7 november 2012

Geen gelul, tweede worp, eerste meter


Mijn telefoon komt tot 'leven'. In het verlichte scherm een bericht van Wouter: 'Morgen 9.30 u ff 3 u snoeken?'
Snoeken? Is hij gek geworden? En what about karper dan? Maar waarom ook niet eigenlijk? We hebben het er onlangs nog over gehad en in drie uurtjes kan er een hoop gebeuren.

En zo komt het dat Wouter de volgende dag om 9.25 uur voor de deur staat. Om tijd te besparen kiezen we voor een vaart niet al te ver weg. De kanten zijn steil hier en Wouter's schoenen hebben hier niet het juiste profiel voor. Maar wat moet dat moet, dus zet hij door. Glibberend over gevallen blad en nat gras weet hij een plekje te vinden waar zijn voeten kunnen blijven staan. We gooien elke een andere richting uit.

Ik werp in en haak na een paar meter een bos waterplanten. Volgende worp. Tik, tik, tik, vast. Een ziedende ruk en lijn verlaat de reel. Yesssss! Sjesus, wat is dit spannend! Dan de eerste blik op de snoek. 'Zooo!' 'Wauw!' Glibberend komt Wouter mijn kant op als ik mijn vingers achter de kieuwdeksel steek. Geen gelul, tweede worp, eerste meter. De snoek is al aardig dik en mooi van kleur. Terwijl ik alles controleer en weer opberg gooit Wouter de stek verder uit.

In drie uurtjes kan een hoop gebeuren
Volgende stek. Bij de tweede worp haak ik heel even iets, maar duidelijk geen snoek. Zal waarschijnlijk karper of brasem geweest zijn. Die overwinterden het afgelopen jaar ook in dit deel. Volgende worp. Ik tik binnen. Boem! Snoek! Ook deze is absurd sterk, maar moet zich gewonnen geven. Ik pak hem in zijn nek uit het water en een foto later zwemt hij weer rond. Gaat lekker zo!

Ik sta naast Wouter na te praten terwijl hij zijn deel van de stek uitkamt. Opeens explodeert het water voor zijn voeten en breekt er een grote snoekenkop door het wateroppervlak als hij zijn plug uit het water tilt. Wouter dondert van schrik achterover op de steile kant en ik net niet in het water. 'T.ring! Zag je dat?!' schreeuwt Wouter. Een fietser knijpt in zijn remmen en stopt achter ons, waarschijnlijk gealarmeerd door Wouter's geschreeuw en onze reactie. 'Dikke meter man!' Hij krabbelt snel weer overeind en werpt opnieuw in. Twee worpen later zien we de snoek zijn plug opnieuw achtervolgen, maar niet toeslaan. Koortsachtig voert Wouter zijn meegenomen kunstaascollectie verleidelijk door het water. We zien niets meer...

Mijn tweede van de dag
Volgende stek. Een snoek knalt onder een bruggetje op Wouter's plug. Heen en weer flitsen en een death roll en Wouter kan naar de snoek fluiten. Geen monster, maar wat een spanning! We hebben nog één stek op het oog voor we naar huis gaan.

Na een stuk of acht worpen beseffen we dat hier nog niet gevist kan worden. Teveel waterplanten waar onze kunstaasjes in blijven steken.

We weten weer waarom snoeken met kunstaas je zo in zijn greep kan krijgen.12 opmerkingen:

 1. Dat is een mooie snoek zeg! Stop je nu helemaal met karperen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een actie! En wat een mooie dikke vis was dat! Toch wel weer heel vet zo.. out of the blue, een keiharde tik op de korte pookjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie snoeken met mooie winterse kleuren.
  well done

  groet sander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Boudewijn,

  Ik heb ook vaak gehad dat een snoek vlak voor mijn voeten toehapte. Weet jij waarom ze dit dan pas op het laatste moment doen?

  Steven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Tom, nee hoor. Ik ga wel een stuk minder vissen, maar zal zeker blijven karperen.
  @ Wouter, ja man, jammer dat jij dat monster niet pakte. Volgende keer hopelijk!
  @ Sander, je moet ook een beetje geluk hebben, maar we zullen maar zeggen dat het verdiend was ;)
  @ Steven, ik ben geen snoekexpert, maar misschien dat de snoek zijn 'prooi' volgt en door het veranderen van snelheid of richting het lijkt alsof zijn 'prooi' wil ontsnappen en dan toeslaat? Ik heb het ook vaak meegemaakt, dus goed opletten, varieren in snelheid en geconcetreerd tot voor je voeten vissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Snoeken ja, ik lees hier jullie avonturen en het begint toch wel een beetje te kriebelen. Het is een tijd geleden dat ik gesnoekt hebt. Ik had vroeger een bootje aan het Alkmaardermeer en ging daar baarzen en snoekbaarsen. Was een prachtige tijd wat een uitzicht s'morgens over dat water. Heb de boot toen verkocht omdat de plaatstelijke visboer, tevens beheerder van dit water vergunningen gingen uitgeven van 250 gulden per jaar. Zakt je broek even af, heb de boel toen verkocht. Zal eens in de schuur kijken of ik nog een snoekhengel kan vinden. Dan komt de kick wel weer terug, enne mooie snoeken hoor in zo'n korte tijd. Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij de 2e worp al een meter! Hoeveel geluk kan je hebben?

  Gtrz,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer voor Wouter maar gave vissen voor jou! Ik ga dit weekend ook weer eens snoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sjonge zeg! Dat is wel een hele mooie start! Prachtig beest.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik je verslag zo lees krijg ik ook meteen zin om mijn baitcaster van stal te halen.

  Gr. Roderick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zuinig zijn op dergelijke stekken lijkt me. Met een beetje geluk heb je de komende jaren altijd een hotspot voor de snoek achter de hand als het op ander water eens niet lukken wil.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lekker veel actie onder het mom van ''gewoon fftjes frisse neus halen'' ;)

  BeantwoordenVerwijderen