22 juni 2014

The perfect Carp; Goldie

Het is warmer dan ik had ingeschat en als ik mijn spullen in het hoge gras heb neergezet trek ik eerst mijn trui uit. Ik heb twee dagen voorgevoerd en ondanks dat ik tijdens het voeren en het half uurtje dat ik bleef hangen geen teken van karper heb gezien, heb ik er vertrouwen in. Voor ik de boel in orde maak voer ik een twintigtal boilies verspreid voor en in de rietkraag. Dat zal de eventueel wachtende vissen alvast bezig houden. Een derde plekje, ik noem het mijn 'uitwijkplekje' voorzie ik van drie hele boilies en wat boiliekruim.

Beide hengels liggen in. Eén rig heb ik tussen de verspreid staande rietstengels rechts van me laten zakken, de ander heb ik een meter of 30 naar links, een metertje voor de rietkraag, geworpen. Daar loopt het 'zandbankje' een metertje verder uit de kant dan bij de rest van de rietkraag. Achter het bankje loopt het langzaam af naar vier meter.
Een kwartier na inleggen beginnen de vragen toch wel op te komen. Waar blijft de aanbeet? Als ze echt liggen te wachten op je voer moet eigenlijk binnen een uur de eerste aanbeet komen. Vaak zelfs binnen het half uur en heel vaak binnen tien minuten.

Het duurt ruim veertig minuten. De linker hengel gaat er vandoor en even later ligt er zonder veel problemen een mooie schub op de mat. De mat ligt vol voerresten. Bemoedigend, temeer ik me niet kan voorstellen dat deze vis in zijn eentje heeft liggen bunkeren. Snel monteer ik een nieuwe boilie en leg de rig op mijn uitwijkplekje. Hier voer ik drie boilies. Niet teveel, een aanbeet moet snel komen en ze zijn al met mijn boilies vertrouwd. Ik voer wat bij op de plek die zojuist de vis opleverde. Daar kunnen eventueel aanwezige vissen daar nu ongestoord azen.

Een zakker op rechts. Als ik bij de hengel kom strekt de lijn zich net en verplaatst er zich een boeggolf naar het midden van het water. De lijn springt achter alle rietstengels vandaan en ook nu verloopt de dril snel en zonder problemen. Ook deze blijkt zich flink op mijn voer uitgeleefd te hebben.

De tweede, ook weer flink van het voer gegeten

Ik verplaats de hengel naar de plek die de eerste vis opleverde. Het lood komt met een duidelijke 'plok' op de bodem, precies daar waar ik het wilde. Vijf bollen er omheen en het afwachten kan weer beginnen.
Ik orden mijn spullen weer wat van het fotograferen als zich weer een vis aandient. Het is de hengel die ik juist heb ingeworpen! Deze vis knalt tussen de rietstengels door, maar er is geen ontsnappen mogelijk.

Ook de derde lustte de boilies wel
Ik plaats de rig op dezelfde plek. Er zijn immers al twee vissen van afgekomen en omdat de uitwijkplek nog niets heeft opgeleverd plaats ik deze weer op het plekje in de rietkraag.
Drie vissen, mooi resultaat, maar eentje van respectabel formaat zou een mooie bonus zijn.

Nog een ruim uur, dan pak ik in. Een rietstengel schokt. Belletjes. Iets verplaatst zich, duidelijk te zien aan de bewegende rietstengels. Nog een half metertje, dan moet ie ongeveer bij mijn haakaas zijn. Minuten lang gebeurt er niets. Is ie door gezwommen zonder het te verraden? De vis moet weten dat mijn voer hier ligt en zal dus vast blijven zoeken. Net als een libelle op een rietstengel bij mijn rig is geland wordt deze opzij gedrukt. Daar gaat ie...

Toch duurt het voor mijn gevoel nog lang voor ik de lijn in beweging zie komen en mijn Carpsounder geluid produceert. Snel zet ik de twee stappen naar mijn hengel en pak deze op.Wat was dat gaaf zeg! Deze voelt een stuk groter aan. Minuten later til ik de vis uit het water. Die trekt wel flink wat pondjes aan de unster! Precies de vis om de dag nóg mooier te maken. Wat een beauty! Die kleur van de vis vooral, maar ook de bouw; brede rug, pensie, de ene flank ongehavend, de ander met wat missende schubben, perfect. Zelfs het zonnetje laat zich even zien waardoor haar goudbruine schubben nog mooier uitkomen. Ik ben klaar voor vandaag. Hier kan ik wel weer even op teren.

Ondanks een paar missende, goudbruine schubben perfect17 opmerkingen:

 1. Wat een sessie weer! 3 kleinere en een dikke! die kwam wel in de buurt van de 15 KG denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat had je weer goed voor elkaar Boudewijn. Gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Steven, gaat niet altijd vanzelf, al lijkt het soms wel zo.

   Verwijderen
 3. Klompjes goud in je handen. Goed weer wat van je te lezen. Gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Anoniem, ik ben voorstander van normaal communiceren en daarbij ook het liefst met iemand die onder een naam reageert, maar goed. Vissen is vissen toch? Vissen is niet poseren met grote (wat is groot?) vis. Voor mij niet ion ieder geval. Als ik vis vang ik nu eenmaal niet alleen 'grote' vissen en ik ben niet iemand die zich schaamt om deze te tonen.

   Verwijderen
 5. Leuk verslagje weer en vooral de laatste een hele mooie Boudewijn. Nice!

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja, gewoon niet reageren op dit soort anoniem geplaatste berichten Boudewijn. Ik vind het juist voor je spreken dat je elk slag vissen toont. Keep it up!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Sjoerd, maar nu kon ik nog wel iets duidelijk maken ;)

   Verwijderen
 7. "Golden Times" Boudewijn. En die laatste staat "strak" in de was :) Echt een beauty!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he Bjorn, was echt heel blij met de vis. De andere flank helemaal perfect... en de kleur! Helemaal ten opzichte van de andere vissen, die hebben allemaal iets grauws over zicht.

   Verwijderen
 8. Mooi vis hoor en een groot verschil met die andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk verslag Boudewijn. Het is statisch maar toch ook dynamisch zoals je steeds van stek naar stek hopt. Mooie bonus komt er daarbij uit. Heel prettig.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Word onrustig als er niets gebeurt Michael, komt door het struinen dat in me zit. Er moet wat gebeuren en als ze er zitten volgt de aanbeet toch meestal snel, dus waarom afwachten tot ze naar je aas komen?

   Verwijderen