7 juli 2015

Fortis Eyewear brillen; the Wraps


Onlangs noemde ik terloops in een eerdere blog een door mij nieuw aangeschafte zonnebril met polariserende glazen; Het gaat hier om de zogenaamde 'Wraps' van Fortis Eyewear. Naar aanleiding van mijn opmerking vroegen diverse mensen naar mijn ervaringen. Ik zegde toe later mijn bevindingen te delen. Hierbij dus.
Een serieuze visser kan ook eigenlijk niet zonder een bril met polariserende glazen en steeds meer vissers lijken dit ook in te gaan zien. Waarom kan je dan eigenlijk niet zonder? Lees maar eens een oude blog van mij: 'Polariserende glazen of niet?'

Mijn eerste 'Wraps'aankoop betrof de Wraps 247 met bruinige glazen; een kleur die geschikt is voor de meeste lichtomstandigheden. Wat ik belangrijk vind aan een bril tijdens het observeren of vissen, is dat er geen vals licht via de onder-, boven- en zijkanten van de bril op mijn ogen of de binnenkant van de glazen kan vallen. Dat is door het model van deze 'Wraps'-bril niet het geval, ze sluiten goed af. Verder zit de bril lekker en lijken de glazen wat minder snel te krassen dan enkele andere brillen die ik bezit of die ondertussen 'het leven hebben gelaten'. Ik sloop er op de een of andere manier ongeveer twee per jaar...
Het belangrijkste, de glazen. Ik heb ze vergeleken met een bril van Savage Gear, Fox, Eyelevel en een gewone Fortis bril met polatiserende glazen, allemaal brillen die ik ook in mijn bezit heb.
Mijn initiële oordeel was dat de 'Wraps' een goede gemiddelde is, maar nét niet zo goed als een bril met één 'glas'-kleur. Daarnaast kwam er bij een lichtinval schuin van voren wel eens een witte waas over het glas te liggen, maar alleen onder een bepaalde hoek. Als ik mijn hoofd een paar centimeter bewoog, was deze waas weer verdwenen.

Nu ik de 'Wraps' flink wat keren heb gebruikt en goed heb kunnen vergelijken, ben ik niet echt heel veel van mening veranderd, maar wel iets in positieve zin. De bril is een zeer goed gemiddelde voor de lichtomstandigheden overdag. Waar ik tot voor kort meestal een bril met bruine en een bril met amber gele glazen bij me had, heb ik nu alleen de 'Wraps' mee. De enige bril die me bij bewolkt weer net iets meer kon laten zien was de Eyelevel met amber gele glazen, maar het verschil is niet dermate groot dat ik die als tweede bril mee heb.

Uiteindelijk volgde toch nog een tweede 'Wraps' aankoop: de 'Wraps AMPM' versie, met ambergele glazen. Voor de bewolkte dagen en de schemer uurtjes. Over de glazen in deze bril ben ik minder tevreden en deze zal dan ook waarschijnlijk veel in de kast blijven liggen. Dan neem ik liever mijn oude vertrouwde Eyelevel bril mee.
Wat mij betreft is dus de Wraps 247 een goede aanschaf. De brillen kosten ongeveer de €32,50 en worden geleverd in een vrij harde beschermcase.

9 opmerkingen:

 1. Dank voor het delen van je ervaringen. Ik moet dus de bruine glazen hebben en zeker niet de gele? Zijn die echt niet goed of werken ze wel?
  Groeten,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niks moet natuurlijk hierbij, maar als ik een Wraps zou willen, zou ik zeker voor de bruine glazen gaan ja. De amber gele glazen deden het voor mij gewoon niet zo goed als de andere brillen met soortgelijke glazen.

   Verwijderen
 2. Ik heb ook de bruine en die is super!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede eerlijke review Boudewijn. Vooral het afsluiten rondom vind ik een echte must voor brillen tijdens het vissen. Ik heb een bruine en een amberkleurige en vooral de amberkleurige bril heeft mijn voorkeur. Dit is de Polaroid P7222C

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb hem even opgezocht Michael, ook een goed model inderdaad! De review is ook puur mijn mening, geld ook voor de andere materiaaltips die ik heb gedaan. Heb verder geen belang bij Fortis ofzo.

   Verwijderen
 4. Hoi Boudewijn,

  gek genoeg heb ik nog nooit een dergelijke bril gehad! Ik denk er weleens over maar op de één of andere manier komt het er vaak niet van om te kopen ofzo? Als ik samen met Michael op pad ben merk ik dat hij weer andere dingen ziet dan ik, tsja hoeveel meer overtuiging heb je nodig.
  Wellicht dat jou review het laatste zetje geeft :)

  gr Andries

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt Andries? Ik zou serieus snel naar de winkel rennen of er eentje online kopen! (misschien een zetje genoeg ;)? ) Echt, het gaat je meer vis en beleving opleveren! Ik durf zelfs te zeggen dat je ervoor terug zal gaan rijden als je hem vergeten bent.

   Verwijderen
 5. Goed om te horen/lezen Boudewijn, ik ga hem ook eens proberen binnenkort!

  Mijn eigen bevindingen zijn: De gele Eyelevel is idd geschikt voor als de avond invalt of met bewolking, enige nadeel ik krijg er altijd barstende koppijn van door het heldere licht wat er doorheen valt. De bruine Eyelevel is my worst nightmare, daar zie ik echt helemaal niets door. De zwarte Eyelevel is mijn favoriet, deze gebruik ik praktisch altijd en heeft mij heel wat extra's laten zien onder de waterlinie. Dan heb ik nog de Fox XT-4 maar die vind ik echt veel te licht qua glazen en hij polariseert niet voldoende.

  Groeten Alvar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Alvar,
   Zwarte Eyelevel, bedoel je daar de glazen mee of het montuur?

   Verwijderen