vissen op de mat. Typische, niet al te grote, kanaalschubs en een SKP-spiegel. Zeker niet slecht te noemen met slechts drie uurtjes vissen per avond. Wouter heeft ook wel oren naar een avondje aan het kanaal, om zo wat afwisseling van zijn riviervisserij te krijgen. Als we de avond voor onze geplande vissessie wat willen voeren, zit er iemand anders. Het is de zelfde visser als het voorgaande jaar. Op de een of andere manier kom ik hem geregeld tegen op plekken waar ik ook vis. Aan de andere kant is het op deze plek dan ook wel weer begrijpelijk omdat ook hij hier het afgelopen jaar goede resultaten heeft geboekt.

Wat een gruwelijk mooie spiegel!
Wouter en ik zoeken ons heil een kilometer of zes verderop langs het kanaal. Hier heb ik al jaren een stuk op het oog dat er zeer interessant uit ziet. Probleem is alleen dat de oever langs dit stuk kanaal eigendom is van een nogal norsig type. Ooit heb ik een keer bij hem thuis aangebeld en toestemming gevraagd om er te mogen vissen. Zijn antwoord was helder en vooral afwijzend geweest. Nu voeren we er gewoon wat en zien we wel hoe het loopt.

De volgende avond rijden we eerst bij een Italiaan langs om er twee, vooraf bestelde, pizza's af te halen. We arriveren rond de geplande 19.30 uur bij de stek en maken de hengels in orde. Tussen het ritselende, aangeplante bamboe beginnen we, in onze stoel onderuitgezakt, aan onze eerste slice...
Wouter en zijn kanaalbeer
Tweede hap. De hanger van mijn linker hengel kruipt omhoog en de hengeltop buigt zich langzaam. Kauwend pak ik de hengel op. De vis zeilt naar rechts, over onze andere lijnen heen. Geen probleem omdat we vanwege de scheepvaart toploodjes gebruiken. Na een minuut of vijf zien we een flank van een spiegel met hele grote schubben aan de oppervlakte. Geen torpedoschubje dus! Een paar minuten later tillen we de vis in het net naar de mat. Wat een gruwelijk mooie spiegel!

Als ik de vis terugzet gaat één van Wouter's hengels er vandoor. Minuten van geven en nemen volgen. Gespannen gaan onze blikken van de door het water snijdende lijn naar de hengeltop en weer terug. Slechts af en toe een kolk is wat we zien. Jubelend speculeren we over een échte kanaalbeer.
'Dag heren, alweer een vis eraan?' klinkt het plots achter ons. Geschrokken kijken we opzij. Het is de 'norse' man, nu ogenschijnlijk minder nors. Stiekem hoop ik dat hij me niet herkend. 'De vorige was ook een mooie hè?' Ik antwoord dat elke vis van dit kanaal een mooie is, maar dat we er nu waarschijnlijk toch echt een monster aan hebben. Niet veel later vergaapt ook de man zich aan een echte kanaalbeer. Een kort gesprek levert ons toestemming op om hier te mogen vissen.

Een markante, witte plek 
Opgetogen werpen Wouter en ik elk onze hengel opnieuw in en pakken nog een stuk van de onderhand koud geworden pizza.
Het is mijn andere hengel die afloopt voor we onze pizza hebben opgegeten. Het tempo zit er goed in! Een lange, slanke schub is het haasje. Als de vis in de mat ligt valt ons pas de witte plek op zijn bek op. In een herkenbare vorm. Het zal toch niet..?! Witlip?! Zo slank?! Thuis maar eens goed vergelijken!

Tien meter verderop komt één van Wouter's piepers tot leven. Chaos. Wéér een aanbeet! Terwijl ik me over mijn vis ontferm, richt wouter zijn aandacht op 'zijn' vis. We krijgen weer gezelschap van Gerard, zoals de ooit norse man in werkelijkheid heet. Gerard helpt me Witlip even in een zak weg te hangen zodat ik Wouter kan assisteren. Die lijkt er weer een flinke aan te hebben, want ook deze weet van geen ophouden en de bewegingen voelen log aan.

Het is vooral de staartpartij die indruk maakt naast de lengte
Als we even later de vis uit het water hijsen en in de onthaakmat leggen weten we al dat de schub rond een meter lang is. Het is echter de staartpartij die de meeste indruk maakt. Wat een bizarre paar uur! Na het maken van een paar foto's gooien we de hengels niet meer in. We blijven nog een half uurtje hangen en nagenieten voor we naar huis gaan. Van Gerard mogen we hier terugkomen.

Het is weer f*cking Witlip!
n.b. Het blijkt inderdaad weer om Witlip te gaan. Ditmaal gevangen op ongeveer 10 kilometer van de plek waar ik hem eerder ving, nu drie pond lichter.

23 opmerkingen:

 1. Witlip! De vuile zwerver!

  Verder prachtige vissen heren! Heeft Gerard ook al een vergunning aangeschaft:)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Dres. Hoop het niet, maar denk ook van niet. Hij heeft niet veel met vissen, maar vond het wel leuk en interessant om te zien dat zulke vissen zo dicht bij zijn huis zwemmen. Hij vond ze wel allemaal op elkaar lijken...

   Verwijderen
  2. Genieten, klinkt als een heerkijke sessie!!

   Verwijderen
  3. Was het natuurlijk ook Unknown

   Verwijderen
 2. Wat een vissen zeg! Die witlip legt wat kilometers af zo te zien. Wel vet dat je hem terug vangt. Iemand anders had hem toch ook een keer gevangen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vissen leggen denk ik zelfs veel meer kilometers af dan menigeen denkt Stefan. Klopt wat je zegt, Andres van Linkerflanken heeft Witlip ook eens gevangen en hier over geschreven. Het toont ook aan dat karpers door heel het watersysteem zwemmen!

   Verwijderen
 3. Wat maakte de stek zo goed Boudewijn? Ik snap het als je niet je niet in details wilt treden in verband met weggeven van je stek, maar ben wel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je geeft het zelf al aan eigenlijk Sjoerd. Niets speciaals, denk maar aan de standaard dingen die een reden kunnen zijn om er te vissen.

   Verwijderen
 4. Wat een sessie zeg mannen. Gefeliciteerd hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Steven. We vielen ook even met onze neus in de boter hoor.

   Verwijderen
 5. Geweldig mooie vissen heren. Jullie hebben die Gerard kennelijk goed ingepakt ha ha Supermooie spiegel Boudewijn en die schub van Wouter heeft zeker een grote staart zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien trof ik hem de vorige keer gewoon op een verkeerd moment? Misschien was ik iets te direct? Na een paar keer vissen vond hij het ook wel weer welletjes geweest hoor ;)

   Verwijderen
 6. Lekker verslag en geweldig mooie vissen. Ik ben dit jaar ook begonnen met kanaal vissen maar het wil nog niet echt lukken. Bij het zien van deze vissen zet ik gewoon door!
  Groeten,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijven proberen Marco, er komt een moment dat je het water beter begint te begrijpen, hoe de vissen zich gedragen enzovoort. Ervaring opdoen en proberen, dan ga je echt wel wat vangen. Succes!

   Verwijderen
 7. Witlip is een MASTER! Velen kennen 'm, een stuk minder vingen 'm... Mooi in al zijn lelijkheid... Misschien moesten we maar eens tipje van de sluier gaan oplichten Boudewijn? Ik begin wel... KW100. Die volschub is ook erg vet trouwens... ;) Happy 2015 alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het maakt ook niet uit waar jij vist, bruut mooi en groot vangen jullie ze. Suc6 ook in 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleinere zitten er ook wel tussen hoor Fer, zeker op de kanalen. Dank en jij ook veel succes en plezier!

   Verwijderen
 9. Prachtige vissen hoor!! Ondanks dat het toch moeilijk vissen is op kanaal water! Gelukkig heb je Gerard aan je zijde, en kan je profiteren van een "eigen" stukje karperwater. Ik spreek ook snel de mensen aan als ik ergens zit te vissen. Toch even laten weten dat je goeie bedoelingen hebt. Veel gezondheid in 2015, en dat we weer mogen genieten van dit soort verslagen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Bjorn, open en duidelijk zijn helpt vaak in deze. Na een paar keer vissen vond Gerard het echter wel weer genoeg geweest voor een tijdje. Toen vond ik het overigens ook alweer tijd om verder te gaan ;) Voor jou ook beste wensen en al het goede in goede gezondheid.

   Verwijderen
 10. Goeie sessie en wat een mooie vissen. Toch even een vraag. Waarom op deze plek Boudewijn? 6km verderop is best een end. Had je er eerder mooie vissen gezien? Ben wel benieuwd, waarom je juist deze stek koos op dat moment.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn stukken kanaal die heel monotoon zijn qua oever en begroeiing en weer andere stukken waar door woonboten niet gevist kan worden vanaf de kant. De keuze om juist op dat moment dat stuk kanaal te bevissen was een spontaan idee. Balen dat er iemand anders op 'mijn' plek zat en plots bedenken 'nou dan gaan we toch gewoon daar' vissen. We zouden wel zien hoe het zou aflopen. Ik heb er verder nooit vis gezien ofzo. Het heeft meer te maken met wat er in het water staat en groeit wat de plek interessant zou kunnen maken, maar nog meer met gevoel. Het bleek overigens geen superplek te zijn, hoogstens eentje waar de vissen een dag langer beven hangen ofzo alvorens door te trekken.

   Verwijderen
  2. Goed moment op de juiste plek

   Verwijderen