22 juni 2010

Penvissen

Penvissen; voor sommigen de mooiste vorm van karpervissen die er is, voor anderen, vaak door gebrek aan kennis ingegeven, een grote nachtmerrie. Penvissen is bloedje spannend, zeer confronterend en tevens uitermate geschikt om een nieuw water te leren kennen. De voordelen van penvissen zijn legio: je bent mobiel, je zeult geen kilo’s visspullen mee, je kan na het werk of eten even een paar uurtjes eropuit gaan, je kunt makkelijk inspelen op situaties en aasgedrag, je vist dicht onder de kant waardoor je veel kunt waarnemen, je kan een groot gebied en verschillende soorten stekken afvissen en een hele belangrijke, jij bepaalt wanneer er aangeslagen wordt, niet je onderlijn in combinatie met een klomp lood. Op een ‘boiliewater’ werkt deze vorm van vissen zelfs dressuurdoorbrekend (om maar eens een populaire term te gebruiken).
In de loop der jaren heb ik over het penvissen veel uiteenlopende theorieën gelezen. Vele montages en hun gedragingen heb ik in de praktijk toegepast, en in mijn aquarium bekeken en getest. De ene bleek in de praktijk te werken, de ander absoluut niet. Uiteraard hebben mijn bevindingen tot wat aanpassingen geleid. Onderstaande is dus gebaseerd op mijn kennis en ervaringen, getoetst aan de praktijk.

Het te gebruiken materiaal:
-          Hengel met strakke topactie, die tot in het handvat kan doorbuigen, maar zeker genoeg body heeft om de vis te kunnen sturen. Een strakke topactie om een snelle reactie bij het aanslaan te behouden en genoeg demping van de hengel omdat je kort uit de kant vist en er vaak niet meer dan twee of drie meter lijn uitstaat. Afhankelijk van het formaat vissen dat je kunt verwachten en de omstandigheden waarin je vist ligt wat mij betreft de tescurve tussen de 1 lb voor obstakelvrij water met vissen tot laten we zeggen 8 kilo, en 2 lb voor wateren met obstakels en vissen boven de 10 kilo. Met een 1 lb hengel vissen naast obstakels op een water waar je kans maakt op een vis van 8 kilo is dus absoluut ‘not done’, dan kies je bijv. voor een hengel van 1,5 lb en een bijpassende lijn. De lengte van de hengel ligt tussen de 3 meter en 4,20 meter.
Mijn eigen penhengel is 3,60 meter lang en heeft een testcurve van 1,75 lb en buigt als ik hem helemaal krom trek tot in mijn handvat door; een goed gemiddelde voor alle wateren.
Verder lezen

17 juni 2010

Het takkenwater part 5


Prachtig weer vandaag. Na een kwartiertje tussen de struiken en bomen lopen vind ik de eerste karper. Het troebele water bemoeilijkt mijn zoektocht, maar ik weet onderhand dat ze altijd in groepjes zwemmen: vind ik er één, dan zitten er meer. Dus voer ik tussen de overhangende en in het water hangende takken wat handjes kattenbrokken. Lang hoef ik niet op actie te wachten.

2 juni 2010

Voorjaarskarpers

De paai loopt ten einde en de tijd van krachten herwinnen is aangebroken. Het ondiepe, warme water leent zich hier kennelijk perfect voor. In een ondiepe hoek van het water hebben zich enkele schubs en spiegels verzameld. Ze brengen hun dag door met zonnen en het zoeken van voedsel. Er zitten zelfs een paar beren van vissen tussen.
Drie dagen lang brachten ze in de ondiepe kom door, waarna ze weer in de immense watermassa zijn opgegaan.