5 november 2012

Project Area 51 de derde sessie

Area 51, de derde sessie. Vang vijf twintigers en één dertiger, dat is wat we ons ten doel hebben gesteld voor dit project. De derde sessie zit erop.


De afgelopen weken hebben Rolf en ik getwijfeld over het vervolg van Area 51. Door persoonlijke drama's en andere, belangrijkere dingen dan vissen, hebben we ons project even gelaten voor wat het was. Nu we weer in rustiger vaarwater zijn beland, hebben we besloten de boel weer op te pakken. Vissers zijn immers doorzetters en optimisten en kunnen improviseren als de beste. Toch?

Nog even wat stekonderzoek

Area 51 is nu Area 31, zo eindigde het verslag van de tweede sessie. Een onverwacht goed begin, maar nu de watertemperatuur een stuk lager is, zal het moeten meezitten willen we onze doelstelling nog halen. Alhoewel, november is wel 'autumncow-maand'.
Omdat we een voor ons relatief nieuwe stek op het oog hebben, doen we de dag voor we gaan vissen nog even wat stekonderzoek.

De derde sessie, instant en zes uur lang. Om 10.30 uur liggen alle rigs op hun plaats. Om onze kansen te vergroten, voorzien we een vijftal plekken langs de kant van twee handjes voer. Dankzij het helderder geworden water kunnen we de bodem en dus ook het voer nog net zien. Beurtelings zullen we deze plekjes aflopen.

Een tijdje later komt Rolf opgewonden terug van zijn tweede spotrondje.
'Niet normaal man! Een grote spiegel!', roept hij al van een afstandje. 'Op het vijfde plekje samen met twee kleine schubs. Die spiegel is echt tonnetjerond!'
In één weg loopt hij door naar zijn hengel en draait binnen. Een schepnet gaat ook mee richting plek nummer vijf.

Ik kan Rolf net tussen de bomen en struiken door zien lopen. Behoedzaam, op zijn hurken lopend, benadert hij de stek en laat na even in het water gekeken te hebben de rig langzaam zakken. Vervolgens kruipt hij voorzichtig iets achteruit, verder de struiken in.

Een brede lach, het is weer gelukt
Minuten verstrijken. Dan leunt Rolf iets naar voren en reikt zijn rechterhand naar zijn hengel. Ik pak de verrekijker erbij. Hengel wordt opgepakt...! En even later weer neergelegd. Een blik mijn kant op met gebaren die mislukking en moedeloosheid uiten.
Later hoor ik dat twee vissen zijn haakaas hebben opgepakt en uitgespuwd zonder zich te haken.

Het miezert en we zitten onder de shelter. Eieren met spek bakken. En dan gebeurt het! De hengeltop kromt zich, de lijn strekt, een eentonige toon. Ik gris de hengel uit de steun en draai de slip wat vaster. Geen lange, eerste run, maar de weerstand is hevig. Minuten lang staren Rolf en ik naar de gebogen hengel en de lijn die door het water snijdt. Geen flitsend gedrag, maar trage rondjes in de diepte. We jubelen.
'Yes!' 'Zie je wel?!' 'Area Twenty one, la, la, la, la!'

Minuten later een eerste glimp. Een rijen! En een mooie ook! Rolf geeft me het net aan zodat hij rustig kan filmen. Eindelijk is de vis klaar om geschept te worden. De mazen omsluiten hem en we schudden handen. Het zal er om spannen. We wegen. Het is net genoeg. Yes!

Het is net genoeg

Ongelooflijk! Voor water dat weinig spiegels bevat en waar twintigpussers niet bepaald voor het oprapen liggen, weten we ze vrij eenvoudig te vangen.
Area 51 is nu Area 21. Nog twee twintigers en één dertiger te gaan...

18 opmerkingen:

 1. Mooie rijenkarper en dus weer een twintiger? Hoe diep vissen jullie nu als ik vragen mag?

  Groeten,
  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag weer mannen. Heeft Rolf nog iets vernaderd aan zijn rigs?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Tom, we vissen tot 3 meter diep. En vragen mag, dat weet je. ;)
  Hoi Sjoerd, Rolf is direct aan het knopen geslagen, maar de vissen waren 'gevlogen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi mannen, als je met deze temperaturen toch nog vis op de kant krijg netjes. Die andere 'obese' karpers komen er ook wel. Ik geloof in jullie. Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat voorspoedig, maar of het zo blijft gaan? Volgende update vrijdag a.s. ;)

   Verwijderen
 5. Fellies mannen! Ik wil bijna zeggen "Niet te filmen wat mooi die rij-en" maar het staat op de gevoelige draaiende plaat. Binnenkort een mooie reportage na de montage? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jullie halen de doelstelling wel als het zo doorgaat. Mooie vis weer en jammer voor Rolf.

  Grtz,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk verslag! Met welke boilie vissen jullie nu?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Sjoerd, zoals Boudewijn al zegt heb ik direct aanpassingen gedaan. Niet alleen aan de rig, ook heb ik het loodsysteem veranderd. Ik zal in het verslag van de vierde sessie daarover iets meer vertellen. Dat verslag komt vrijdag online op mijn blog. Tipje van de sluier: Het heeft gewerkt! :)

  @Tim: We vissen niet met boilies! :)) Mag ik dat zeggen, mmmm, ach welja!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Spannende minuten voor jou Rolf! Ik weet zeker dat je deze minuten, en dan met name het uitgespuugd worden van je haakaas, meerdere malen hebt herbeleefd. Of niet? Jammer, jammer, maar de prachtige rijen die jullie later vingen maakt heel veel goed! Ik lees ook in jouw reactie Rolf dat je aanpassingen hebt gedaan en dat ze hebben gewerkt. Ben benieuwd naar dat verslag op jouw blog :) Nou, ik mag toch wel concluderen dat het oppakken van dit project een hele goede zet is geweest. Op naar de volgende sessie en wie weet ligt dan die dertiger op de mat. Succes!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wow een goed verslag met mooie fotos !!!en uiteraard een dikke vis de pocket

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard een dikke vis... ;) Het zit wat dat betreft echt mee hoor Frank, maar zeer welkom en deze vis houdt onze doelstelling 'in leven'

   Verwijderen
 11. Een super mooie karper man !!!
  Dik verdient !!!

  Groetjes sander

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gewoon oppakken waar je bent gestopt, goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie spieg Boudewijn! Novembercows gaat als de weersvoorspellingen kloppen gemakkelijk over in decembercows. Nachttemp:5 a 6 graden, dag: een graadje of 11. W tot zw wind. Laat die herfst zo maar lekker doorsudderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. leuk vissie maar hoe zit 't met die eieren met spek ?~)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Sander, vonden wij ook ;)
  @ Stephan, goed ook, met een beetje geluk dat ie er zwom.
  @ Andres, Ondanks dat het water al goed koud is, zijn ze nog beresterk, maar laat die winter maar kwakkelen idd.
  @ Seb, de eieren met spek waren koud en taai, maar zijn evengoed verorberd.

  BeantwoordenVerwijderen