22 juni 2010

Penvissen

Penvissen; voor sommigen de mooiste vorm van karpervissen die er is, voor anderen, vaak door gebrek aan kennis ingegeven, een grote nachtmerrie. Penvissen is bloedje spannend, zeer confronterend en tevens uitermate geschikt om een nieuw water te leren kennen. De voordelen van penvissen zijn legio: je bent mobiel, je zeult geen kilo’s visspullen mee, je kan na het werk of eten even een paar uurtjes eropuit gaan, je kunt makkelijk inspelen op situaties en aasgedrag, je vist dicht onder de kant waardoor je veel kunt waarnemen, je kan een groot gebied en verschillende soorten stekken afvissen en een hele belangrijke, jij bepaalt wanneer er aangeslagen wordt, niet je onderlijn in combinatie met een klomp lood. Op een ‘boiliewater’ werkt deze vorm van vissen zelfs dressuurdoorbrekend (om maar eens een populaire term te gebruiken).
In de loop der jaren heb ik over het penvissen veel uiteenlopende theorieën gelezen. Vele montages en hun gedragingen heb ik in de praktijk toegepast, en in mijn aquarium bekeken en getest. De ene bleek in de praktijk te werken, de ander absoluut niet. Uiteraard hebben mijn bevindingen tot wat aanpassingen geleid. Onderstaande is dus gebaseerd op mijn kennis en ervaringen, getoetst aan de praktijk.

Het te gebruiken materiaal:
-          Hengel met strakke topactie, die tot in het handvat kan doorbuigen, maar zeker genoeg body heeft om de vis te kunnen sturen. Een strakke topactie om een snelle reactie bij het aanslaan te behouden en genoeg demping van de hengel omdat je kort uit de kant vist en er vaak niet meer dan twee of drie meter lijn uitstaat. Afhankelijk van het formaat vissen dat je kunt verwachten en de omstandigheden waarin je vist ligt wat mij betreft de tescurve tussen de 1 lb voor obstakelvrij water met vissen tot laten we zeggen 8 kilo, en 2 lb voor wateren met obstakels en vissen boven de 10 kilo. Met een 1 lb hengel vissen naast obstakels op een water waar je kans maakt op een vis van 8 kilo is dus absoluut ‘not done’, dan kies je bijv. voor een hengel van 1,5 lb en een bijpassende lijn. De lengte van de hengel ligt tussen de 3 meter en 4,20 meter.
Mijn eigen penhengel is 3,60 meter lang en heeft een testcurve van 1,75 lb en buigt als ik hem helemaal krom trek tot in mijn handvat door; een goed gemiddelde voor alle wateren.
Verder lezen

3 opmerkingen:

 1. Heel duidelijk. Hopelijk ga ik nu ook meer vangen. Moet nog wat spulletjes kopen. Dank je ook voor je mailtje nog trouwens! Tof dat je daar nog tijd voor neemt!

  Gr. Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Boudewijn,
  Gisteren voor de eerste keer dit jaar wezen penvissen en heb mijn eerste karper van het jaar gevangen en had er ook nog eentje verspeelt. Ik heb nog mijn oude hengel gebruikt, maar ga nu echt een nieuwe kopen. Superbedankt voor je hulp.
  Groetjes,

  Dave

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Boudewijn,

  Eindelijk een duidelijk stukje waarin al mijn vragen werden beantwoord en meer. Hartelijk dank daarvoor!

  Met vriendelijke groet,

  Pim van O.

  BeantwoordenVerwijderen