18 augustus 2016

Film The Lotexperience 2; bootvissen op de rivier de Lot


April 2016. Twee weken voor vertrek houden Wouter en ik nauwgezet het weer langs de rivier de Lot in de gaten, en dan met name de stroomopwaarts gelegen gebieden, want die zijn bepalend voor de watertemperatuur en stroomsnelheid van de lagere delen. Hoewel het in de aanloop naar ons vertrek zo nu en dan regent, halen de hoeveelheden het bij lange na niet bij die van afgelopen jaar. Als nu ook nog de watertemperatuur redelijk zou zijn?

Eind april. Terreurdreiging zorgt voor verscherpte en dus langere controles op de vliegvelden bij vertrek en aankomst, maar uiteindelijk kijken we, vijf uur nadat ik mijn voordeur achter me dicht trok, uit over de rivier. Een kalme stroming en alles ligt er vredig bij. Met heersende nachttemperaturen van -3 tot -5 graden en weinig zon zal de temperatuur van het water nog verre van optimaal zijn. De voorspellingen geven gelukkig een langzaam stijgende temperatuur aan die samen zou moeten gaan wat met meer zon.

De eerste paar dagen hebben we te kampen met veel regen en kou en besteden we dan ook voornamelijk aan het voorbereiden en zoeken van stekken. Dat betekent vele kilometers varen, waarbij we stekken uitpeilen, watertemperatuur opmeten, takken en ander puin zoveel mogelijk verwijderen en ons voer te water laten. Ondanks dat het water stroomt, meten we toch aanzienlijke temperatuurverschillen op verschillende delen van het stuk dat we bevissen. Waarschijnlijk veroorzaakt door de diverse watervalletjes die zeer koud water in de rivier laten. Door meerdere stekken per dag te bevissen, hopen we zo snel mogelijk inzicht te krijgen in waar de vissen zich ophouden.

Door gebruik te maken van het zogenaamde BoVersysteem vergroten we onze mogelijkheden doordat bij een aanbeet de vis meteen naar hogere waterlagen gedwongen wordt. Dat dit systeem bij het bootvissen niet in alle omstandigheden zaligmakend is bleek al snel, maar met wat gezond verstand kan je er absoluut je voordeel mee doen!

Naarmate de dagen vorderen en de watertemperatuur stijgt beginnen onze inspanningen zich steeds meer uit te betalen. Uiteindelijk loopt het zelfs zo hard dat we een dag eerder stoppen met vissen en we de laatste visnacht rond drie uur de hengels binnendraaien. We zijn simpelweg op en het is niet meer verantwoord, zeker op een boot op een stromende rivier.
Een verdere uitleg van de aanpak die we tijdens onze trip toepasten en onze ervaringen met het Boversysteem zijn te lezen in Karper magazine nr. 99 dat nu in de winkels ligt.

Check de film, uiteraard in HD:

31 opmerkingen:

 1. Wat een supervet avontuur mannen! Ik ga hem vanavond nog een keer rustig bekijken.
  Grtz,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een flink aantal spierbundels en prachtige vissen hebben jullie weten te vissen zeg. Zwemmen er daar zo weinig spiegels?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, er zwemmen zeer weinig spiegels omdat er in het betreffende stuk voor zover bekend nooit vis is uitgezet, alles puur natuur dus! Mede dat vinden we ook zo graaf daar.

   Verwijderen
  2. Aha vandaar! Heerlijke film!

   Verwijderen
 3. Geweldige film Boudewijn. Ik vind misschien wel het mooiste om te zien dat jullie zoveel plezier hebben samen op de boot en blij voor elkaar kunnen zijn. Zal vast niet makkelijk zijn op zo'n kleine oppervlakte! Topper weer!
  Groeten,
  Roderick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal wat je zegt Ro, je moet wel met elkaar kunnen opschieten en voor het grootste deel op één lijn zitten en je flexibel opstellen, wil je het samen uithouden. We waren ook grote delen van de dag druk met varen, vissen, voeren, proviand inslaan enzo, dus ons vervelen hebben we niet gedaan.

   Verwijderen
 4. Hele mooie film zeg. Ik heb een vraagje over dat systeem met die flessen. Kan je dat ook in Nederland inzetten? En wanneer zet je dat dan in?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stein,
   Voor de antwoorden op je vragen verwijs ik je graag naar Wouter's artikel in Karper magazine 99, daarin staat onder andere alles uitgelegd over het boeiensysteem en onze aanpak. Maar het spreekt voor zich dat je het boeiensysteem ook in NL kunt inzetten. Karper blijft karper ;)

   Verwijderen
 5. Net de film gezien en gelukkig weer een film met beleving! Heb me goed vermaakt en ook gelachen.Leuk ook om te zien hoe jullie elkaar helpen herinneren om op te letten voor obstakels en de motor enzo en hoe blij jullie zijn. Topvideo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen Stefan. Het is ook de bedoeling geweest om onze beleving en ervaringen tijdens deze trip over te brengen. Leuk ook dat het 'elkaar helpen herinneren' je is opgevallen. Misschien kan het soms wat beleerderig overkomen en lijkt het logisch, maar de ervaring heeft geleerd dat het problemen onder de boot/kant kan helpen vermijden en bij ons is het een soort stilzwijgende afspraak geworden als de situatie daar om vraagt.

   Verwijderen
 6. Wat een vette film weer! Straks ook nog eens het eerste deel kijken. Ben wel benieuwd naar dat systeem met die flessen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie weer Tim. Het flessensysteem wordt met alle voor- en nadelen goed behandeld in Wouter's artikel in Karper magazine 99 dat deze maand uit komt (ongeveer nu).

   Verwijderen
 7. Boudewijn (en Wouter),

  top mannen, wat een heerlijke beelden, prachtige vissen langs zien komen, tussen de regels door veel info. Mooiste moment: "WELCOME TO THE JUNGLE" ik pieste bijna in mijn broek van het lachen; legendarisch!

  gr.
  Andries

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om dat stuk moeten wij ook nog elke keer lachen Andries, zooo droog!

   Verwijderen
 8. Wauw wat een heerlijke film! Nu meteen vis sullen pakken en vissen. Heb zin gekregen door jullie film.
  Groeten,
  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige sfeervolle film Boudewijn...Met loon naar werken natuurlijk.... Klasse hoor..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Rombout, inderdaad hard voor gewerkt, al met al heel gezellig en een prachtavontuur

   Verwijderen
 10. Wat een geweldige film heren, complimenten. Heb genoten van de beelden, de humor, hoe jullie met elkaar omgaan en natuurlijk de vissen.
  Met vriendelijke groeten,
  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Superlatieven schieten te kort. Gruwelijk, ongelovelijk, mega heftig, heerlijk, niet normaal, bizar, koning, vet, echt top, kan niet beter, ... Prachtig om jullie avontuur mee te beleven en mijn/ons avontuur op de Lot ook weer enigszins te beleven door jullie film. Mooi om stukken en stekken te herkennen. Kijkend naar de belachelijke hoeveelheid en de enorme schubkarper-buffels begrijp ik gewoon niet dat wij ze niet konden vangen. Omstandigheden qua weer waren wereld van verschil, zat bij jullie niet zo mee maar wellicht daardoor de vangsten des te meer. Bedankt, was genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Fer. Ondanks dat we heel goed hebben gevangen zagen we nog zoveel vissen springen die we niet vingen. Jouw of jullie tijd komt ook nog wel als je/jullie een keer mocht(en) terugkeren. Maar zoals je weet is het sowieso een mooie belevenis!

   Verwijderen
 12. Boudewijn en Wouter, echt klasse man. Van voor naar achteren alleen maar met verbazing zitten kijken. Heerlijke film en weer een boel plezier wat er afspat.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldig avontuur heren. Leuk om een kijkje in jullie visserij te krijgen.
  Groeten,
  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook voor ons is het een leuke herinnering zo natuurlijk. Wie weet volgt er nog eens een keer iets met de outtakes van deze film?

   Verwijderen
 14. Geweldige film vol beleving en mooie (en soms ook) hele grote vissen. Topperrrrr!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci Steven, leuk te horen dat hij bevallen is. Ga jij nou komend jaar?

   Verwijderen
 15. Prachtige film Boudewijn!!! Uniek man:-)

  BeantwoordenVerwijderen