7 januari 2017

Op pad met de Harker


Al ruim een jaar proberen Harald, Wouter en ik af te spreken voor een gezamenlijk dagje vissen en eindelijk is het er van gekomen. Harald maakt ook deel uit van het Piet Vogel Rigsolutions team en we hebben al een paar jaar geweldige gesprekken over van alles in het leven, maar vooral over vissen natuurlijk. Vissen is bij deze veelvanger de hobby voorbij, meer een gepassioneerde levenswijze zonder de belangrijke dingen uit het oog te verliezen.

Als we op de afgesproken plek aankomen is het al donker en komt Harald ons breed lachend tegemoet lopen. Handen worden geschud en we gaan op weg naar het water. Als vooral randstadsvissers zijn Wouter en ik enige mate van lichtvervuiling gewend, maar hier is het werkelijk pikkedonker. Voor mij zal het mijn tweede nachtje vissen worden in Nederland. Na een niet al te lange voettocht door een weiland komen we bij het water aan. Duidelijk is al dat de luchttemperatuur lager is dan die van het water want er hangt al een 'mist'laagje boven het water. Er wordt dan ook lichte vorst verwacht vannacht.

Harald deelt wat ins en outs over het water en zijn bewoners en snel brengen we ons visgerei in gereedheid. Een blik in Harald's vistas geeft me het idee dat we hier met een ware alchemist te maken te hebben. Potjes en flesjes vullen misschien wel een kwart van zijn vistas! 'Zo kan ik op elke situatie inspelen en geloof me, het levert me vaak nét nog een vis op als het moeilijk loopt' dient Harald me van repliek als ik er lachend een opmerking over maak. Ik spreek hem niet tegen, want zijn vangsten zeggen genoeg. Intussen heeft Wouter zijn hengels al uit liggen.
De Harker met de eerste
Het loopt tegen middernacht als alles in ligt. Wouter en ik besluiten ondanks de verwachte nachtvorst onze tent niet op te zetten. Meer omdat we er geen zin in hebben en mijn slaapzak is toch warm genoeg om in de open lucht te slapen, ook bij vorst. Met een muts op zal het prima moeten gaan. Harald verklaart ons voor gek en gaat aan de slag met zijn tent terwijl ik wat thee bereid en Wouter wat te snacken tevoorschijn haalt. 'We gaan vangen' verzekert Harald ons meerdere malen. Hij heeft binnen ons team niet voor niets 'de Harker' als bijnaam gekregen. Hij weet nagenoeg overal en altijd wel zijn vissen te vangen.

Natuurlijk wisselen we als vissers gedachten uit en kunnen Wouter en ik uitgebreid verhalen over onze avonturen op de rivier de Lot. Dat is iets wat Harald ook wel ziet zitten namelijk. Middenin een verhaal waarin Harald uit de doeken doet hoe hij een net geen vijftiger had weten te strikken, horen we een paar piepen uit de verte en trilt Haralds reciever op het emmertje tussen ons in. Beet of niet? Een watertemperatuur van 5 graden zorgt natuurlijk voor niet al te actieve vissen, dus een wijfelende aanbeet zou heel goed kunnen. Harald trekt een sprintje naar zijn hengels en Wouter en ik volgen op een rustiger tempo. 'Zie je wel! Zie je wel, ik zei het toch!' Het blijkt een prachtig spiegeltje te zijn. Doelstelling behaald, er is vis op de kant!

Net als wij in veel gevallen doen, zet Harald de vis en stukje verderop terug en niet vlak bij de plek waar hij zijn rigs heeft liggen. Juist dan loopt de andere hengel af. We roepen Harald, maar er komt geen reactie. Ik pak de hengel op. Iemand moet het doen. Meteen een goede 'bonk' op de hengel en de vis komt op gang. Verbluft kijken Wouter en ik toe hoe de vis lijn blijft nemen, zeker twintig meter. Ik win een paar meter. We horen Harald aan komen lopen. De vis scheert naar rechts. Plots niets meer. Komt ie snel naar mij toe zwemmen? Snel binnen draaien. Shit, hij is eraf!

We likken onze wonden en vertellen mooie verhalen. Dan een aanbeet op een van mijn hengels. Ik trek een sprintje door het weiland en herinner me gelukkig op het laatste moment een struik die ik nog net kan ontwijken. De vis is loeisterk, maar als we hem voor de kant hebben ben ik toch wel ietwat teleurgesteld over het formaat. Een mooie vis, maar hij deed zich voor als zijnde van indrukwekkender formaat.
Ook Wouter vangt een vis
Intussen loopt het al tegen tweeën en besluiten we de slaapzak in te duiken. We liggen misschien net een kwartier als er weer een hengel afloopt. Nu kan Wouter aan de slag en wederom is het een mooie schub. Zo is het meteen mooi verdeeld! Dat kan nog een zware nacht worden als het zo doorloopt!
Ik blijf lekker nog even liggen
De volgende morgen hoor ik Wouter en Harald al rommelen. Ik blijf nog even een kwartiertje warm liggen. Het is verder stil gebleven en onder een kop koffie overleggen we. Alle drie zijn zijn we het erover eens dat we moeten verkassen. Voor de resterende vier uurtjes schuiven we een stuk op. De beetmelders zouden verder blijven zwijgen.

De Harker heeft alles onder controle
15 opmerkingen:

 1. Ik ben nog op zoek naar een goede en warme slaapzak. Welke gebruik jij?
  Gr. Sven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sven, ik heb de slaapzak van Soul. Bestaat uit meerdere lagen en te combineren met een 2 seizoenen slaapzak zodat je in nóg koudere omstandigheden warm blijft. Lekkerste vind ik dat niet alleen de buitenkant van peach skin is, maar ook de binnenkant. Dan blijft je broek niet 'plakken' als je je omdraait bijvoorbeeld, wat voor mij altijd een grote ergernis was/

   Verwijderen
 2. Hoi Boudewijn, waarom zet je de vissen liever op een andere plek terug? Is dat om de andere vissen niet te laten schrikken? Ben gewoon benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de vis terug zet vlak bij de plek waar je je rig hebt liggen, dan kan je eventuele andere, nog aanwezige vissen verstoren. Daarnaast is voor mij wel duidelijk dat karpers kunnen communiceren en ze dus na gevangen te zijn aan andere karpers misschien kunnen overbrengen dat er iets niet pluis is. Bij brasems is dit bijvoorbeeld ook duidelijk het geval. Bij voorkeur zet ik de vis dan ook minimaal 20 meter verderop terug, al is dit ook afhankelijk van de hengeldruk moet ik zeggen.

   Verwijderen
 3. Geweldig mooi geschreven boudewijn dit jaar gaan we het zeker overdoen .en kom ik ook jullie kant om te vissen.met echte ras vissers is altijd leerzaam .ook naar 30 jaar karpervissen.leer je steeds weer dingen bij .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Harald, gedachten uitwisselen en gezelligheid! Volgende keer meer bij ons in de buurt!

   Verwijderen
 4. Dat is lang niet slecht zeg in deze periode! Zal vast gezellig geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was zeker gezellig en we zijn uiteraard tevreden over de vangsten!

   Verwijderen
 5. Bikkels! Leuk om zo af en toe wat samen te ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut, en daar kan jij ook over meepraten! Naast gezellig ook leerzaam en verruiming van 's mans blik :)

   Verwijderen
 6. Welk aas gebruikten jullie?
  Gr Stein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stein,
   we visten met kleine 10 en 15 mm boilies op de hair en een beetje boiliekruim er omheen.

   Verwijderen
 7. Het was blijkbaar en gelukkig weinig vochtig die nacht. Kwam je moeilijk in slaap, want na die eerste drie/vier vissen waren de verwachtingen natuurlijk wel hoog gespannen lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het regende niet, anders was overnachten zonder tent of plu ook geen optie geweest inderdaad. Vochtig was het wel hoor, maar daar is de slaapzak tegen bestand. Ik heb heerlijk geslapen, was zo moe dat ik snel in slaap viel :)

   Verwijderen
 8. Het is bijna een jaar verder heeft de retour sessie al plaats gevonden met "de Harker"?

  BeantwoordenVerwijderen