24 juni 2015

A days fishing; mobiel afstandvissen


Onlangs hadden Reggy Bruinsma en ik een dagje zig-vissen gepland. De omstandigheden zagen er tijdens het vastleggen van de afspraak gunstig uit, maar ook dit maal bleken de voorspellingen niet helemaal te kloppen.

Aangekomen bij het water zijn we blij verrast te zien dat er slechts één visser actief is. Beiden hebben we hier nog niet eerder gevist en kennen het water slechts van een rig- en systeemdag die we met het Rigsolutions team voor de jeugd in maart van dit jaar hebben georganiseerd. Die dag zagen en begrepen we dat er zeer veel gevist wordt op het betreffende water. We besluiten eerst een rondje om het water te lopen. Het is helder en er lijkt ook stroming te staan. Misschien door de wind? De enige visser is aan het opruimen en weet ons te vertellen dat het tot voor kort nog stampvol zat en dat er niets was gevangen, maar dat hij zojuist nog twee vissen had weten te haken. Het verbaast Reggy en mij niets, want als er zoveel hengeldruk op een water heerst, reageren de vissen sterk op drukte aan de waterkant, voeren en lijnen in het water.

We lopen door en bespreken onze aanpak. We zijn hier om te ziggen, maar de stroming en koude wind spreken nu niet bepaald voor deze methode. We zien een schooltje karpers onder een wilg zwemmen. Dat doet ons de knoop doorhakken en vol in te zetten op mobiel afstandvissen. We hebben de ruimte nu er nog geen andere vissers aanwezig zijn en door deze vrijheid kunnen we snel inspelen op de komst van andere vissers en op wat we waarnemen. Elk vissen we met een hengel in de hand en eentje op twee steuntjes, reciever in de broekzak. Verspreid over het water voeren we wat plekjes aan met Crushies. Die zijn gemaakt van dezelfde ingrediënten als de boilies, maar anders bereid, waardoor de attractoren sneller en beter vrijkomen; een super instant aas dat Reggy en ik eigenlijk altijd wel inzetten.

Ook nu blijkt weer de kracht van dit aas. Er is nog maar een half uur verstreken en we zien al op meerdere plekken vissen azen of over het aas zwemmen. Reggy waagt een poging bij een schooltje azende vissen. Ik besluit mee te kijken door de camera en de vissen op de andere plekken nog meer vertrouwen in het aas op te laten bouwen. Voor inleggen voeren we een handje Crushies om de vissen even te verjagen, wat Reggy in staat stelt ongemerkt zijn rig te plaatsen. De vissen keren al snel terug en slaan weer aan het azen. Dan gaat er eentje in de fout. De vis spurt supersnel weg. De kop is eraf!

Reggy vangt de schubs

Duidelijk is aan het gedrag van de vissen te zien dat ze de klappen van de zweep kennen. Een vis nadert Reggy's chod rig, maar spurt hard weg. Ik leg een keer ongelukkig in bij twee vissen en de plek wordt voor langere tijd niet meer bezocht. Toch weten we een zeer hoog tempo aan te houden door meerdere plekjes te bevoeren en vervolgens af te vissen. Dankzij het heldere water kunnen we alles vrij goed volgen en het feit dat sommige groepjes pré-paaigedrag vertonen, helpt ook een beetje om hun schuwheid weg te nemen.

Ik vang de spiegels

De kop is eraf

Naarmate de dag vordert, neemt het aantal te bevissen plekken af. Andere vissers wagen ook een poging maar voor zover we kunnen zien gebeurt er niet veel. Als ik voor de zoveelste vis naar Reggy sprint om te assisteren bij het scheppen, voel ik ergens toch wel een mengeling van schuldgevoel en voldaanheid opkomen. Wij rennen immers de hele tijd van hengel naar hengel en het is dat we maar één schepnet en onthaakmat tot onze beschikking hebben, waardoor we niet super efficiënt kunnen vissen... Van enkele momenten en aanbeten hebben we filmbeelden gemaakt.14 opmerkingen:

 1. Supervette film weer Boudewijn.Kan je Crushies gewoon in de winkel kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Steven, ja hoor. Ze zijn in een emmer of pot te verkrijgen. Erbij zit een booster en wat gewone, ronde boilies. Heeft de winkel geen Crushies, dan kunnen ze die binnen een paar dagen in huis hebben.

   Verwijderen
 2. Wat een dag! Had jij alleen spiegels en Reggy alleen schubs?
  Grtz, Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook schubs en ook nog een spiegel verspeeld. Reggy was die dag echt de schub-man.

   Verwijderen
 3. Geweldige beelden heren en de juiste tactiek toegepast dus.
  Groeten,
  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Henk en de aanpak werkte zeker. Het heeft vast ook de andere vissers aan het denken gezet.

   Verwijderen
 4. Wat mooi zeg in dat heldere water. Hele mooie vissen met een effectief systeem zo blijkt. Mooi dat die anderen dan een weekend lang maar 2 vissen wisten te vangen. Komen er twee van die struiners en rossen de boel leeg...top!

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo blijkt ook maar weer dat actief vissen (vaak) meer oplevert! Maar dat wist jij allang ;)

   Verwijderen
 5. Mooie vissen hoor en zal best een lekker gevoel hebben gegeven dat jullie ze wel vingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk is eerlijk, dat het het inderdaad Stefan, maar het geeft ook aan dat als je je ogen de kost geeft en inspeelt op wat je ziet loont.

   Verwijderen
 6. Nooit bedacht om voordat je het aas op een voerstek legt, eerst nog te voeren om daarna direct het aas te deponeren. Simpel, maar dan ook altijd goed. Zelfde aas en toch verschillende vissen, dwz schubs en spiegels?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Fer, we visten allebei met hetzelfde aas. Verdeling spiegel en schub was puur toeval natuurlijk, maar het viel wel even op dat moment.

   Verwijderen
 7. Ik ken dat water en er zijn weinig mensen die tegenwoordig een dergelijk resultaat behalen. Goed gevist heren! Ik neem zeker wat dingen uit de film mee.
  Groet,
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen