29 januari 2012

Snoek it is

De voorgenomen karpersessie is gisteren niet doorgegaan, maar vandaag ruiken de handjes naar vissenslijm. Een dagje snoeken met Peter en Wouter. Begonnen werd er in een door ons nog niet eerder bevist gebied. Mooie kanalen, vaarten en poldersloten op niet al te grote afstand van elkaar en als we de inside information mogen geloven hebben we een goede kans op een metersnoek, al zal het gros van de vangsten bestaan uit vissen van 60 cm. tot 90 cm. Who cares, zolang er maar vis op de kant komt.

Wel, we hebben het secuur afgevist en niets gevangen. Niet in het kanaal, niet in de vaarten en zelfs niet in de poldersloten. De enige actie die we kregen was van vals gehaakte polderkarpers en een snoek die bij mij losschoot. Tijd dus voor iets anders. We kozen voor water waar ik in het verleden regelmatig met Sander en Peter heb gesnoekt. Daar wisten we de hotspots te vinden en al gauw vlogen de eerste hengels krom.

25 januari 2012

Remember the times; Het Bordeel

Ik moet genoegen nemen met een schubje van  8 pond
Van alle visdagen zijn er altijd wel een aantal die je beter bijblijven dan andere. Omdat je een mooie of grote vis hebt gevangen, vanwege de manier waarop je een vis ving of omdat er iets is voorgevallen dat je niet elke dag meemaakt. Onderstaand verhaal is een voorbeeld van het laatste. Een verhaal uit 1992.

23 januari 2012

Tussendoortje

Lekkerrrr
Dit keer drie uurtjes de tijd. Karper, snoek of verkenningstocht? Wouter biedt de oplossing, hij wil even de deur uit: Het wordt een combi van snoeken en verkennen. We pakken de auto en rijden de polder in. We peilen stekken, volgen sloten en vaarten en ontdekken voor ons nieuwe visgronden. Tussendoor gooien we met pluggen, jerkbaits en rubber. Bij een brug plots een kei en keiharde aanbeet op rubber. Een woeste dril volgt. Vals gehaakt? Nee, toch niet, gewoon groot en enorm sterk.

Later deze week maar weer eens een dagje karperen.

22 januari 2012

Remember the times; Carp part 3

Zo, vandaag het laatste fotodeel van Remember the times. Terugkijken naar het verleden is leuk en helemaal als je zeer succesvol bent geweest, maar de dagen lengen en ik krijg weer meer zin en tijd om te vissen, dus het wordt weer tijd voor realtime beeldmateriaal.
Nu eerst nog even wat ingescande foto's uit 1999 en 2000. Twee jaren waarin de afstandvisserij heel succesvol was, maar waar de oppervlaktevangsten niet achterbleven. Om de drukte te mijden werd er veelal 's nachts gevist. Er kwamen andere vissen op de kant dan overdag, veel vissen verloren hun schuwheid en het was telkens weer een verrassing wat er aan die happende bek vastzat. Concurrentie was er niet. Laat iedereen maar op zijn bedchair stinken. En het handje vol collega-struiners? Die taaiden af zodra de duisternis inviel, want dan kon je toch niets meer zien...

Een loeisterke vis die het nog ruim tien minuten onder mijn top volhield

20 januari 2012

Remember the times: Carp part 2

Enkele ingescande foto's uit 1999 en 2000, twee jaren waarin de afstandvisserij me gigantische aantallen karpers opleverde. Niks voorvoeren, altijd instant en inspelen op de situatie. Waar springen ze? Waar zonnen ze? Waar op welk moment van de dag? Drie uur geen aanbeet? Wegwezen dan. Vaak werden twee a drie stekken op een dag bevist. Hard werken, maar wat leverde het veel op!
Nr. 3 van de 6 die dag

Oersterk en bijna een meter lang

19 januari 2012

Remember the times: Het mysterie van de gejatte fiets

Zoals onderhand waarschijnlijk wel duidelijk is bestaat de 'Remember the times'-reeks uit oude beelden en verhalen. Dit keer een verhaal dat stamt uit mei 1997 en ook toendertijd is geschreven.

Het is 16.15 uur en lekker weer als ik besluit de gracht af te fietsen met een hengel en wat restanten brood van gisteren.
Bij de tweede brug kom ik Sander en Niels tegen. Ze hebben een paar grote vissen ontdekt die onder een brug liggen. Ze willen alleen niets pakken. Ik zie het even aan, maar besluit al snel verder te gaan kijken. Sander gaat mee, terwijl Niels achterblijft. Pas aan het einde van de gracht, bij de sluis, ontdekken we wat vissen. Kringen, happende bekken en dikke ruggen verraden hun aanwezigheid. Er zitten een paar dikke vissen tussen. Ik smijt m’n fiets in het gras, Sander trapt door richting sluis waar een dikke rug het wateroppervlak doorklieft. Op twee verschillende plaatsen komen kringen uit de kant. Van die dikke, stroperige, veroorzaakt door karper. Behoedzaam sluip ik er naar toe, maar houd zeker vijf meter afstand. Beide kringen worden veroorzaakt door grote spiegels. De ene schat ik op minimaal 25+, de ander is wat langer en heeft een dikkere rug. Ik voer wat brok­jes, zo dat deze met de oppervlaktestroming naar de vissen toe drijven. De omstan­digheden zijn perfect. Hier en daar plakken kroos en ander drijfvuil en wat stukken plastic. Echt plekken waar ze naar voedsel zoeken.

13 januari 2012

Remember the times: pike

Er is een periode geweest dat ik uitgekeken was op het karpervissen, maar een leven zonder vissen kon ik me niet voorstellen. Ik greep terug naar mijn basis en ging met kunstaas aan de slag. Polders, vaarten, kanalen en meren werden afgevist. Hieronder enkele van mijn vangsten. Dit is eigenlijk een karperblog, maar ach, het is mijn blog en als karpervisser vis ik ook op snoek.

Na een werkelijk beestachtige dril

11 januari 2012

Remember the times: Carp part 1

Geen vangsten van vandaag of gisteren, maar van wat jaren geleden. Waarom? Omdat het winter is en je af en toe gewoon wat karpers wilt zien. Deze zijn tijdens het pen- en oppervlaktevissen gevangen. Zoals te zien is werd er ook veelvuldig 's nachts gevist.


Een vis uit een verhaal uit mijn boek, de enige van de dag, maar wel 27 pondjes

9 januari 2012

Snoeken sprokkelen

Wegens tanende visdrang heb ik niet veel gevist en als ik met een hengel op stap ging was het met een snoekstok. Een paar blitzsessietjes van twee a drie uurtjes zijn er wel gemaakt en dat was mede om mijn nieuwe jerkhengeltje uit te proberen die ik voor het vissen met kleinere aasjes had aangeschaft. Wel, lang heb ik niet van de stok kunnen genieten. Al snel kreeg ik bij een bruggetje een eerste harde tik op mijn hengel, waarbij ik aansloeg en het bovenste deel van mijn hengel doormidden brak. Aan de dreggen hing een Vomar-plastic tas... Dat wordt dus terug naar de winkelier en kijken hoe servicegericht deze is door een gepaste oplossing te bieden...

4 januari 2012

Film: Jaaroverzicht 2011 Lac du Vette

Een jaar observeren en vissen aan Lac du Vette met enkele vismaten, samengevat in een klein half uur. Dat is wat er in onderstaande film zit. Niet elke vis is vastgelegd of wordt getoond en ook niet alles is gefilmd, want sommige dingen kunnen nou eenmaal beter aan de waterkant blijven ;). Pak een drankje en een hapje en ga mee naar een jaartje Lac du Vette.

1 januari 2012

The Old and the New

2012 is begonnen. Toen ik in november 2010 met Boustails begon had ik geen flauw idee hoe frequent ik iets zou gaan plaatsen en hoe lang ik het bloggen zou volhouden. Zou volhouden? Ja, want eerlijk gezegd ben ik Boustails begonnen omdat ik in mijn 'Couch potato' bestaan iets te doen wilde hebben en ik geen idee had of men wel op mijn blogs zat te wachten. Ik kon in die periode immers zelf niet vissen en slechts een uurtje naar buiten als ik een goede dag had. Daarbij was ik voorheen nogal mediaschuw.