6 september 2013

Succes in het verschiet?

Op het voer
Er wordt een middag aan stekken zoeken op het open water systeem besteed. Eén stek is bekend grond- en watergebied voor me, omdat ik er in het voorjaar menig observatie- en vistripje heb gemaakt; de Takkenstek. De ander is nieuw voor mij en ligt een paar kilometer verderop, maar met dukdalven en zo ongeveer het enige lelieveld in de nabije omtrek, waarschijnlijk een 'killer'. Ik ben nu eenmaal groot fan van lelies! Gedurende twee dagen gaan mijn favoriete Monstercrabjes te water. Dan is het tijd om te vissen.

De eerste twee pogingen op beide stekken leveren niets op. Op de Takkenstek, die in de winter en het vroege voorjaar mooie momenten opleverde, was mijn voer de dag na het voeren verdwenen. Makkelijk in de zon te zien door het vrij heldere water en de ondiepte waarop ik gevoerd had. Koeten zouden heel goed als schuldige aangewezen kunnen worden, want deze komen al verwachtingsvol aanzwemmen als ik aan het water verschijn.
Op de leliestek gaat mijn GoPro op een extra lange bankstick te water om de boel onder water eens goed te bekijken. Na het zien van de beelden behoud ik mijn geloof in de stek.
 
Het handje aas ligt er mooi bij op de stek
De derde keer dat ik de leliestek bevis wordt mijn vertrouwen beloond. De run is hard, de richting waarin de vis vlucht in mijn voordeel. Hij zwemt bij het lelieveld vandaan en ik loop mee tot ik ongeveer twintig meter van de stek verwijderd ben. Eenmaal wat lijn gewonnen zet de vis weer koers naar de lelies. Hij redt het in twee uithalen. Bossen bladeren bewegen en de boel lijkt vast te zitten. Rustig aan is het devies. Zolang de vis beweegt komt hij wel los.
 
Minuten van geven en nemen volgen. Beetje bij beetje is er directer contact tot de vis eindelijk uit het groene woud komt. Een schub en een grote ook! Ik steek het net in het water en prevel van alles als ik de vis boven het net trek. Een luide 'Yes!' ontsnapt als ik het net hef. Wat een knaller! Wat een beest! Als de vis op de mat ligt en ik hem afstrijk wordt duidelijk dat hij van de Monstercrabjes heeft gegeten. Lekker!

De toon is gezet. Ligt er meer succes in het verschiet?

18 opmerkingen:

 1. Mooie vis weer. Ziet er vooral lang uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar vis je? Voer je veel van te voren?

  met vriendelijke groete,
  Rico

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Rico,
   Ik vis op veel verschillende wateren en waar ik deze exact heb gevangen wil ik niet delen. Ik wil er nog wat vaker gaan vissen namelijk. Overigens kan de vis op dit moment 50 kilometer verder zwemmen.
   De hoeveelheid die ik voer verschilt heel erg, als ik al voorvoer. Maar als ik voorvoer moet je niet denken aan 10 kilo ofzo hoor. Soms is een handje genoeg, soms 2 kilo beter. Elke situatie is weer anders.

   Verwijderen
 3. Ja Boudewijn voeg even een google earth plaatje toe van je stek, en vertel ons precies hoeveel je van die monster crabjes je voert...

  Brute vis weer man

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maarten,
   heb 33 1/3 boilie gevoerd op een plekje in het water ;)

   Verwijderen
 4. Als je meer van dit soort vissen naar boven weet te halen heb je een gouwe stek gevonden! Wat een mooi beest man!

  Groeten,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. ALs dit soort vissen zo af en toe in mijn net komen ben ik blij Andres! Is hier alleen eerder uitzondering dan regel.

   Verwijderen
 6. In ieder geval geen monsterCRAP dit verhaal. Nu zijn de nodige trawanten op zoek naar het enige lelieveld ;-) Wanneer gaan we net zoals met Koninginnedag een stek claimen met rood/wit bezet? Ben benieuwd of er inderdaad nog meer in het verschiet ligt.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig zijn er in het systeem meerdere van dit soort plekken Fer. Moeten degenen die zouden willen aanschuiven in ieder geval enige moeite doen om hem te vinden en het is niet de meest relaxte plek om te zitten. Hoop evengoed dat ze er wegblijven ;)

   Verwijderen
 7. Monstercrab... magisch aas was het voor mij in de periode 1998 - 2003. En ik geloof dat het nog steeds een goed aas is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij ook vroeger al Frank. Samen met de Roasted Nut. En dan zit ik nu in het MSB team.

   Verwijderen
 8. Hoi Boudewijn,

  even een offtopic vraag: voor mijn verjaardag vraag ik een handschoen voor het onthaken van roofvis. Nu zag ik jouw handschoen op de snoekcompilatie film. Ik zou graag weten welk merk/type jij gebruikt en of deze bevallen? Of dat je andere suggesties hebt?

  Groet, ron.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ron,
  Ik gebruik de Musky Armor Gloves. Ze bevallen me super. Met een beetje kracht gaat er wel een dreg doorheen, maar ondanks de geringe dikte bieden ze ruim voldoende bescherming en heb ik bij het dragen ervan nog geen druppel bloed verloren. (Ik draag ze omdat ik geen ontstekingen mag oplopen, dus wondjes zoveel mogelijk moet zien te vermijden)Ze beschermen perfect tegen tanden en kieuwbogen e.d. Als de handschoenen nat zijn,sluiten ze heel nauw om je hand waardoor je goede grip en gevoel hebt. Daar ontbrak het bij de andere handschoenen aan die ik daarvoor heb gehad. Ik heb ze nu al bij heel wat snoeken ingezet en er is nog nauwelijks een spoor van slijtage te zien of merken. Wat mij betreft veruit de beste handschoenen die ik voor het snoeken gebruikt heb. Nu komt het probleem, ze zijn niet tot nauwelijks nog te verkrijgen. Iemand op het forum van Roofvisnet.nl verkoopt ze nog zolang hij ze op voorraad heeft onder de naam 'Stekeltje'.
  Als (dikker) alternatief zou ik kijken naar de FOX Rage handschoenen.
  Succes en vang ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Helemaal top! Hartelijk bedankt voor je feedback Boudewijn. Ik ga hier eens verder onderzoek naar doen.

  Vangen moet zeker wel lukken deze winter :) Je hebt het goede voorbeeld iig al gegeven! Daar kan het dus niet aan liggen.

  Mvg, Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Boudewijn,

  FYI, Sea Grip Onthaakhandschoen (google it)
  kwam ik nog tegen in mijn speurtocht. Deze 'schijnen' ondoordringbaar voor haken etc. te zijn.

  Ron.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ron,
  klopt en heb ze ook geprobeerd, maar je voelt alleen zo weinig door die dingen... ik vil voelen hoe ik de snoek vast heb namelijk. Het gaat me vooral toch om de handbeschadigingen door de kieuwboog en tanden. Maar dank voor het meedenken in ieder geval :)

  BeantwoordenVerwijderen