25 februari 2013

Einde snoekseizoen, dus een film

Nu ik het vissen op snoek heb afgesloten en de balans is opgemaakt, kan ik niet anders dan zeer tevreden zijn. Er is een haast onbeschofte hoeveelheid vis op de kant gekomen, waaronder enkele 'krokodillen'. Het mooie van dit resultaat is dat het de uitkomst is van een goede voorbereiding en onderling vertrouwen tussen mij en enkele vismaten. Zelden heb ik effectiever kunnen vissen als in deze winter op snoek. Omdat er geregeld momenten waren die we graag nog eens terug zouden willen zien, ging uiteindelijk ook de filmcamera mee tijdens onze laatste doodaassessies. Onze actieve manier van vissen met doodaas bleek het filmen echter te bemoeilijken, maar we hebben toch wat leuke en mooie beelden kunnen maken. Zo wisten we voor de camera zelfs enkele snoekbaarzen in een polderstelsel te vangen en nog een paar mooie snoeken op de kant te krijgen. Over niet al te lange tijd zal de film te zien zijn. 
 

21 februari 2013

KWO blog Met snoeken winterkarper zoeken


Naar aanleiding van de ervaringen die ik in mijn vorige blog op KWO beschreef, ben ik in de loop der jaren tot een nieuwe, en voor mij veel leukere, manier gekomen om winterkarpers te zoeken, namelijk vissen met kunstaas op snoek. Ik wilde niet langer uitgaan van de gepredikte theorieën, maar net als de rest van het jaar de vissen zoeken alvorens ergens mijn lijnen nat te maken. Het feit dat ik tot vijftien jaar geleden vertrouwde op mijn oude, bewezen stekken en de in artikelen genoemde theorieën blind voor waarheid aannam, benadrukte tevens hoezeer ik destijds zat vastgeroest in mijn wintervisserij.
 
Lees verder op mijn KWO-blog

15 februari 2013

Afsluitend Roofvis-foto-overzicht

Hieronder een afsluitend roofvis-foto-overzicht van enkele momenten uit deze winter die ik nog niet geplaatst had en jullie niet wilde onthouden.

Met recht een kasteel


13 februari 2013

Snoekdolheid?

Mooie dikkert!
Pfff wat een dag! Rozig en meer dan voldaan zitten Wouter en ik op de bank. We lepelen het laatste beetje erwtensoep op terwijl de laatste foto's van vandaag  op de TV voorbij komen. Het relaas:

We vertrekken naar het water bij het industreterrein van de Vierkantemeterplek. Ik ben benieuwd of er nog snoeken liggen die er nog niet zijn uitgekomen en Wouter zegt sowieso geen nee tegen de snoeken die Rolf en ik er al hebben gevangen. De helft van de vaart is met ijs bedekt, maar we kunnen onze vissen in ieder geval nat maken.

11 februari 2013

Woonwijksnoeken

Wouter belt al aan als ik nog het kunstaas voor vandaag aan het selecteren ben. Vandaag gaan we de relatief ondiepe sloten in een woonwijk afvissen. De sneeuw die er vannacht is gevallen zal er een mooi plaatje van maken. Nu alleen nog hopen dat de sloten niet zijn dichtgevroren. Wat koffie en we nemen het strijdplan door. Ieder een ander soort kunstaas eraan en snel afvissen tot we vis aantreffen. Dan zullen we dat plekje secuur afvissen. Blijkt één soort aas er uit te springen, dan schakelt de ander op soortgelijk aas over.

10 februari 2013

Snoek op de vierkante meter

De meeste van mijn snoeksessietjes bestaan momenteel uit twee of drie uurtjes, maar vandaag gaan Rolf en ik vier hele uren op pad. Ongeveer anderhalf uur daarvan zal ik alleen vissen omdat Rolf's gebit onder handen genomen moet worden.
Pas voor de kant stribbelt hij nog wat tegen en slaat wat met zijn kop

We beginnen bij een sloot waar we tijdens één van onze vele zoektochten een plek hebben gevonden waar witvis zich ophoudt. Een plausibele reden waarom de witvis zich juist hier heeft verzameld kunnen we niet bedenken, want de plek ziet er onder en boven water hetzelfde uit als de rest van de sloot. Maar de witvis zit er en dus ook de rovers. Een eerdere sessie met kunstaas leverde twee snoeken van mid-zeventig op. Een formaat dat mogelijkheden biedt op iets groters, is onze ervaring. Vang je vissen kleiner dan zeventig centimeter, dan zullen de Big Mamma's er waarschijnlijk ook niet liggen.

8 februari 2013

Stekhoppen voor snoek

Schubbenkleed van een wel heel donkere snoek van vandaag
Ondanks dat de beursdag in Zwolle nog duidelijk voelbaar is, staan Wouter en ik om 10.30 uur bij de eerste stek. We gaan een dagje met lijken driften. Doodaas.nl heeft onze voorns snel en netjes afgeleverd, zodat we ons vandaag geen zorgen over aasvissen hoeven te maken. We vissen beiden een aasvis onder een dobber, die we, zoals vaak de laatste tijd, met de stroming of wind laten meedriften om actief het water af te kunnen vissen.

6 februari 2013

Project Area 51 de vijfde sessie

Project Area 51, vang vijf twintigers en één dertiger. De doelstelling van dit project kan niet korter omschreven worden. Rolf en ik doen om de beurt verslag van onze sessies. In de eerste vier sessies vingen we al drie twintigers. Een onverwacht succes. Tijdens de meest recente sessie, de vierde dus, ving Rolf weliswaar twee hele brute vissen op de valreep, maar die brachten niet genoeg gewicht op de mat om weer wat dichter bij onze doelstelling te komen.


Area 51 is dus nog steeds Area 21 als we de vijfde sessie aanvangen.
Sinds onze laatste Area 51- sessie in november, heb ik slechts een enkele keer met de pen op karper gevist en me verder met wat korte snoeksessies vermaakt. Ik heb dan ook ietwat onwennig mijn spullen bij elkaar gezocht. Op weg naar het water wordt de tactiek doorgesproken: een korte rig, het aas uitgebalanceerd en visueel opvallend, gevist op verschillende afstanden uit de kant.